Doporučená četba - 6. a 7. ročník ZŠ

Napsal Jakub Gruss na . Odesláno do Četba doporučená knihovnou

Borůvková, Vendula: Jak jsem dal gól přes celé Československo*
To si takhle čutáte a najednou bum! Československo! Je pondělí 28. října. Desetiletý Jenda se těší, že si po škole zahraje s kamarády fotbal. Jenže jeho tatínek, učitel Antonín Vosika, s ním má na odpoledne jiné plány. Zatraceně, zdržení před blížícím se důležitým zápasem si Jenda nemůže dovolit! A to ještě netuší, že tohle zdržení se protáhne na několik let a skončí o tisíc kilometrů dál. V roce 1918 vzniklo Československo.

Brno: Host, 2018, 248 stran

Braunová, Petra: Dům doktora Fišera
Podivín doktor Fišer do svého domu obehnaného plotem s ostnatým drátem nikoho nepouští. Když se Petrův otec zmíní, že pro doktora pracuje, probudí v synovi zvědavost. V domě na kopci prý bydlí nějaký kluk. Nikdo ho ale nezná, do školy nechodí, nehraje florbal… Petrovi se podaří s pomocí kamarádky Kristýny a dokonalé lsti vniknout do domu. Co objeví, je šokující, a co bude následovat, ještě mnohem víc!

Praha: Albatros, 2017, 152 stran

Brandon, Mull: Spirit Animals - Zrození hrdinů
Vydej se do světa, ve kterém každé dítě prochází zkouškou, aby zjistilo, jestli dokáže přivolat své spirituální zvíře. Hrstce vyvolených, kteří tuto schopnost mají, přinese svazek mezi člověkem a zvířetem výjimečné schopnosti. Daleko od sebe, v různých koutech světa, podstoupí Conor, Abeke, Mej-lin a Rolan tajemný rituál. Objeví se světelné záblesky a z nich vystoupí vlk, leopardice, panda a sokolice. V ten okamžik je budoucnost dětí, jejich zvířat a konečně celé země Erdu zpečetěna. V dávno zapomenutých končinách země se totiž začala probouzet temná síla, která se chystá ovládnout svět. Čtyři hrdiny a jejich zvířata čeká těžká zkouška.

Praha: Fragment, 2015, 207 stran

Condie, Ally: Hlubina*
Něco prastarého se probudilo ze spánku… V Timbers všichni vědí, že před Tichou zátokou je potřeba se mít na pozoru. Objevuje se tam hrůzostrašná Bestie a s ní jsou spojeny další podobně děsivé příběhy. Když ale do ledových vod Tiché zátoky spadne kvůli šikaně dvanáctiletý Nico Holland, tak se ho kamarádi Tyler a Emma – a dokonce i Opal Walshová, která jinak tráví čas hlavně s oblíbenými dětmi – vydají zachránit… a v neprostupné mlze objeví tajemný ostrov. I když se ostrov zdá být neobydlený, nemůžou se děti zbavit dojmu, že na něm něco nehraje.

Praha: Dobrovský, 2021, 248 stran

Černá, Olga: Klárka a 11 babiček
Klárčin děda Tomáš je kominík. Jednoho špatného dne spadne ze střechy a zůstane na dlouhé měsíce připoutaný na lůžko. Klárka je najednou sama a začíná její legrační i strastiplné putování po domácnostech jedenácti „babiček“. Jak se brzy dozvíme, není tak jednoduché postarat se na pár měsíců o jednu malou holku s docela velkým nosem a zálibou v hraní na klavír. Každá z „babiček“, jejichž domácnostmi Klárka projde, má tak trošku jinou představu o životě malé holčičky i o svém vlastním. Příběh je psaný formou dopisů mezi Klárkou a dědečkem.

Praha: Baobab, 2015, 123 stran

Flanagan, John: Hraničářův učeň
Will, hlavní hrdina, je sirotek. V 15 letech se sirotci povinně účastní Dne vybírání, kdy jsou vybíráni do učení. Will si přeje vstoupit do Bojové školy. Vzhledem ke své drobné a hubené postavě vybrán není. Stane se ovšem učněm Hraničáře, kde se osvědčí. Příběhy Hraničářova učně tvoří celkem 12 knih.

Praha: Egmont, 2012, 272 stran

Gleitzman, Moris: Kdysi*
Každý si zaslouží zažít něco dobrého. Alespoň jednou v životě. Tři roky a osm měsíců žije devítiletý Felix v odlehlém katolickém sirotčinci v horách, ačkoli není katolického vyznání. Jeho rodiče nejsou mrtví. Přivedli ho k matce Mince, představené jeptišek, aby se měl dobře. A určitě si pro něj brzy přijdou, jak Felix věří, jen co vyřeší potíže, které mají se svým knihkupectvím. Protože židovští knihkupci to mají v Polsku roku 1942 těžké. Jak moc, to Felix pochopí, až když se v sirotčinci objeví muži s podivnými páskami na rukávech a začnou vyhazovat a pálit knihy z místní knihovny. Felix uteče, aby našel rodiče a před těmi muži je varoval. Cestou zachrání z hořícího domu malou Zeldu, jejíž rodina byla zavražděna, a pomalu mu dochází, co mají tihle spalovači knih za lubem. A co to znamená pro něj, Zeldu a všechny ostatní Židy. Morris Gleitzman líčí v prvním dílu z čtyřdílné řady život v okupovaném Polsku z dětsky naivní perspektivy malého hrdiny, jeho výpověď je však o to silnější.

Praha: Argo, 2016, 164 stran

Guterson, Ben: Hotel Winterhouse*
Záhady, kouzla a tajemství prokletého hotelu v 1. dílu napínané trilogie!“ Osiřelá Alžběta žije s tetou a strýcem, kteří ji jednoho dne pošlou do hotelu Winterhouse. Brzy po příjezdu Alžběta zjistí, že je hotel zahalen tajemstvím i kouzly. V obrovské knihovně objeví magickou knihu a postupně si uvědomuje, že je s hotelem nějak spojená. Rozlušti hádanky, anagramy i složité rébusy a pomoz jí prolomit hotelové prokletí a vyřešit tajuplnou záhadu.

Praha: CPress, 2019, 384 stran

Hladký, Marek: Tajemství pergamenů
Přečtěte si strhující podobenství o ztrátě svobody, válce a odvaze bojovat. Z období třicetileté války přichází do současné Prahy monstrum, které má za úkol zničit moderní svět. Záhadně se tu ocitá i dívka Judita, o níž se v Praze od vpádu švédských vojsk roku 1648 vyprávějí pověsti. Co přivedlo tu tajemnou dívku ze 17. století do současnosti? Za vším stojí zázračná moc starého pergamenu. Díky ní se Judita přenese v čase a pozná Petra a Olivii, s jejichž pomocí se pokusí zabránit nejhoršímu. Knihu s výrazným protiválečným poselstvím autoři věnovali hrdinům i obětem třicetileté války a všem českým i švédským dětem.

Praha: Bambook, 2016, 184 stran

Horst, Jorn Lier: Záhada mloka
Detektivní příběh z norského pobřeží. Kdo je ten tajemný muž bez identity, kterého vyplavilo moře? Co to má vytetováno na paži? A proč se plavil za bouře tak blízko nebezpečným skaliskům? Tyto a další záhady se rozhodnou na vlastní pěst vyřešit desetiletá Cecílie, třináctiletý Leo, dvanáctiletá Une a jejich věrný doprovod, psík Egon. A pomůže jim při tom i mluvící papoušek! Cecílie bydlí se svým tátou v penzionu na břehu moře. Leo sem přijíždí se svou mámou, jež se v penzionu stává novou provozní. Une je pihovatá dcera rybáře, která v doprovodu psa Egona brázdí na své loďce vody zálivu.

Brno: Jota, 2014, 146 stran

Juráčková, Lenka: Kam zmizela Anna?
Třináctiletý Adam pomáhá tátovi s úklidem v domě, který rodina nedávno koupila. Dům je starý a bude potřebovat mnoho oprav, má však v sobě něco nezvykle tajemného. A skutečně, Adam v nenápadném úkrytu za skříní objeví zvláštní fotografii s věnováním, která pochází z roku 1946. Následně se rozjede pátrání po klukovi z fotky a dívce, do níž se tehdy zamiloval.

Praha: Albatros, 2016, 68 stran

Jurková, Pavlína: Hra o sen*
NAPÍNAVÁ KNIŽNÍ REALITY SHOW PRO TY, KDO SE RÁDI BOJÍ. Deset třináctiletých, výjimečně nadaných dětí odjíždí do staré zapomenuté vily uprostřed divoké přírody. Čeká je tvrdý boj. Byly vybrány do nové televizní soutěže TAJNÝ MECENÁŠ. Kdo vyhraje, získá vlastního mecenáše – člověka, který mu zaplatí vše, co bude potřebovat, aby mohl rozvíjet svůj mimořádný talent. Soutěžící děti totiž spojuje jedna věc – vyrůstají v rodinách, které nemají peníze. Jde tedy o hodně. Vyhrát ale může jen jeden! Bude to zapálená šachistka, nadějný spisovatel, geniální houslistka, matematik nebo někdo úplně jiný? Soutěž je podivná, nebezpečná a její pravidla se vymykají zdravému rozumu. Teď už ale není cesty zpět. Neúprosný boj právě začíná!

Praha: Bambook, 2020, 256 stran

Kevin, Sands: Alchymistova šifra
"Nikomu neprozraď, co jsem ti dal." Dokud Christopher Rowe neobdržel toto tajemné varování, učil se řešit složité šifry a hádanky, vyráběl účinné léky, lektvary a zbraně a vůbec byl jako učedník u mistra Benedikta Blackthorna celkem spokojený. Pak však začne londýnské lékárníky pronásledovat záhadný kult. Umírají lidé a nebezpečí se přibližuje k jejich obchodu. Christopher bude muset přijít celé věci na kloub a řádění zla zastavit!

Praha: Fragment, 2017, 280 stran

Krolupperová, Daniela: Společenstvo klíčníků
Vydejte se s Martinem, Vojtou, Gábinou a neveselým syslem do březnického zámku, do starého rozpadlého hamru nebo do rožmitálského kostela a pátrejte s nimi po tom, co střeží tajemné Společenstvo klíčníků. Čeká vás dobrodružné hledání klíčů a luštění důmyslných šifer. Na cestě za prastarým tajemstvím bude třeba překonat spoustu překážek, ale to, co nakonec zjistíte, vám vezme dech. Index Dei supra nos tenditur!

Praha: Albatros, 2012, 189 stran

Krolupperová, Daniela: Zločin na Starém Městě pražském
Dobrodružný detektivní román odehrávající se za života významného českého malíře Jakuba Schikanedera. K pátrání po původci smrti mladé dívky, která zemřela v důsledku pádu z pavlače, přispěje sám Jakub, jenž se stal v dětských letech svědkem této tragédie. Jakubovi se děsivá událost vryla hluboko do paměti, a když po mnoha letech potká osobu, která u ní také byla přítomna, vybaví se mu další vzpomínky. Co se vlastně tehdy stalo? Samotný děj příběhu nezachycuje jen složité pátrání, ale i život dodnes oblíbeného a uznávaného Jakuba Schikanedera (1855-1924), jehož známým obrazem je právě Vražda v domě.

Praha: Albatros, 2014, 108 stran

Kuijer, Guus: Všehokniha
Ve „Všehoknize“ se vypráví příběh malého Tomáše, který před krutou realitou tyranského otce utíká do snění a představ. Ty mu dávají naději a sílu, aby se nakonec svému otci postavil a stal se tím, čím odjakživa chtěl být, až vyroste: šťastným. Jedinečná kniha, dojemná i humorná zároveň, prodchnutá jemnou ironií a neutuchající vírou v sílu lidské vůle.

Praha: Albatros, 2013, 117 stran

Matocha, Vojtěch: Prašina*
Prašina je tajuplné místo, temný ostrov uprostřed zářící Prahy. Nikdo neví proč, ale na Prašině nefunguje elektřina. Lampy tu nesvítí, tramvaje nejezdí, rádio nehraje, mobil je bez signálu. A v téhle strašidelné čtvrti pátrá Jirka se svými kamarády Tondou a En po dávném tajemství, které by mohlo změnit svět. Jejich dobrodružství je o to nebezpečnější, že při tom musejí čelit partě všeho schopných dospělých chlapů, kteří mají stejný cíl. Foglarovsky laděný a mimořádně napínavý příběh doplňují ilustrace, které čtenáře vezmou přímo do nitra Prašiny.

Praha: Paseka, 2018, 260 stran

Matocha, Vojtěch: Prašina – Černý merkurit*
Prašinu sevřel mráz, neobydlené ulice jsou zaváté sněhem. Od prvního dobrodružství Jirky a En uplynulo několik měsíců, přímo v tajemné čtvrti si vybudovali klubovnu zvanou Doupě a objevili prašinskou část Krchleby, ze které přichází hrozba pro celé město. Přesto se zdá, že jejich přátelství slábne. Na koho se ještě mohou spolehnout, když i oni dva před sebou mají tajnosti? Pod ocelovým nebem se odehraje strhující příběh, který vyvede z omylu všechny, kdo si mysleli, že na Prašině může nastat klid. Působivé ilustrace odhalí nová zákoutí a tajné stezky křižující záhadnou pražskou čtvrť.

Praha: Paseka, 2019, 264 stran

Matocha, Vojtěch: Prašina – Bílá komnata*
Je parné léto a napětí na hranicích Prašiny narůstá. Podnikatel Klement Hrouda se vrací do Prahy, aby se pomstil, a po úbočí Šibeničního vrchu obchází Krchlebani vedení záhadným Melicharem. Co nevidět davy lidí vyrazí vzhůru temnými uličkami a budou hledat stroj dávného vynálezce Hanuše Nápravníka. Zatímco se v oprýskaných domech a na prázdných náměstích v tichosti schyluje k poslednímu střetu, rozhodne se En vzít osud čtvrti do svých rukou. Jirka se vydává v jejích stopách. Podaří se mu odvážnou dívku najít, než bude pozdě? Poslední díl úspěšné trilogie Prašina přináší konečně rozuzlení, na které jsme s velkým napětím čekali.

Praha: Paseka, 2020, 260 stran

Morgan, Winter: Chyceni v Minecraftu
Simon, Michael a Lily hrají společně Minecraft, když přímo uprostřed velkolepé bitvy uhodí do vedení blesk, který vtáhne všechny tři přátele přímo do hry! Při hledání cesty domů musí se potýkat nejen s útoky mobů, ale také s ostatními hráči. Když už pomalu ztrácí naději na záchranu, ozve se jejich vesnicí ohlušující výbuch, který zničí Simonův dům. Trosečníci se nyní musí semknout a zjistit, kdo za útokem stojí a jestli to náhodou není ta samá osoba, která je ve hře uvěznila.

Praha: Computer Press, 2018, 112 stran

Prášková, Markéta: Kloubouky z Agarveny. Rodinné tajemství
Adam jede na prázdniny k dědovi a babičce s tím, že tam zažije opravdu velkou nudu. Setká se tam se svojí sestřenicí. Společně objeví na půdě klobouky, které jim umožní cestovat časem. Pátrají tak v rodinné minulosti a snaží se přijít na kloub rodinnému tajemství

Praha: Fragment, 2007, 229 stran

Reviláková, Naďa: Deník Dory Grayové
Když rodiče Hance oznámí, že se budou stěhovat z města na venkov, převrátí jí svět vzhůru nohama. Dívka svůj nový domov nesnáší, dokud na půdě náhodou nenajde tajemný starý zápisník – deník Dory Grayové. Co se s jeho autorkou a její židovskou kamarádkou stalo? Hanka se to rozhodne zjistit stůj co stůj. Tak začíná dobrodružné pátrání po stopách minulosti, která by se už nikdy neměla opakovat.

Praha: Albatros, 2020, 112 stran

Reviláková, Naďa: Medailon Emilky Horové*
Volné pokračování Deníku Dory Grayové! Tajemný dopis od neznámého odesilatele připraví dospívající Hance pořádné překvapení: její vzdálení příbuzní vlastní zámek! Opravdový, skutečný zámek, jako z pohádky! A dokonce je v něm i princ! Tedy… možná. Ve vzduchu je láska, dokáže se ale Hanka prosekat spletitým houštím poválečné historie? Vyřeší jednu dávnou historickou záhadu a odhalí pravdu o svých předcích?

Praha: Albatros, 2021, 152 stran

Rowlingová, Joanne K.: Harry Potter a Kámen mudrců
Až do svých jedenáctých narozenin si o sobě Harry Potter myslel, že je jen obyčejný chlapec. Pak ale dostal soví poštou dopis, kterým byl zván ke studiu na prestižní soukromé Škole čar a kouzel v Bradavicích, a jeho život se rázem proměnil. Leccos se dozvídá o minulosti svých zemřelých rodičů, získá pár dobrých kamarádů, naučí se mistrovsky hrát famfrpál a kvůli Kameni mudrců podstoupí smrtelný souboj se zloduchem Voldemortem...

Praha: Albatros, 2002, 284 stran

Rundellová, Katherine: Dobrodruh*
Fred sleduje z okénka malého letadla tajuplnou džungli pod sebou. Vždycky snil o tom, že bude dobrodruhem a objevitelem neznámých zemí. Kéž by mohli přistát a probádat to tam. Netuší, že už za pár chvil se jeho přání splní. Letadlo se zřítí a on se s dalšími třemi dětmi ocitne uprostřed rozlehlé amazonské džungle, plné nebezpečí. Začíná pro ně dobrodružství, o jakém se jim ani nesnilo. Aby přežili, musejí se naučit spolupracovat, obstarat si potravu a postavit si vor, na kterém po řece doplují do civilizace. Netuší, že objeví trosky dávno ztraceného města. A že v něm nebudou sami…

Praha: Argo, 2020, 356 stran

Rundellová, Katherine: Střechy Paříže*
Prožijte s malou Sophii noční dobrodružství na pařížských střechách! Když je Sophii rok, přežije jako jedna z mála ztroskotání zámořské lodi. Ujme se jí další přeživší, výstřední svobodný mládenec Charles, a vychová ji jako svou vlastní dceru. Jeho neotřelé výchovné metody (psát po zdech je dovoleno!) se ale nelíbí úřadům, a tak když je Sophii dvanáct, uprchnou společně do Paříže. Sophie je přesvědčená, že právě tam žije její matka. Seznámí se s partou dětí, které žijí výhradně na pařížských střechách a téměř nikdy neschází dolů na ulici. Život na střechách je vzrušující, ale taky nebezpečný. Podaří se Sophii s jejich pomocí matku najít dřív, než bude pozdě?

Praha: Albatros, 2017, 232 stran

Smelandová, Kari: Rodina Vraniboudova
Na světě existuje mnoho zvědavých slídilů a v jednom malém, trochu zchátralém domku bydlí hned takoví dva. Vlastně dvě – slídilky Stela a Bela. Patří do rodiny Vraniboudových, která mimo rodičů a podivuhodného strýčka Sigurda má troje dvojčata. Tam, kde žijí, stojí jen dva domy, a ten sousední, už po léta prázdný, určitě stojí za podrobné prozkoumání. Jednoho večera se totiž v dolním pokoji rozsvítí kalné světlo a za záclonou se objeví tajemný stín.

Praha: Albatros, 2015, 109 stran

Stewnerová, Tanya: Alea dívka moře - Volání z hlubin
Dobrodružství, výjimečné přátelství a tajemství ukryté v hlubinách moře! Alea odjakživa miluje vodu. Zároveň z ní má ale velký respekt. Trpí totiž vzácnou nemocí a kontakt s ledovou vodou by jí mohl způsobit smrt. Alespoň tak to prý řekla její adoptivní matce žena, která ji nechala jako malé děvčátko na pláži, a pak navždy zmizela. Jednoho dne Aleina pěstounka vážně onemocní a dívka začne pátrat po své biologické matce. V přístavu se seznámí s partou dětí, které si říkají Alfa cru. I když ví, že riskuje život, přijme pozvání na jejich starou jachtu a vyrazí s nimi na moře. Pak ale přijde bouře a ledová vlna smete Aleu pod hladinu. Všechno je najednou jinak. Alea v ledové vodě nezemře, naopak se v ní cítí „jako doma“.

Praha: Fragment, 2016, 287 stran

Svingen, Arne: Balada o zlomeném nosu
Bartovi bude brzo třináct. Trochu boxuje, ale vždycky prohraje. Bydlí jen s mámou, nemají moc peněz a Bart se trochu stydí za to, že žijí v domě plném nepořádku a pochybných existencí. A stydí se taky za to, co ho na světě nejvíc baví - operní zpěv. Dokáže zpívat, jen když je sám, zavřený na záchodě. Jenže to vypadá, že bude muset zazpívat na školní akademii.

Praha: Albatros, 2014, 214 stran

Šlik, Petr Hugo: Ztracený na Nevděku*
Dobrodružný příběh ve stylu foglarovek pro starší kluky a holky David Bílek je nejproblémovějším žákem ve třídě: věčně odmlouvá, pošťuchuje se s ostatními a navíc je hyperaktivní. Křehkou harmonii mezi ním a jeho třídním učitelem Cihlářem naruší školní výlet do Žlutic. Podle pověsti se zde nachází vchod do samotného pekla. A když David uteče skupině do lesů, zjistí, že pověsti nemusí být jen báchorky určené k vyprávění u nočního táboráku, ale mohou v sobě skrývat tajemství, které mělo zůstat navždy pohřbeno...

Praha: Albatros, 2021, 128 stran

Šorel, Václav: Prokletí
Fascinace třicetiletou válkou přivedla mladou rakovnickou etnografku na záhadné místo, kde spolu s Maxem, lékařem lounské nemocnice a vášnivým amatérským archeologem, narazili na nečekané stopy minulosti. Destička s tajemným nápisem zamíchá osudy lidí z několika historických období. Lidé, kterým se artefakt dostal do rukou, nemají v životě nouzi o dobrodružství, záhady a nebezpečí.

Praha: XYZ, 2016, 180 stran

Válková, Veronika: Sámo – Zločin v temných hvozdech*
Co se stane, když malá otrokyně vyslechne rozhovor, který rozhodně slyšet neměla? A ještě to nedopatřením prozradí někomu, kdo ani trochu nepotřebuje, aby se o tomto rozhovoru vědělo? Správně, je potřeba ji odklidit z cesty! Přesně v téhle situaci se ocitla Bára, zatímco zjišťovala, že to, co si pamatuje z vlastivědy o Sámově říši, bylo ve skutečnosti poněkud jinak. Jenže jí to nikdy nikdo nebude věřit, i kdyby z nebezpečných intrik mocichtivých mužů přeci jen nakonec vyvázla. Historička Veronika Válková ve svých knihách přenáší čtenáře do skutečné, reálné historie, kde spolu s Bárou zažívají napínavé chvilky, zároveň se toho ale také hodně dozvědí.

Praha: Bambook, 2021, 160 stran

Vašíček, Arnošt: Zajatci ďáblova chřtánu
Ztracený chlapec, nebezpečný lupič, podivínský badatel, přitroublý policista a jeskyně skrývající hrozivé tajemství. David a Klára si chtěli jen vyzvednout pár věcí z chaty rodičů. Netušili, že některým místům je lépe se vyhnout. Dobrodružný příběh plný záhad a děsivých odhalení.

Praha: Česká televize, 2014, 157 stran

Wegelius, Jakob: Legenda o Sally Jones
Vydejte se s gorilou Sally na cestu kolem světa! Čeká vás dobrodružství v dalekých, exotických městech, v horečně rozpálených džunglích i na vlnách rozbouřených oceánů. Příběh o touze, naději a kruté zradě, ze kterého dýchají staré časy, doprovází ilustrace připomínající nezaměnitelný styl Adolfa Borna.

Praha: Albatros, 2016, 107 stran

Williams, David: Sliz*
Vítejte na jednom zvláštním ostrově… Je malý, hezký, jen kdyby tu nebydlela ta spousta příšerných dospělých. Školu, park, ba i hračkářství mají na starost lidé, kterým nic neudělá větší radost, než když můžou nějakému dítěti znepříjemnit život. Dokonce i místní zmrzlinářské auto patří zlotřilému manželskému páru, který dětem zmrzlinu… jen si to představte… krade! A celý ostrov vlastní ta nejhorší osoba ze všech – teta Hilda Hamižná! Někdo tomu už musí udělat přítrž! Ale kdo najde dost odvahy? Jedině Ned – je sice na vozíčku, ale jinak vládne neobyčejnou superschopností. SLIZOMOCÍ!

Praha: Argo, 2021, 316 stran

Žák, Jan David: Tromby 1 – Zmizení Edwina Lindy
Tajemství Šumavy v ohrožení. První díl dobrodružné série Tromby. Poslední rok byl pro Edwina jako zlý sen. Potom, co za podivných okolností zmizel ve skalách jeho otec a málem přišel o maminku, začínají i na Edwina dorážet temné síly. Brzo si uvědomí, že se jim musí postavit čelem a bojovat, stejně jako hrdinové jeho milovaných fantasy knížek. Spolu s kamarády se rozhodne ochránit tajemství, které mu zanechal otec: mapu Šumavy a záhadný zápisník, který by v rukou mocných proměnil šumavské hvozdy v kamennou poušť.

Praha: Albatros, 2019, 168 stran

Žák, Jan David: Tromby 2 – Žeberův odkaz*
Druhý díl dobrodružné série Tromby ve stylu foglarovek Jedenáctiletý Edwin zmizel! Jeho kamarádům Anežce, Viky, Ptáčkovi a Klárce je jasné, že to nějak souvisí s profesorem Žeberou a zápisníkem, který by v nepovolaných rukou proměnil šumavské hvozdy v kamennou poušť. Ne?zbývá než se pustit do pátrání na vlastní pěst. Parta dětí však nebude hledat jenom Edwina, ale i průchody do tajemného světa Trombů. Stopy vedou k záhadnému pokladu a také k dávnému přátelství, které se za podivných okolností rozpadlo.

Praha: Albatros, 2020, 184 stran