Doporučená četba - 8. a 9. ročník ZŠ

Napsal Jakub Gruss na . Odesláno do Četba doporučená knihovnou

Addair, Theo: Hniloba v kořenech*
Před stovkami let objevil mořeplavec Gorian ze Zartenu nový kontinent – Sanheiu. Národ objevitelů, narazil na nové pevnině na zdroje, jež mnohonásobně posílily jejich magickou moc, a původní obyvatelstvo, neschopné vzdorovat všemocným dobyvatelům, si snadno podmanil a zotročil. Park už dál nemůže lhostejně stát stranou. S pomocí party spolužáků tak rozdílných, že jen stěží hledají společnou řeč, si umíní vypátrat pravdu. Ta ovšem vyrůstá z kořenů léta pohřbených v popelu a krvi a má moc změnit životy jim všem…

Praha: Yoli, 2021, 272 stran

Alenderová, Katie: Sestřička*
Nenávist je nesmrtelná. Alex si myslí, že posedlost její mladší sestry Kasey starou panenkou je jen bláznivý rozmar. Pak se ale začnou dít další záhadné věci: dveře se samy od sebe otevírají a zavírají, voda na vypnutém vařiči vře. Dům se mění a mění se i Kasey. Její oči už nejsou modré, ale zelené. Mluví archaickým jazykem a na některé věci si vůbec nepamatuje. Roztomilá holčička je pryč, a nová Kasey – je rozzlobená.

Praha: Fragment, 2020, 312 stran

Bennettová, Jenn: Kudy ke hvězdám*
Jen lesy, hvězdy... a kluk, který jí zlomil srdce. Od loňského školního plesu se bývalí nejlepší kamarádi / teď úhlavní nepřátelé Zorie a Lennon snaží jeden druhému vyhýbat ze všech sil. Ale když se kempování s partou kamarádů tak trochu nepovede, ocitnou se uprostřed divočiny. Sami. Spolu. Co by se mohlo pokazit? Zatímco se ti dva noří hlouběji a hlouběji do severokalifornské divočiny, vyplouvají na povrch křivdy, chyby, tajemství i skrývané pocity. Kouzlo třpytivé noční oblohy a vůně lesů je silné, ale může mít tohle putování vůbec dobrý konec?

Praha: CooBoo, 2020, 336 stran

Bobulski, Chelsea: Les*
Mysteriózní vyprávění o cestování časem a hledání pravdy. Winter je normální středoškolačka. Tedy aspoň na první pohled. Jednou se však její táta, strážce lesa, kam ústí časové portály, ztratí při noční obchůzce a ona musí převzít jeho povinnosti: hlídkovat u portálů a pomáhat cestujícím, kteří z nich omylem vyjdou, aby našli správnou cestu zpět. Když se v lese objeví Henry, mladík z jiné doby, který také postrádá rodiče, má Winter o to větší pocit, že jí o tátovi neřekli pravdu. Dokážou ji společně odhalit?

Praha: CooBoo, 2019, 288 stran

Boyne, John: Chlapec v pruhovaném pyžamu
Brunovi se nechce opouštět starý dobrý pokojíček, školu a kamarády v Berlíně a stěhovat se do nového, osamělého a ponurého domu v tajemném místě jménem Aušvic. Jenomže Fíra, nadřízený Brunova tatínka, tak rozhodl a devítileté děti do podobných záležitostí nemají co mluvit. S kým si tady ale Bruno bude hrát? Z okna vidí jen vysoký plot a za ním občas podivné lidi, kteří všichni nosí pyžamo – i přes den! A pak se jednoho dne seznámí se stejně velkým Šmuelem…

Brio, 2017, 184 s.

Boyne, John: Chlapec na vrcholu hory*
Když osud malému Pařížanovi Pierrotovi určí, že bude žít u tety na vrcholu hory, nemá chlapec ještě ponětí, kam se svět řítí. Jenže píše se rok 1935 a tajuplný dům, kde teta pracuje jako hospodyně, je zlověstný Berghof, horské sídlo Adolfa Hitlera. Vůdce si vezme Pierrota pod svá ochranná křídla a uvrhne ho do neznámého, nebezpečného světa moci, tajemství a úkladů – a chlapec si bude muset zvolit, na kterou stranu se přidá.

Brio, 2017, 240 stran

Braunová, Petra: 3333 km k Jakubovi
Před prázdninami Mirek dostane od táty nečekanou a nevšední nabídku - dobrodružnou výpravu přes několik států, končící ve Španělsku. Je to cesta svatého Jakuba s cílem v Santiagu de Compostela. Musí se ovšem ujet 3333 km – na kole! Mirek výzvu přijme. Náročné putování se nakonec pro něho stane zásadním, a to nejen proto, že s otcem nežije od čtyř let, není excelentní cyklista a o pohodlí nemůže být ani řeči…

Praha: Albatros, 2014, 132 stran

Březinová, Ivona: Řvi potichu, brácho
Jeremiáš je jiný. Žije ve světě, který má svá přísná pravidla, ve světě, kde každý den v týdnu má jinou barvu a kde jsou krajíce chleba kulaté. Se světem, v němž žije maminka se sestrou, si příliš nerozumí, nevyzná se v něm. Ale nevadí mu to, má přece ten svůj. Ostatním sice občas připraví horkou chvilku, ale ani milující maminka, ani dvouvaječné dvojče na něj nedají dopustit. Hlavně, aby jim Jeremyho nedali do ústavu, to by nepřežily. Ivona Březinová citlivě, ale s nezbytným nadhledem vypráví příběh autistického chlapce a jeho okolí, které se s jeho poruchou musí dennodenně vyrovnávat.

Praha: Albatros, 2016, 205 stran

 

Březinová, Ivona: Holky na vodítku  – Jmenuji se Alice
     – Jmenuji se Martina
     – Jmenuji se Ester

Alice je inteligentní gymnazistka, které rodiče naprogramovali kariéru lékařky. Stresy v rodině plynoucí ze strohé výchovy a osobních problémů všichni řeší nejrůznějšími léky. Alice chce rodičům vyhovět, ale jak se vyskytne skulina v podobě samostatně prožitých prázdnin, zatouží být dospělá a zároveň vyzkoušet zakázané ovoce. Nová láska ji však nutí vyhledávat drogu - a zběsilý kolotoč se rychle roztáčí.
Martina vyrůstala pouze se zamindrákovanou matkou. Veškerá výchova směřovala k tomu, že z dcery nesmí být boubelka. Nesmí být tlustá, osamělá a nešťastná jako její máma. Martina tedy kopíruje matčiny nepřetržité diety, až se odmítáním jídla dostane na okraj propasti. Ač se nenávidí za to, co dělá, nemůže si pomoct. Teprve až pozná, že i do dívky, jako je ona, se někdo může zamilovat.
Ester je dívka z početné rodiny, kde se sice všichni mají rádi, ale nikdo se o nikoho příliš nestará. Ester doma pociťuje nedostatek soukromí, a navíc se upne k myšlence mít vlastní peníze. Čím dál víc začne využívat kamarádského pohostinství rodinného přítele, majitele baru a herny, a od první nesmělé výhry se rychle propadá do závislosti na hracích automatech. Už ji nic nezastaví!

Praha: Albatros, 2007, 125 stran, 127 stran, 147 stran

Byrne, Michael: Výherce
Strhující příběh o chlapci, kterému změnil život jeden výherní los. Mladý chlapec jménem Bully přišel o matku a od té doby se společně se svým psem Jackem protlouká, jak se dá. Jednoho dne však v posledním narozeninovém přání, které od matky dostal, nachází výherní los a zničehonic se před ním otevře celý svět nových možností. Ale nic není tak jednoduché. Stihne si výhru včas vyzvednout? Vše se komplikuje a objeví se najednou lidé, kteří mu jeho štěstí nepřejí.

Praha: Albatros, 2016, 179 stran

Fethová, Monika: Případ trhače jahod
Začala jahodová sezona a Jana, Monika a Karol se těší na sladké prázdniny. Snad se konečně objeví i ten pravý, láska na celý život, dokud nás smrt nerozdělí. Horký vzduch se tetelí nad jahodovými poli a trhači se v úpalu sklánějí k jednotlivým rostlinkám obsypaným červenými plody. Mezi nimi se však někde skrývá vrah...

Praha: CooBoo, 2010, 349 stran

Fombelle, Timothée de: Alma – Vítr se zvedá*
V ukrytém údolí Isája, kde žije jen jediná rodina, se znenadání objeví bílý kůň. Malý Lan se nechá odnést na jeho hřbetě — a třináctiletá Alma se vzápětí vydá po bratrových stopách. Svět tam venku je ale úplně jiný než ten, v němž dosud byli doma: někteří lidé v něm jsou otroci, jiní je loví, prodávají a bohatnou na nich. K nejceněnějším otrokům patří příslušníci kmene, z nějž pochází Alma a její rodina. A na jedné otrokářské lodi zatím kluk jménem Josef Mars schovává do kapsy kapitánovy vzácné hodinky…

Praha: Baobab, 2021, 344 stran  

Funkeová, Cornelia: Inkoustové srdce
Knihvazač Mortimer Folchart je milovníkem knížek a nadšenou čtenářkou je i jeho dcera Meggie. Mortimer (Mo, jak Meggie říká otci) má navíc neobyčejný talent: když nahlas předčítá, zhmotní se postavy z příběhu v našem světě - ovšem zároveň se někdo odtud ztratí. Tak kdysi zmizela v dobrodružné knize jménem Inkoustové srdce Meggiina maminka...
Jedné deštivé noci se v domě Folcherových objeví neznámý muž jménem Prašprst, doprovázený kunou s růžky - a Meggie, aniž to tuší, se proto octla na začátku dlouhé cesty plné překvapivých zvratů, která ji dovede až do doupěte hrdlořezů - postav z knížky Inkoustové srdce -, kteří nyní žijí v reálném světě.

Praha: Euromedia Group, 2010, 391 stran

Gaarder, Jostein: Jako v zrcadle, jen v hádance
Cecílie je nemocná. Tak nemocná, že nemůže jít ven lyžovat a sáňkovat jako jiné děti, dokonce ani vstát z postele. Jednou, když je jí smutno, si namaluje anděla prstem na okno. Namalovala anděla slzou, nebo slzavého anděla? Cecílie neví. Cecílie je zvláštní holčička a o všem přemýšlí. Má na to čas, jak říká maminka, když se musí „zabavit“ v posteli. Anděl, který se u Cecílie objeví, bdí u její postýlky a drží stráž. Není ale vůbec „slzavý“.  Je to veselý a moudrý průvodce, s nímž se Cecilka prochází noční zasněženou krajinou, rozmlouvá a anděl jí pomáhá dobrat se až ke dnu tajemství, která ji trápí: Kdo jsem? Bude svět, až tu nebudu? Co zbyde ze mě, až tu nebudu?

Praha: Albatros, 2014, 134 stran

Gläserová, Mechthild: Strážci příběhů
Během letních prázdnin na zapomenutém ostrově kdesi ve Skotsku se Amy dozví, že jako členka staré šlechtické rodiny ovládá schopnost vstupovat do knih a ovlivňovat již napsané příběhy. Amy si ve světě knih brzy najde přátele: moudrého Šér Chána z Knihy džunglí, láskou usouženého Goetheho Werthera nebo Olivera Twista, kterému daruje žvýkačku, což se posléze ukáže jako velmi nerozumné… Svět knih ale není tak pokojný, jak se Amy zprvu zdálo. Nejprve zmizí peníze z Ali Babova pokladu. Pak se cestou na ples k panu Darcymu zraní Elizabeth Bennetová, takže jeden z nejznámějších milostných příběhů je náhle v ohrožení. Amy je brzy jasné, že musí najít toho, kdo do příběhů zasahuje. Když události začnou prosakovat i do reálného světa, a dokonce mají oběť na životě, ukáže se, jak je ohrožení vážné. O co tajemnému nepříteli doopravdy jde?

Praha: Fragment, 2016, 344 stran

Hesseová, Monica: Poslali je nalevo*
Poválečná Evropa je plná ztracených duší i těch, kteří po nich pátrají. Najde Žofie svého bratra Abeka? Je rok 1945 a válka skončila. Pro Žofii Ledermanovou však neskončilo nic. Před třemi lety byla ona a její bratr Abek jediní z rodiny, které po příjezdu do Osvětimi poslali napravo, na opačnou stranu od plynových komor. Všichni ostatní z jejich rodiny museli jít nalevo. Teď se vydává na cestu zničeným Polskem a Německem a snaží se najít svého bratra. Čím déle však pátrá, tím méně věří, že uspěje. Dokáže neztratit naději a víru v nový začátek?

Praha: Fragment, 2020, 312 stran

Hurdová, Veronika: Agnes a Zakázaná hora *
Agnes žije v pralesním kmeni Magrejů. Lidé z její vesnice se rodí s nějakým neobyčejným darem. Jakmile svůj dar objeví a ovládnou, musí jej na Úplňkové slavnosti předvést a složit přísahu, ve které přislíbí dar používat ku prospěchu celého kmene. Jediná potíž spočívá v tom, že tento slib musí každý Magrej složit do svých dvanácti let, jinak se stane Stínem. Agnes právě oslavila své jedenácté narozeniny. A narozdíl od ostatních stále netuší, v čem její dar spočívá. Vydává se proto na nebezpečnou cestu k Zakázané hoře. K té stejné hoře, ze které se před pěti lety nevrátil její tatínek.

Praha: Pupenec, 2020, 510 stran

Hurdová, Veronika: Agnes a ostrov Stínů *
Dobrodružný příběh holčičky Agnes, která se musí vydat na nebezpečnou cestu za poznáním sebe sama. Už to jsou dva roky, co se agnes vrátila ze Zakázané hory. Od té doby život |Magrejů na ostrově Baulu pokojně plyne. Jednoho večera se však stane něco, co bylo do té doposud vyloučené – Agnes se srazí se Stínem…

Praha: Pupenec, 2021, 534 stran


Hyderová, Liz: Medvědí tlama*
Originální příběh a jedinečný styl vyprávění. Naprosto nevídaný úkaz na young adult literární scéně. Život v Bearmouthu je plný tvrdé dřiny a odříkání. Žabka tu žije od čtyř let a nic jiného nezná. Drsné pracovní podmínky, krutost vedoucích a temnota podzemních tunelů jsou v dole každodenní realitou. Když se objeví tajemný Devlin a jako jediný si troufne položit otázku „Proč?“, vše se změní. Zavedený pořádek dostane trhliny a lidé jej začnou zpochybňovat. Napětí stoupá, věci se dávají do pohybu. Povedou ke změně, nebo ke zkáze?

Praha: Fragment, 2021, 240 stran

Kemmerová, Brigid: Dopisy ztraceným*
Řekli byste svá nejtemnější tajemství úplně cizímu člověku? Julietina maminka byla fotografka a cestovala po celém světě. Juliet si s ní vždycky psala dopisy. Dokonce i po její smrti jí na hrobě nechává psaníčka. Je to jediný způsob, jak se s tím dovede vyrovnat. Declan je ten typ kluka, na kterého nechcete narazit. Během veřejně prospěšných prací se pokouší uprchnout démonům své minulosti, a když si přečte dopis, který najde vedle hrobu, neodolá a odepíše. Netrvá to dlouho a už se svěřuje cizímu člověku a je jasné, že mají opravdu hodně společného...

Praha: CooBoo, 2019, 360 stran

Lowry, Lois: Spočítej hvězdy
Kniha světoznámé americké autorky zavede čtenáře do Dánska v době druhé světové války. Kamarádky Annemarie a Ellen si zatím válku nijak neuvědomují, snad jen v tom, že se v obchodech nedá koupit tolik věcí, zvláště jejich oblíbených sladkostí. Válečné hrůzy však náhle a brutálně vtrhnou do jejich života, když Němci začnou v okupovaném Dánsku pronásledovat Židy. Ellen je totiž Židovka a ocitá se v ohrožení života. Román strhujícím způsobem připomíná hrdinství dánských občanů, kteří zachránili přes 7000 židovských obyvatel království tím, že je převezli přes moře do neutrálního Švédska.

Praha: Argo, 2015, 125 stran

Lowry, Lois: Dárce
Dvanáctiletý Jonas žije ve světě, v němž neexistují války, zločiny, strach ani bolest. Všechno je dokonale organizované, nikdo si kvůli ničemu nemusí dělat starosti, dokonce i povolání dostane každý přiděleno. Jonas se má stát „příjemcem paměti“, uctívaným strážcem vzpomínek. Podrobuje se výcviku, při němž mu dosavadní příjemce paměti předává to, co nikdo jiný nesmí vědět ani cítit – vzpomínky a zkušenosti předchozích generací, dozvídá se o bolesti a utrpení, ale i o kráse, lásce a přátelství a začíná chápat, že jeho společenství žije v dostatku a bezpečí za cenu totální absence citů a možnosti volby. A s tímhle vědomím, s poznáním těchto hodnot už nedokáže žít jako dřív.

Praha: Argo, 2013, 206 stran

Martišková, Petra: Tajemství obsidiánu*
Soukromá elitní škola v Praze. Dívka, která nemá tušení o svém předurčení. Kluk ze starého královského rodu démonů. Osud, kterému se nedá vyhnout… První díl české fantasy, který si nemůžete nechat ujít! Jediné, po čem Anna tuží, je zdárně udělat maturitu. Nemá tušení, že je součástí temného světa démonů. Ale pak se jí na zádech objeví podivné znamení… Damien je démon královského původu a má objevit nebezpečného zaklínače, který jako jediný dokáže démony zabít. Zaklínač se prý ukrývá na škole v Praze, takže z Damiena je k jeho nelibosti náhle středoškolský student. Dokáže se postavit své rodině i zažitým tradicím? A tuší, kdo je ta dívka, do které se zamiloval?

Praha: CooBoo, 2021, 288 stran

McGeeová, Katharine: Tisící patro*
K nebi se tyčí tisícipatrová Věž. Zářivá vize budoucnosti, kde je možné vše – pokud se snažíte dost. Vítejte na Manhattanu roku 2118. Uplynulo sto let a New York je město technických novinek a snů. Každý tu něco chce… a každý tu má co ztratit. Bezchybný zevnějšek Ledy Coleové skrývá utajovanou závislost – na droze, kterou neměla nikdy vyzkoušet, a na chlapci, se kterým si neměla nikdy začínat. Nádherný, bezstarostný život Eris Dodd-Radsonové se roztříští na střípky, když její rodinu rozerve bolestná zrada. Rylin Myersová se díky práci v nejvyšších patrech rázem ocitne ve světě, o jakém se jí ani nesnilo… ale bude za tento nový svět a nečekanou lásku muset zaplatit svým starým světem? Watt Bakradi je technický génius s tajemstvím: ví o všech všechno. Ale když je najat, aby někoho špehoval pro dívku z horních pater, zaplete se do složité pavučiny lží. A v tisícím patře nade všemi žije Avery Fullerová, dívka geneticky naprogramovaná k dokonalosti. Dívka, která má zdánlivě vše – a přesto ji trápí jediná věc, kterou nemůže nikdy mít.V prostředí úchvatného pokroku a technického luxusu se pět teenagerů snaží získat své místo na vrcholu světa. Ale z takových výšin vede jen jediná cesta: dolů.

Praha: Egmont, 2016, 416 stran

Musilová, Anna: Tamařino souhvězdí*
Život devatenáctileté Liv se ani trochu neubírá směrem, kterým by si přála. Přijímačky na vysněnou fotografickou školu nevyšly, místo toho studuje práva, přivydělává si jako servírka v kavárně a těžko hledá společnou řeč s rodiči. A pochybuje. O sobě, o tom, co cítí, o své budoucnosti. Jedinou spřízněnou duší je její nejlepší kamarádka Johana, sarkastická mladá novinářka, která má navzdory drsné fasádě sama problémů až dost. Všechno se ale začne obracet vzhůru nohama, když v kavárně potká o několik let starší Tamaru. Tamara ji fascinuje a zároveň děsí – její tajemnost i náhlý příval citů, který k ní Liv začne chovat. Tehdy ještě netuší, jak moc měsíce strávené po Tamařině boku ovlivní zbytek jejího života…

Praha: Yoli, 2019, 320 stran

Nofreeusernames: Navždycky*
Láska přes messenger. Feel-good romance ze střední. Mei Bradleyová se pomalu smiřuje s tím, že dopis z Bradavic už nedorazí. Tuhle nespravedlnost naštěstí zmírňuje čokoláda, kterou fakt miluje! Když už jsme u toho, miluje i svého nejlepšího kámoše Travise, ale to mu nemůže říct, aby všechno nepokazila. U jejího úhlavního nepřítele Liama není co pokazit, protože s tím válčí už od třetí třídy. Přestane Liam někdy prudit? Uvidí Travis v Mei víc než jenom kamarádku? A dojde konečně i na vysněné rande?

Praha: CooBoo, 2020, 304 stran

Novotný, Aleš: Pamatuj na smrt
Středoškoláci Adam a Martin vyrůstali u prarodičů v Praze. Teď se ale stěhují na maloměsto, k otci kriminalistovi, který se k nim léta nehlásil. Cestu k sobě s tátou hledají dost těžko, navíc si musí zvykat na novou školu a ne vždy kamarádské spolužáky. Než se ale stihnou trochu zabydlet, městem otřese starý zločin, na který se málem zapomnělo – v lese najdou tělo roky pohřešované dívky Sáry. Další vražda na sebe nedá dlouho čekat, a co hůř, s tou první zcela očividně souvisí. Mezi lidmi v městečku propuká nervozita a strach. Je totiž více než jasné, že vrahem je někdo z jeho obyvatel…

Praha: Yoli, 2019, 408 stran

Otčenášek, Vojtěch: Alchymistův učeň
Centrum umění a vědy, ale také křivolaké uličky a v nich ukryté alchymistické dílny – to je Praha za vlády císaře Rudolfa II. Své štěstí sem přichází hledat chudý chlapec Gluša, skončí ale na ulici jako žebrák. Pomocnou ruku mu nabídne mistr Luper. Pod jeho vedením proniká do tajů alchymie a naprosto propadá jejímu kouzlu. Bohužel však netuší, že se zaplétá do temné hry, ve které se hraje o nejvyšší sázky: o lidskou duši a holý život…

Praha: Fragment, 2017, 224 stran

Paris, Gilles: Můj život Cuketky*
Ikarus, malý, naivní a totálně zanedbaný devítiletý kluk, jemuž přezdívají Cuketka, žije na venkově se svou matkou. Ta od té doby, co měla nehodu, nepracuje, pije pivo a celé dny tráví u televize. Po matčině nešťastné smrti přijmou Cuketku v dětském domově, a tak mu začíná drsný, ale nakonec šťastný nový život. Na rozdíl od ostatních dětí není pro Cuketku dětský domov vězením ani polepšovnou, ale opravdovou školou života, naučí se rozeznávat dobro od zla, lásku od nenávisti, dobré lidi od těch zlých.

Praha: Baobab, 2018, 196 stran

Poznanski, Ursula: Saeculum
Strávit pět dní v hlubokém lese a zkusit žít jako ve středověku vypadalo jako výborný nápad. Bastian by si však tento zážitek v klidu odpustil. S účastí na výpravě souhlasil jen kvůli své lásce Sandře. Parta dobrodruhů se vydává na cestu i přesto, že místo, kde chtějí tábořit, bylo kdysi prokleto. Staré povídačky o tom, že kdo do lesa vstoupí, nevrátí se už zpět, nikdo nebere vážně. Během první noci přijde prudká bouře a z tábora zmizí první člen výpravy. Zbydou jen podivné vzkazy vyryté do kůry stromu. Když se ho ostatní vydají hledat, začnou bloudit. Pak se ztratí další z nich…Jak velkou udělali chybu, když nebrali varování vážně? Nechá je les odejít?

Praha: Fragment, 2014, 480 stran

Poznanski, Ursula: Erebos
Na jedné londýnské škole si mezi sebou žáci začnou předávat podivné balíčky, jeden se nakonec dostane i ke zvědavému Nickovi. V balíčku je DVD s počítačovou hrou. Hrou napínavou, a hlavně velmi inteligentní. Proč o ní ale nikdo nesmí mluvit a hráči musí dodržovat přísná pravidla?

Praha: Fragment, 2011, 320 stran

Riggs, Ransom: Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti
Opuštěný sirotčinec. Zvláštní sbírka velice podivných fotografií. Náš příběh začíná děsivou rodinnou tragédií, která přivede šestnáctiletého Jacoba k cestě na vzdálený ostrov u břehů Walesu, kde objevuje rozpadající se trosky sirotčince slečny Peregrinové pro podivné děti. Když Jacob bloumá jeho opuštěnými ložnicemi a chodbami, ukazuje se postupně, že děti slečny Peregrinové byly víc než podivné. Byly možná nebezpečné. Možná byly na opuštěném ostrově drženy v jakési karanténě z velmi dobrých důvodů. A nějak - i když to zní jako něco nemožného - jsou možná stále naživu. Fantasy doprovázená strašidelnými starými dobovými fotografiemi.

Brno: Jota, 2016, 495 stran

Romerová, R.M.: Loutkář z Krakova*
Příběh v sobě spojuje fantasy a lidové motivy s událostmi druhé světové války a působivě vykresluje sílu lásky a nezdolné odhodlání přežít i v té nejtemnější době. V knize se originálně protnou dva světy: kouzelná říše panenek a reálný, nacisty okupovaný Krakov. Když do země panenek vtrhnou obrovské, kruté krysy, panenku Karolínu odnese tajemný vítr do jednoho krakovského hračkářství. Osaměle žijícího, uzavřeného Cyrila s pohnutou minulostí překvapí, že Karolína mluví, a ti dva se brzy spřátelí, dokonce se seznámí s Josefem, židovským houslistou, a jeho dcerou Renou. Jejich společné štěstí ale nemá dlouhého trvání. Polsko se stane kořistí Německa a Josef s Renou musejí odejít do ghetta. Karolína a Cyril neváhají využít svých neobyčejných schopností a riskovat životy, jen aby přátele zachránili.

Praha: Argo, 2019, 288 stran

Silene, Edgar: Přátelství napříč  staletími
Je možné se skamarádit s někým, kdo žil sto let před vámi? Hadrien a Adrien jsou dva třináctiletí kluci, kteří žijí ve Francii a mají podobné problémy ve škole, doma a i s dívkami. Od sebe je dělí jen jedna věc: Hadrien žije v roce 1914 a Adrien v roce 2014. Jejich osudy se propojí, když si začnou díky tajemné schránce posílat dopisy. Nejdříve vůbec netuší, že jejich dopisy putují časem. Když si Adrien uvědomí, že Hadrien žije v minulém století, rozhodne se ho varovat – blíží se první světová válka a jeho kamarád se musí za každou cenu ukrýt!

Praha: CooBoo, 2017, 208 stran

Stevensová, Robin: Zločin slečnám nesluší*
Detektivka pro mladé dámy ve stylu Agathy Christie! Daisy Wellsová a Hazel Wongová se rozhodly založit supertajný detektivní klub. Chybí jim však záhady, které by mohly řešit. Pak ale Hazel najde v tělocvičně mrtvou učitelku, a než na místo dorazí i Daisy, tělo je pryč. Dívky jsou přesvědčené, že nešlo o nehodu, a tak se pustí do vyšetřování vraždy. Aby celou záhadu rozlouskly, musí využít všechny své špiónské triky! Podaří se jim odhalit vraha? A ustojí jejich přátelství i ty nejtěžší zkoušky?

Praha: Fragment, 2019, 336 stran

Tolkien, J.R.R.: Hobit
Kultovní kniha,  která přináší pohádkový příběh o velké cestě družiny trpaslíků a hobita Bilba Pytlíka za uloupeným pokladem.

Praha: Argo, 2005, 250 stran

Vopěnka, Martin: Spící město
Vydejte se na dobrodružnou cestu do světa, kde všichni rodiče spí a kde začíná nemilosrdný boj o přežití dětí ve světě ostatních dospělých...

Praha: Frgament, 2011, 270 stran

Zadinová, Radka: Dívka odnikud*
Někdy stačí málo, abyste ztratili půdu pod nohama… Šestnáctiletá Nina žije na ranči, kde ji jako malou odložili. Nikdy se s tím nesmířila a stále doufá, že se máma vrátí. Jedinou útěchou jsou pro ni koně a blízkost kamarádky Diany a jejích bratrů. Zatímco s Michaelem ji pojí přátelství, s Gabrielem moc nevychází. Když ji však při hádce nečekaně políbí, podlehne Gabrielovu kouzlu. Jak to, že na něj nemůže přestat myslet, i když ví, kolika holkám popletl hlavu? A proč se zrovna teď chová Michael tak divně?

Praha: CPress, 2018, 272 stran