Doporučená četba - 4. a 5. ročník ZŠ

Napsal Jakub Gruss na . Odesláno do Četba doporučená knihovnou

Applegaetová, Katherine: Strom naděje *
Laskavý a vtipný příběh od oceňované autorky o nutnosti postavit se strachu čelem. Jindy poklidná atmosféra v malém městečku se změní, když se přistěhuje nová rodina, která je tak trochu “jiná”. Hrozí, že kvůli nevraživosti místních bude muset z města zmizet a s ní i prastarý dub, ke kterému lidé už po léta chodí na prvního máje věšet svá přání. Ale za ta léta, co je dub na světě, si naštěstí našel v říši zvířat přátele, kteří ho nenechají na holičkách!

Praha: Albatros, 2018, 240 s.

Blobel, Brigitte: Ty máš ale odvahu
Poutavá a napínavá knížka o šikaně a násilí ve škole a obraně proti nim. Desetiletý Niko viděl, jak starší kluci bijí jeho kamarádku Julku. Zrovna ale dělá něco, co se nesmí. Má čím dál větší strach. Sebere odvahu, přizná svůj podvod, aby pomohl kamarádce? Příběh o odvaze, odpovědnosti a poctivosti, který se vlastně může stát každému z nás.

Praha: Amulet, 1999, 147 s.

Blytonová, Enid: Vzhůru na kouzelný strom (1. díl) - Fantasy série.
Země splněných přání. Země hraček. Narozeninová země. To jsou fantastická místa, ve kterých zažívají neuvěřitelně napínavá i legrační dobrodružství 3 děti (Tom, Eva, Tereza) a jejich pohádkoví přátelé.

Praha: Albatros, 2003, 173 s.

Brezina, Thomas: Klub tygrů
Parta tří kamarádů – 2 kluci a 1 holka řeší různé záhady a detektivní zápletky.

Březinová, Ivona: Útěk Kryšpína N.
Jedenáctiletý Kryšpín krásně maluje, ale protože nosí naslouchátko, do třídního kolektivu příliš nezapadá a spolužáci si z něj často dělají legraci. Žije pouze s babičkou. Na škole v přírodě už to citlivý Kryšpín nemůže vydržet, a tak raději jedné noci z horské ubytovny uteče. Začne pátrání, které šťastně skončí. Kryšpín se najde a on i jeho spolužáci pochopí vážnost situace. Obě strany z toho vytěží to pozitivní.

Praha: Albatros, 2014, 93 s.

Cabotová, Meg: Allie Finklová – holčičí pravidla – Stěhujeme se! (1. díl)
První z řady příběhů o sympatické Allie, která se za nic na světě nechce s rodiči přestěhovat do nového domu, ve kterém očividně straší! Navíc by se musela rozloučit se svou nejlepší kamarádkou Mary Kay, která je sice poněkud rozmazlená a ufňukaná, ale přece jen je to kamarádka... Allie se rozhodne, že stěhování zabrání všemi způsoby. Život si usnadňuje všelijakými svéráznými pravidly, která nemilosrdně odhalují těžký život dítěte mezi ostatními dětmi a někdy i dospělými.

Praha: Knižní klub, 2010, 229 s.

Carman, Patrik: Elyonova země. Temné hory (1. díl)
Všude tam, kde se oceán setkává se zemí, kde útesy jsou tajemné a skály rozeklané, leží Elyonova země plná magických tajemství. Odhalte společně s Alexou, co se skrývá za vysokými hradbami chránícími město před zlem, které dříme v okolních Temných horách. Dokáže sama čelit prastarému prokletí, pravdě o sobě samé, a zachránit Elyonovu zemi před nebezpečím, které by ji mohlo navždycky změnit?

Praha: Fragment, 2014, 217 s.

Drijverová, Martina: Duchové na mé lodi (5. ročník) *
Jsou tady. Slyším je! Chodí po palubě, naříkají. Duchové. Duchové jsou na mé lodi! Říkal jsem Margaret, že má na vyvolávání duchů zapomenout. Je to přece podvod. Ale když přijdou sami…? Elisha Kane byl kapitán záchranné výpravy, která se měla vydat po stopách polárního objevitele Johna Franklina. Expedice vyrazila k severu v květnu roku 1853. Když se po dlouhých a vyčerpávajících měsících přiblížila k severnímu pólu, na palubě se začaly dít zvláštní věci…

Praha: Albatros, 2016, 120 s.

Fišerová Ilona: Na orlích křídlech
Tomáš a jeho kamarádi zbožňují landkiting, jízdu na prkně za tažným drakem. S kamarády si říkají Bratrstvo orlích křídel, snad jako by tušili, že je jejich záliba přivede na stopu pašeráků vzácného ptactva. Začíná dobrodružný příběh plný záhad a napětí, ale taky otázek.

Praha: Albatros, 2014, 110 s.

Friedrich, Joachim: Čtyři a půl kamaráda
Série detektivních příběhů pro děti. Kalle, Ferda, Štefka a Ředkvička a jejich poloviční detektiv, pes Sedmikrásek, neustále hledají nějaký opravdický kriminální případ, do kterého by se mohli pustit a zahájit pátraní.

Goscinny, René: Mikulášovy patálie
Humorná knížka. Mikuláš je malý nezbedný kluk s partou kamarádů, kupou bláznivých nápadů a úžasným dětským pohledem na svět.

Praha: Albatros, 1985, 318 s.

Hollerová, Renée: Zločinu na stopě
Historické krimi s hádankami, dějepisné zajímavosti, záhady, mapky, chronologická tabulka, slovníček. V edici vyšlo např. Ve stínu Akropole, Zachraňte faraona, Císař v ohrožení, Druidovo tajemství a další.

Hunterová, Erin: Zákon smečky – Mrtvé město (5. ročník) *
Zvířecí sága o statečné a nezdolné smečce psů, z nichž každý pes je jiné rasy, jiné povahy, přesto jsou svázáni společným poutem přátelství.

Praha: Albatros, 2014, 216 s.

Chapman, Linda: Přátelství plné koláčů 1: Cukr a koření
Cukr a koření – to je název pekárny, která otevírá už zítra! A desetiletá Hannah už se nemůže dočkat. Tolik to pro ni a hlavně pro její mámu znamená… Obě milují pečení. Kvůli mámině snu se ale musely přestěhovat a Hannah musela změnit školu. Najde si v nové škole přátele? Zvykne si na to, že máma tráví většinu času v pekárně a chce po Hannah, aby se chovala skoro jako dospělá? Vždyť je jí teprve deset! Ale bez práce zkrátka nejsou koláče… Včetně receptů na pár dobrot.

Praha: Albatros 2015, 192 s.

Ibbotsová, Eva: Ostrov tet
Fantasy příběh. Tento Ostrov na běžné zeměpisné mapě nenajdete. Skrývá důležitá tajemství. O tato tajemství pečují tři sestry – Eta, Kora a Myrta. Nejsou už nejmladší a do budoucna musí nutně zaučit šikovné pomocníky. Uskuteční únos dětí, a tak se na Ostrově objeví sympatičtí Minetta a Fabio a věčně ufňukaný Lambert.

Praha: Albatros, 2005, 201 s.

Jurková, Pavlína: Viktor a záhadná teta Bobina *
Horší už to být nemůže! Přesně tak se cítí devítiletý Viktor. Kvůli sérii průšvihů dostane trojku z chování, rodiče zuří a kamarádi s ním nechtějí nic mít. A aby toho nebylo málo, jeho „převýchovy“ se na celé léto ujme podivná stárnoucí teta žijící v malém zapadlém městečku Hrabákově. Viktorem cloumá zlost a beznaděj. Takové prázdniny si opravdu nepředstavoval! Ale to, co ho čeká ve starém tajemném domě svérázné tety, překoná všechny jeho hrůzné představy…

Praha: Albatros, 2018, 160 s.

Kratochvíl, Miloš: Prázdniny blbce číslo 13
Tadeáš zažívá každým rokem před vysvědčením stejný pocit. Pochvala ho doma nečeká. Je to prima kluk, ale učení mu prostě neleze do hlavy. Ještě štěstí, že na prázdninách u babičky a dědy na něj nečekají jenom rozzuření rodiče, ale taky zvláštní strejda Olda, kterému jsou známky ukradené, a dva úplně noví kamarádi. A objímání stromů, sádrování zdravé nohy, soutěž ve smíchu zvaná Žižlovský chechták a spousta dalších vtipných zážitků.

Praha: Mladá fronta, 2015, 152 s.

Lenk, Fabian: Zločinu na stopě
Historické krimi s hádankami, dějepisné zajímavosti, záhady, mapky, chronologická tabulka, slovníček. V edici vyšlo např. Stopa vede k akvaduktu, Útok na Pompeje, Past na Alexandra a další.

Massanek, Joachim: Fotbaloví divoši – Felix Tornádo
Felix má nového spolužáka. Rocce je syn brazilského fotbalového profesionála, který hraje u FC Bayern. Rocce všechny nadchne svým fotbalovým uměním a rozhodne se hrát u Fotbalových divochů. Náhle však přestane chodit na trénink, protože mu jeho otec zakázal hrát s partou kluků, kteří „jen tak plácají do mičudy“. Felix a ostatní kluci to nenechají jen tak, a dokážou Roccovu otci, že fotbal hrát umí.

Praha: Fragment, 2008, 140 s.

Palme, Jaromír František: Tadeáš a hradní tajemství
Tadeášův tatínek vyrábí neobvyklé hudební nástroje a maminka i sourozenci na ně hrají. Přijíždějí koncertovat na starý, opuštěný hrad. Ve vesničce v podhradí se setkávají s mluvícím psem a zjišťují, že na hradě straší zatrpklý rytíř Božek. Společnými silami a pomocí hudby se jim však podaří natrvalo mu zlepšit náladu...

Praha: Albatros, 2007, 102 s.

Pennypacker, Sara: Klementýnka a přehlídka talentů
Když přijde na proplouvání třetí třídou, Klementýnka je pánem situace – no dobře, možná ne úplně vždycky. Když ale učitel třídě oznámí, že třeťáci a čtvrťáci uspořádají přehlídku talentů, Klementýnka zpanikaří. Neumí ani zpívat, ani tancovat, ani hrát na žádný hudební nástroj. Ani poskakovat pořádně neumí. A jako by toho nebylo dost, její dokonalá nejlepší kamarádka Margareta má talentů tolik, že je musí řadit podle abecedy, aby se v nich vůbec vyznala. Velká „Talentová megashow“ se blíží a Klementýnka se zoufale snaží vymyslet nějaké, jakékoli vystoupení. Nečekaný talent, který nakonec na přehlídce předvede, ale všechny překvapí – a nejvíc ji samotnou.

Praha: Albatros, 2015, 137 s.

Pilátová, Markéta: Kiko a tulipán
Desetiletá Kiko pochází z Japonska, ale žije na Moravě a ještě k tomu na zámku. Jenže – už se zase musí stěhovat! Tentokrát z Kroměřížského zámku na zámek ve Velkých Losinách, kde její tatínek restauruje další tajemnou knihu. Kiko má ale něco jako nemoc – působí na ni měsíc a ona v noci putuje zámkem. Náměsíčná Kiko se v zámecké zahradě setkává s oživlými kamennými trpaslíky, moudrou Archivářkou, ale svými mimořádnými schopnostmi zaujme také zlého kouzelníka. Je to ten pověstný zloduch, čaroděj, který na zámku před staletími upaloval bylinářky a zaklel tu i krásnou Archivářku. A dodnes ji tu ve věži vězní. Kouzelník je přesvědčen, že Kiko umí pomocí skládaček origami zastavit čas. Rád by to také uměl a uvěznil ji ve své říši zla. Ale Kiko je statečná – hned tak se nedá a vyzve kouzelníka na souboj. Kdo lépe poskládá složitou papírovou skládanku, vyhrává. Kiko do té své vloží nejen nekonečnou japonskou trpělivost, ale především vřelé srdce a cit pro spravedlnost. Myslí víc než na sebe na oběti temných kouzel a pokusí se je zachránit.

Praha: Meander, 2016, 68 s.

Pullman, Philip: Hodinový strojek
Brilantně napsaný mrazivý příběh se odehrává za dávných časů v zapadlém německém městečku během jedné zimní noci. Místní spisovatel Fritz má ten večer přečíst v hostinci svou novou strašidelnou povídku. Uprostřed Fritzova vyprávění však jedna z jeho smyšlených postav, tajemný výrobce mechanických hraček dr. Kalmenius, vejde znenadání do lokálu. Tím se na scénu dostávají také hodinářský učeň Karl a pohyblivá smrtící figurka rytíře i další Kalmeniův výtvor, mechanické dítě Florian z Fritzovy povídky. Oba příběhy se propojí v dramatickém závěru.

Praha: Mladá fronta, 2006, 94 s.

Reeve, Philip: Mopslíci z ledového severu
66 × 4 = 264 = vítězství?!? Jen jednou za život se pořádá závod na zamrzlý konec světa. Cena pro statečného vítěze? Nevyčíslitelná! Pocit dokonalého štěstí, že to dokázal!!! Není to totiž žádná sranda. Cestu k cíli ohrožují sněžní obři, mořské nestvůry a tlupy hladových yettiů. Šen a Sika nemohou odolat touze po dobrodružství a hlavně po vítězství. Čekají na ně silní soupeři, ale ti na rozdíl od nich nemají šestašedesát mopslíků, a tedy saně poháněné dvěma sty šedesáti čtyřmi tlapkami. To by v tom byl mops, aby nevyhráli.

Praha: Albatros, 2016, 214 s.

Reeve, Philip: Zajatci parukových ostrovů *
Oliver vyrůstá v rodině dobrodruhů – vždyť jeho rodiče se seznámili na Mount Everestu! Největší dobrodružství ho ale teprve čeká… Jednoho dne se vynoří z vody u jejich domu ostrovy, které tam předtím nebyly. Oliverovi rodiče neváhají a jdou je prozkoumat. Najednou jsou rodiče i ostrovy fuč. Oliver se okamžitě vydává na záchrannou výpravu.

Praha: Fragment, 2014, 206 s.

Reschová, Stanislava: Jemně tajemně (5.ročník) *
Hororově laděné příběhy pro starší čtenáře, jejichž hrdiny jsou především děti a teenageři. Tajemné úkazy, noční můry, podivná zvířata, obtížný hmyz, vlkodlak, pobledlé bytosti, ohnivý mužíček, zloděj vzpomínek a další záhady, z kterých jemně mrazí, mají překvapivé vyústění. Tak se trochu hezky bojte, vždyť sedět doma v bezpečí a číst si strašidelnou knížku má něco do sebe!

Praha: Albatros, 2013, 88 s.

Smolíková, Klára: Tajná dvojka A + B. Zločin mezi dinosaury
Artur a Bára jsou spolužáci a kamarádi, ale ve třídě na sebe moc neupozorňují. Potřebují vypadat nenápadně. Jsou to totiž špičkoví detektivové, kteří za pomoci supermoderních technologií řeší zapeklité záhady. Měla to být poučná exkurze, při které se žáci dozvědí o životě v druhohorách, ale návštěva v muzeu se proměnila v nebezpečné drama. Začalo totiž hořet! Vyváznou všichni bez zranění? A vyšetří Bára s Arturem, kdo využil požáru ke krádeži?

Praha: Fragment, 2016, 143 s.

Soumar, Jaroslav: Kaluže
Polický ilustrátor, učitel a spisovatel Jaroslav Soumar napsal svoji třetí knihu s názvem Kaluže. Jejich hrdinou je Dáda Vilimston, který nás prostřednictvím svého deníku zavede do kouzelných krajin, které po dešti dostávají zcela jiný třetí rozměr. Kniha je doplněna krásnými ilustracemi.

Liberec: Bor, 2016, 40 s.

Steklač, Vojtěch: Dvojčata v akci
Detektivní případy řeší dvojčata Andrea s Martinem. Jestliže se dostanou do úzkých, pomocnou ruku jim podají další dvojčata. Jsou to pánové v penzi, jmenují se Hugo a Kvído, bydlí ve stejném domě a před odchodem do důchodu pracovali jako kriminalisté. S jejich metodami a postupy se dá snadno každá záhada vyřešit. V knihovně jsou k dispozici tyto tituly: Liga starších gentlemanů, Případ strašidelného mnicha, Poklad hraběte Domanína, Případ nepolapitelného sprejera, Zapeklité domácí násilí a další.

Sutherlandová, Tui: Psí průšviháři – Retrívr věčně na útěku *
Patrik nikdy netoužil mít psa. Když ale do jeho života vstoupí hravý retrívr Marlin, je nadšený. Od prvního okamžiku se z nich stane nerozlučná dvojka. A to doslova. Kdykoli Patrik někam odchází a chce nechat Merlina doma, on uteče ze zahrady a utíká za ním. Jak Merlina naučit, aby zůstal tam, kde je, a počkal, až se Patrik vrátí domů? Skvělá série o chlupatých rošťácích, kteří sice trošku zlobí, ale jsou to ti nejvěrnější kamarádi na světě!

Šrut, Pavel: Lichožrouti
Napínavý a vtipný příběh jedné lichožroutí rodinky, starého mládence pana Vavřince a malého nešiky lichožrouta Hihlíka.
Možná i vám se včera nebo právě v této chvíli ztratila ponožka. Kdo za to může? Lichožrout! Záhadný tvor, který žere ponožky a z párů dělá licháče.

Praha: Paseka, 2012, 232 s.

Wendelkenová, Barbara: Holky na stopě
Detektivní příběhy určené především dívkám. Hrdinka Patricie, Petra a Lucka pátrají po záhadách, které se jim připletou „do cesty“. V knihovně jsou k zapůjčení tyto tituly: Velké pátrání, Záhadné zmizení, Vážné podezření.

Wilsonová, Jacqueline: Čtyři děti a skřítek
Rosalind s Robbiem jsou otrávení, že mají strávit léto v tátově domě s jeho krásnou novou ženou a její protivnou dcerou Smash. Táta si přeje, aby spolu všichni dobře vycházeli, a tak navrhne, že by si mohli udělat piknik v nedalekém Oxshottském lese, s čímž děti neochotně souhlasí. To odpoledne vysloví Rosalind ve staré pískovně své přání a stane se něco mimořádného. A mohlo by to dokonce znamenat, že se týdny hádek promění v nejfantastičtější prázdniny jejich života.

Praha: BB/art, 2013, 284 s.