Volně dostupné on-line zdroje knihoven

Napsal Helena Sauerova na . Odesláno do E-literatura

http://www.digitalniknihovna.cz

Portál propojuje digitalizované sbírky zapojených knihoven, je také známý jako Kramerius. Najdete tu sbírky Národní knihovny ČR, Moravské zemské knihovny, Národního filmového archivu, Židovského muzea,… V těchto sbírkách najdete mnoho titulů, většinou však jde o starší a staré tisky, staré noviny a knihy u nichž už vypršela autorská práva.

Na úvodní stránce jednoduše zadáte název knihy (či klíčové slovo) do vyhledávácího políčka, pokud chcete hledat v konkrétní knihovně, zvolíte si ji v rozbalovací liště nad vyhledávacím polem. Pokud chcete zobrazit pouze knihy, které si můžete on-line číst, prohlížet, stáhnout nebo tisknout, nezapomeňte zaškrtnout políčko „pouze veřejné“ (vpravo od vyhledávácího pole).

 

https://www.knihovny.cz/

Tento portál poskytuje jednotný přístup ke službám českých a moravských knihoven. Můžete zde prohledávat katalogy všech zapojených knihoven z jediného vyhledávacího řádku na hlavní straně. Nyní zde hned na úvodní stránce najdete sloupec „online knihy do karantény“-knihy volně ke čtení či stažení. Pokud na titul kliknete, otevře se vám stránka s údaji o knize, na jejímž konci najdete jednotlivé verze a formáty ke stažení-stačí kliknout na vybraný řádek a kniha se Vám otevře. V této databázi dohledáte mnoho titulů beletrie, velkou část tvoří povinná četba pro školáky a studenty. Valná většina těchto knih pochází z online fondu Městské knihovny v Praze.

 

Projekt #KnihovnyPROTIviru, na jehož tvorbě se podílí zaměstnanci Moravské zemské knihovny a její projekty Knihovny.cz a Digitálníknihovna.cz.

Cílem průvodce je zpřístupnit široké veřejnosti elektronické zdroje a služby, které nabízejí knihovny svým čtenářům. Stránka #KnihovnyPROTIviru nabízí uživatelsky přívětivý přehled pro rodiče i děti, pro čtenáře produktivního i seniorského věku, kteří momentálně přišli o přístup ke klasickým knihám. Zvláštní sekce je věnována studentům, kteří dokončují diplomku nebo seminárku. Právě ti zde najdou i odkaz na dočasně zpřístupněný digitální obsah Moravské zemské knihovy a Národní knihovny ČR.

Třeba některý ze zdrojů využijete pro studium či vlastní četbu. Nebojte se využít možností, které dnes internet nabízí. Pokud byste měli jakékoli dotazy, nebojte se psát nám emaily či telefonovat.

Zde pro vás budeme zveřejňovat i uvolněné on-line časopisy

S přáním klidných dnů a pevného zdraví

 

Vaše knihovnice