Doporučená četba - 1. ročník ZŠ

Napsal Jakub Gruss na . Odesláno do Četba doporučená knihovnou

Berne, Jennifer: Kamil neumí létat
Kamil je neobyčejný špaček, od malička ho zajímají knížky. Každou volnou chvilku si čte. Kvůli čtení zanedbá lekce létání. Nic nedbá na posměšky ostatních. Jednoho dne dokázal Kamil díky svým znalostem z knih zachránit celé hejno. Ale blíží se čas odletu do teplých krajin a Kamil neumí létat.

Praha: Albatros, 2011, 30 s.

Braunová, Petra: Kuba nechce číst
Kuba chodí do 1. třídy, ale moc se mu ve škole nedaří. Velkou motivací do učení je celoroční soutěž, kterou vyhlásí paní učitelka. Žák, který bude nejpilnější, dostane na konci školního roku kopací míč, žákyně panenku.

Praha: Albatros, 2006, 72 s.

Brukner, Josef: Polštářová válka
Knížka humorných básniček pro děti.

Praha: Albatros, 2016, 44s.

Březinová, Ivona: Danda má hlad - velká tiskací písmena
Sedmiletý Otík by si moc přál nějakého domácího mazlíčka, ale rodiče o tom nechtějí ani slyšet. Prateta Vilemína mu k narozeninám přinese masožravou kytku. Otík se o ni začne starat jako o zvířátko, kytka roste a začíná být stále žravější a vybíravější. Z toho pak plynou všelijaké patálie.

Praha: Mladá fronta 2014, 104 s.

Březinová, Ivona: Lucka Luciperka – velká tiskací písmena
Lucka chodí do 1. třídy a provádí samou lumpárnu. Proto se nemůže divit, když k nim nepřijde Mikuláš, a místo bohaté nadílky dostane jen uhlí. Lucka to tak nenechá, převlékne se za Luciperku a se psem Čertem a kočkou Andělínou vyráží do ulic Mikuláše hledat.

Praha: Mladá fronta, 2014, 88 s.

Březinová, Ivona: Chobotem se, chobotem tam
Jednoho dne dojde v kabinetě přírodopisu k podivuhodné události – obživne tam mamutí mládě. Nečekaný objev se podaří čtveřici kamarádů, a ti se hned rozhodnou se o mamutka postarat. Ale kam ho schovat? A jak jeho přítomnost utajit? Míša, Nina, Vládík a Teo mají plnou hlavu starostí, zato mamutík se má čile k světu. Jak jen kolotoč nastalých bláznivých situací dopadne?

Praha: Albatros, 2015, 72 s.

Čech, Pavel: Dobrodružství pavouka Čendy
Pavouček Čenda žije sám v opuštěném domě na kraji lesa. Společnost mu dělá jen dřevěná kukačka, jejíž hodiny opravuje. Nejraději ze všeho si čte o světě "venku". Dívá se z okna na les a přemýšlí, jaké to tam asi je. Podmanivý příběh o hledání odvahy pro cestu za snem.

Havlíčkův Brod: Petrkov, 2011, 74 s.

Donaldson, Julia: Všichni letí na koštěti
Veršovaný příběh o čarodějce, která letí na koštěti a vítr jí postupně bere klobouk, pak mašli a nakonec i kouzelnou hůlku. Zvířátka jí pomůžou ztracené věci najít a ona je za to sveze na koštěti. Knížka bohatě ilustrovaná.

Praha: Svojtka&Co., 2015, 30 s.

Filcík, Gabriel: Každý den dobrý den
Soubor básniček, hádanek, pohádek pro malé děti. Autoři např. Jan Vodňanský, Hana Doskočilová, Michal Černík, Jiří Žáček, Milena Lukešová,…

Praha: BMSS-START, 2002, 63 s.

Funke, Cornelia: Měsíční drak
Světlo měsíce v úplňku je kouzelné, to ví i Filip. Vždyť právě jedné takové noci se stalo, že uklizené hračky na koberci obživly. Rytíř pronásledoval draka a Filip ho chtěl zachránit. Jenže se zmenšil! Půvabný příběh o přátelství a o tom, že být statečný je důležitější, než být velký.

Brno: CPress, 2016, 39 s.

Holasová, Aneta Františka: Pohádka o Ipsíkovi *
Pohádka o lýkožroutovi, který se naučil číst.

Praha: František Havlůj, 2016, 34 s.

Koch, Birger: Hafíkova dobrodružství *
Hravý příběh pro nejmenší, v němž se pejsek Hafík na radu své přítelkyně myšky vydává hledat družku, aby se necítil tak osamělý. Na konci, po putování od jednoho zvířete ke druhému, najde někoho úplně jiného.

Praha: Mladá fronta, 2006, 24 s.

Kopcová, Gabriela: Samohlásky na výletě *
Pohádky Gabriely Kopcové Samohlásky na výletě jsou určeny předškoláčkům a mladším školáčkům. Bohatě ilustrované příběhy přilákají děti pomocí obrázků ke čtení podle jejich vlastní fantazie. Knížka doplněná celostránkovými ilustracemi děti pobaví nejen svou výjimečností, ale připomene jim i dělení hlásek abecedy.

Třebíč: Akcent, 2016, 38 s.

Krolupperová, Daniela: Bubáček
Lukáš má rád pohádky o strašidlech. Ale všechny už mu maminka před spaním vyprávěla. Co teď? Musí vymyslet nějakou novou – o Bubáčkovi. Tatínek ho Lukášovi pak pěkně nakreslil. Když se však Lukáš druhý den ráno probudí, Bubáček je pryč! Večer, když smutný Lukáš už leží v posteli, se v pokojíčku něco šustne… Kdopak to asi je?

Praha: Albatros, 2011, 61 s.

Krolupperová, Daniela: O modrém světle
V napínavém „příběhu v příběhu“ se seznámíme s vyprávěním o chlapci Otíkovi, který nerad čte a nemá vztah ke knížkám. Dostal však pohádkový příběh o modrém světle a chtěl by se dozvědět, jestli mládenec Jaromír zlomí moc kouzla, jímž mu zlý černokněžník ukradl zrak. Otíkovu zvědavost navíc zvyšuje skutečné modré světlo v okně protějšího domu.

Praha: Portál, 2014, 79 s.

Lobel, Arnold: Pan Sova
Pan Sova bydlí v malém útulném domečku. Žít sám není snadné, někdy má pan Sova i strach, jindy se mu stýská po kamarádovi, se vším si musí poradit sám. O neuvěřitelné zážitky však nemá nouzi.

Praha: Albatros, 1996, 64 s.

Matějovský, Bohumil: O ježkovi, který se ztratil
Ježek Bodlinka si upletl čtyři krásné bačkůrky a vydal se na výlet. Byl nepozorný a zabloudil. Zajíc a veverka mu pomáhají najít cestu zpátky domů.

Třebíč: Akcent, 2015, 47 s.

Mikulka, Alois: O smutném tygrovi
Příběh o tygrovi, který žil v kleci v zoologické zahradě a byl smutný, protože chtěl být volný a svobodný. Pomohl mu ptáček, který letěl okolo. Nosil tygrovi k jídlu semínka. Po nich se tygr zmenšoval, až se jednoho dne protáhl skrz mříže, narostla mu křídla a uletěl. Byl volný a svobodný.

Praha: Baobab, 2012, 20 s.

Pospíšilová, Zuzana: Kouzelná třída
Hodný starý pan učitel už na děti nestačí. Potřeboval by do důchodu, ale nechce odejít, dokud nenajde vhodného nástupce. Někoho, kdo by měl děti opravdu rád. Když o tom v kabinetě přemýšlí, zaklepe na dveře velmi milá mladá dáma, která se uchází o místo učitelky. Pan učitel jí třídu předá a ona třídu rošťáků promění v nejhodnější a nejchytřejší děti na celé škole. Bude na to mít kouzelné metody...

Praha: Bambook, 2016, 64 s.

Pospíšilová, Zuzana: Záhada školní půdy
Alenka chodí do první třídy a moc touží zažít nějaké dobrodružství. Alenka, která bydlí naproti škole, uvidí v noci ve školní budově rozsvícené okno. Není to okno v žádné třídě, ale na půdě. Společně s dalšími třemi spolužáky se rozhodnou ho prozkoumat a po vyučování se tajně vypraví do půdních prostor. V zaprášené místnosti jsou jen vycpaná zvířata. Další příležitost pokračovat v pátrání se jim naskytne zanedlouho, kdy místo zrušeného školního výletu připraví paní učitelka spaní ve škole se spoustou her a zajímavých soutěží. Dětem se tak podaří podívat se na půdu i v noci. To, co uvidí, je rozhodně překvapí.

Praha: Portál, 2015, 63 s.

Rožnovská, Lenka: Medvěd Tuli
Magdalénka má tiché trápení, o kterém nikomu neřekla. Paní učitelka Liduška moc dobře ví, že nesvěřená bolest je k neunesení, a snaží se přijít na to, co její smutnou žačku trápí. Rozpustit smutek a samotu, to je úkol pro tulivého medvěda - v jeho měkkém plyšovém objetí se všechna bolest rozplyne. Křehký příběh o dětském smutku, naději i radosti.

Tato kniha byla napsána s hlubokým respektem ke všem dětským starostem. Je inspirována obdivuhodným dílem dětské psycholožky  Jiřiny Prekopové, jejíž metoda pevného objetí pomáhá dětem a jejich rodičům proměnit psychickou bolest ve zkušenost bezvýhradné lásky a bezpečí.

Praha: Grada, 2014, 71 s.

Rožnovská, Lenka: Kubík Šikulík
Kubík Šikulík je ten nejšikovnější vynálezce, jakého si jen dokážete představit. Vymýšlí, vynalézá, kutí a vyrábí, to všechno on dovede. Zrovna nedávno si vyrobil - aktovku samochodku, robopsa Edisona nebo koloběžku umělkyni a spoustu dalších překvapivých věciček, s nimiž zažije nečekané situace.

Praha: Bambook, 2016,87 s.

Satrapi, Marjane: Strašidla se bojí měsíce
Marjánku každou noc chodila zlobit tři strašidla. Přemýšlela, jak se jich zbavit, až na to konečně přišla. Strašidla se přece bojí měsíce! Když bude mít u sebe měsíc, bude mít klid. Jenže nikdo nemůže mít měsíc sám pro sebe. Ztráta měsíce z nebe způsobila veliké potíže a Marjánka ho nakonec musela vrátit, vlastně ho spíš vyměnila za kočičího vojáka.

Praha: Argo, 2015, 64 s.

Stará, Ester: Jak se Josífek s Jožinkou ztratil a nevěděl o tom
Josífek má plyšovou kamarádku Jožinku. S maminkou a tatínkem se vydá do nákupního centra, kde si má vybrat nové boty. Zde se ztratí a putuje od jedné výkladní skříně ke druhé, od jednoho obchodu ke druhému a představuje si, co se asi v jednotlivých obchodech prodává. To, že se ztratil si uvědomí až na konci vyprávění, a to zrovna ve chvíli, kdy ho rodiče najdou.

Praha: Mladá fronta, 2015, 89 s.

Strejčková, Ludmila: Neposedná písmenka *
Seznamte se s Pepim! Ten ví, jak zkrotit neposedná písmenka, aby pěkně poslouchala. Pepi pochází z námořnické rodiny a bude vám o ní vyprávět. Dozvíte se o ní spoustu zajímavých věcí a postupně poznáte i všechna písmenka abecedy. Texty a zábavné úkoly v každé kapitole jsou vždy zaměřeny na jedno písmeno či skupinu písmen. Děti procvičí správnou výslovnost, poznávání jednotlivých písmen a jejich následné skládání do slabik, slov a vět.

Praha: Albatros, 2015, 63 s.

Štěpán, Ludvík: Čítanka pro prvňáčky *
Čítanka poslouží k rozvíjení čtecích návyků, čtenářské fantazie, tvořivosti a estetického cítění. Knížka plná pohádek, básniček, hádanek a říkadel.

Liberec: Dialog, 2005, 62 s.