Noc s Andersenem

Letošní Noc s Andersenem proběhla ve znamení Pejska a Kočičky Josefa Čapka. Ten své povídání psal pro svou dceru Alenku (1923-1971), ale od vydání knížky její hrdinové Pejsek s Kočičkou baví svými kousky už nespočet dětí.

Také polické děti si vyslechli povídání o nich v podání pana Hasana Zahiroviče. Pak mezi ně přišli dva opravdoví pejsci – léčitelé. Jejich majitelky paní Dagmar Hambálková a Renata Špuláková je cvičí pro canisterapii, tj. léčebný kontakt psa a člověka. Děti si vyzkoušely, jak se v těchto situacích s pejsky pracuje. Baruška a Dorotka se všem líbily.

Po té se děti dozvěděly něco o fungování psího útulku v Polici z úst vedoucího strážníka Petra Zimy. A pak vyrazily ven, kde ve skupinkách plnily úkoly podle knížky o Pejskovi a Kočičce a hledali cestu k naplánovanému cíli. Ten byl na víceúčelovém hřišti, kde už čekal ohýnek pro opečení buřtíků. Návrat do knihovny proběhl už za tmy. V knihovně na všechny ještě čekalo tvoření. Výsledkem jsou papíroví pejskové s kočičkami, kteří zdobí dětské oddělení.

Nakonec si děti vyslechly čtení na dobrou noc z úst paní knihovnice a postupně usínaly. Snad jim pan Andersen přinesl pěkné sny. Ráno čekala snídaně a rozloučení. Věříme, že se dětem noc v knihovně líbila a zároveň jim ukázala, že i s knížkou se dá zažít dobrodružství.

Nakonec chceme moc poděkovat všem, kteří nám byli při pořádání nápomocni – už výše jmenovaní Hasan Zahirovič, Dagmar Hambálková a Renata Špuláková, Petr Zima, a pak pracovníci Pellyho domů, hlavně pan Balák, který připravil prostory víceúčelového hřiště.

A za rok zase na shledanou s panem Andersenem.