Doporučená četba - 2. a 3. ročník ZŠ

Napsal Jakub Gruss na . Odesláno do Četba doporučená knihovnou

Belitzová, Bettina: Špionka Fiona – Jen počkej, zloději!
Hlavní hrdinka příběhu Fiona u sebe objeví schopnost číst myšlenky druhých. Díky této schopnosti dokáže vypátrat zloděje, který v jejím okolí krade psy a kočky.

Praha: Thovt, 2011, 75 s.

Braunová, Petra: Ema a kouzelná kniha
Ema žije v domě pro opuštěné děti a jsou s ní problémy… možná i proto, že má schopnost vidět neviděné a slyšet neslyšené. Místním zvykem je, že každá dívka v den svých desátých narozenin může poprvé vyjít za bránu sirotčince a navštívit Město. Ema se konečně dočká.

Praha: Albatros, 2010, 94 s.

Braunová, Petra: Nejhorší den v životě třeťáka Filipa L.
Příběh se odehrává během jednoho dne, který je pro Filipa tím nejhorším dnem v životě. Tomuto dni předchází období, kdy se rozchází jeho rodiče. Filip zůstává s maminkou a přistěhuje se k nim Petr a jeho třináctiletá dcera Monika. Monika je v novém bytě s novou rodinou nespokojená a k Filipovi až nepřátelská. Filip si už nechce nechat nadávat a rozhodne se Monice pomstít. V noci se vydá do sklepa, kde má Monika kolo. Ráno, když jede Monika do školy, se na křižovatce střetne s nákladním autem a končí s vážným zraněním v nemocnici. Nefungovaly jí brzdy. Filipa vyšetřuje policie, příčina nehody se zjistí a nová rodina se musí s nečekanou situací vyrovnat.

Praha: Albatros, 2011, 109 s.

Březinová, Ivona: Kluk a pes
Julin a Cézar jsou nerozlučná dvojice. Julin je třeťák. Do školy nechodí, ale jezdí, protože je na vozíku. Ve škole má partu kamarádů. Cézar je jeho pes a od září taky chodí do školy, ve které se učí být spolehlivým asistentem.

Praha: Albatros, 2011, 59 s.

Březinová, Ivona: Ďasík a Ďáblík *
Kdo jsou ta pitvorně šklebící se stvoření, co právě sestoupila na zem z Prašné brány? Ďasík a Ďáblík, oživlé kamenné sochy, které se dovedou přenést do dávných dob! Dvojčata Berenika a Bertík jsou v Praze na školním výletě, a nemohla si přát lepší průvodce než tyhle dva rozverné chrliče. Společně se projdou osmi stoletími, a výprava to bude vskutku neobyčejná i pekelně dobrodružná! Vydejte se na cesty s nimi – Ďasík s Ďáblíkem vás přátelsky zvou!

Praha: Albatros, 2017, 61 s.

Čapková, Blanka: Zpívající kuchyň
Pavel se po rozvodu rodičů přestěhoval z Prahy s maminkou k příbuzným na venkov. Nový domov, nová škola, nová paní učitelka. Protože koktá, má problém začlenit se do kolektivu. Pomůže mu spolužačka Anežka.

Praha: Albatros, 2013, 69 s.

Drijverová, Martina: Zlobilky
Příběhy holčiček, které mají různé zlozvyky - jedna si pořád vymýšlela, že ji něco kousne, druhá se nechtěla mýt, jiná stále na někoho neslušně ukazovala. A co teprve ty ostatní! S takovými zlobilkami si ani rodiče nevěděli rady, ale, jak se říká, na každého jednou dojde.

Praha: Albatros, 2009, 75 s.

Drijverová, Martina: Příšerní nezbedníci
Příběhy kluků, kteří stále zlobili - jeden zásadně nezdravil, další byl zlomyslný, třetí stále nakukoval, kam neměl. Jiný spoustu věcí zapomínal a tamti dva snad neumějí ani chodit – tenhle dupe a druhý do všeho jen kope. Ovšem ti ostatní nejsou o nic lepší. Ale na každého jednou dojde – zlobit se opravdu nevyplácí!

Praha: Albatros, 2015, 86 s.

Drijverová, Martina: Domov pro Marťany
Hrdinkou příběhu je desetiletá Martina, která se se svými rodiči a bratrem postiženým Downovým syndromem přestěhuje do nového bydliště. Jak ji přijmou v nové škole? A jak zvládne novým spolužákům a kamarádům vysvětlit, že její brácha je „jiný“?

Praha: Albatros, 1998, 133 s.

Dvořáková, Alžběta: Herkules a strašidla
Rozmazlený pražský kocour Herkules se se svou mladou paní a jejím mužem přestěhují do starého statku za vesnicí, kde se mu ani trochu nelíbí. V zarostlé zahradě se seznámí s toulavou kočkou Komtesou a vyslechne si její vyprávění o kočičích strašidlech, která se v jeho novém domově ukrývají. Zpočátku se zdráhá jejím varováním uvěřit, ale brzy se přesvědčí, že Komtesa mluví pravdu. Kočičí duchové působí obyvatelům domu velké škody a vinu vždycky svalí na Herkula. Rozzlobený kocour se strašidlům rozhodne postavit.

Praha: Portál, 2016, 95 s.

Fojtová, Eliška: Tajemství staré pumpy
Markétka a Jituška jsou sestry, které žijí v dětském domově. Té starší, Markétce, se splní největší touha, dostane novou rodinu. Při jedné návštěvě „nové“ babičky objeví studnu a ve studni skřítka, který jí splní 5 přání. Markétce se splní přání – její nová rodina si adoptuje i její sestru Jitušku.

Praha: Albatros, 2016, 62 s.

Fryčová, Ilona: Velké uši a dlouhé nohy
Knížka vypráví o přátelství žirafího a sloního mláděte v africké savaně. Gifi a Kimbo se potkají u jezera, brzy se spřátelí a prožívají rozpustilá i trochu nebezpečná dobrodružství.

Praha: Albatros, 2014, 42 s.

Gaiman, Neil: Odd a mraziví obři *
Bohatě ilustrovaná pohádka spisovatelského mága inspirovaná severskou mytologií. Odd má v životě pěknou smůlu. Při nájezdu Vikingů přišel o otce, s novým otčímem to nemá vůbec jednoduché a zdá se, že krutá zima snad nikdy neskončí. Odd se proto rozhodne z norské vesnice odejít a vydá se do lesa. Když na cestě potká medvěda, lišku a orlici, konečně se na něj usměje štěstí. Noví kamarádi totiž nejsou jen obyčejná zvířata, ale uvěznění severští bohové. Dokáže dvanáctiletý chlapec získat Tórovo kladivo, přeprat obry a konečně osvobodit bohy?

Praha: Albatros, 2018, 118 s.

Hawkinsová, Sarah: Vyplašený jezevec *
Příběh se šťastným koncem, který se skutečně stal! Lewis s tatínkem najdou u silnice ležet zraněné mládě jezevce. Věří, že mu přivolaní zvířecí záchranáři dokážou pomoci, jenže ejhle. Vyplašený jezevec zaleze pod auto, zaklíní se tam a nemůže ven. Zvládnou záchranáři spolu s hasiči poraněné zvířátko včas vyprostit? Krásný příběh o lidech s dobrým srdcem, kteří pomáhají zachraňovat zvířátka.

Praha: Fragment, 2018, 123 s.

Horst, Jorn Lier: Případy pro detektivní kancelář
Severská detektivka pro malé čtenáře, norská nejprodávanější dětská kniha roku 2015! V Řečanech se dějí divné věci: pekaři Buchtovi zmizely kvasnice, z pláže se ztratily sudy na stavbu plovoucího mola a z městského parku jalovcové keře. A tím krádeže rozhodně neskončily. Nikdo si zatím nevšiml, že ty podivné události spolu mohou souviset. Případu se ujímá Detektivní kancelář č. 2. – Tea, Oliver a jejich pes Osmo.

Praha: Fragment, 2017, 107 s.

Kastnerová, Alena: O líné babičce
Aneb příběh o babičce, která si na stará kolena vyhodila z kopýtka. Naše babička se rozhodla, že už nebude vařit, prát, uklízet, ale že je nejvyšší čas začít si plnit svoje tajná přání. Třeba – řídit nejrychlejší auto světa, letět modrožlutým balónem, vylézt na nějakou osmitisícovku, tančit v dešti, rozlousknout tajemství počítače a internetu, naučit se potápět, naučit se lyžovat, hrát na honěnou nebo žít u moře.

Praha: Mladá fronta, 2011, 86 s.

Kolář, Josef: Z deníku kocoura Modroočka
Úsměvné vyprávění malého kocourka o všem, co zažil se „svým člověkem“ od prvních krůčků po světě až po chvíli, kdy se sám stal pyšným otcem čtyř koťátek. Modroočkův deník nám prozradí, kdo je Zelenoočka, Bělovous, Zrzunda, Kiki a co se od nich náš kocourek naučil. Modroočkovy příhody pobaví a mnoho zajímavého vypoví o vlastnostech a zvycích různých zvířátek.

Praha: Albatros, 1986, 110 s.

Kratochvíl, Miloš: Poťouši a zloděják
Příběh o tom, jak každému člověku sedí za krkem nějaké rozkmotřilo (záporná vlastnost), které mu našeptává různé nepravosti. Tato rozkmotřila jsou vidět pouze zázračnými brýlemi a pomocí kouzelné baterky. Hlavní hrdina knížky se snaží všechny lidi rozkmotřidel zbavit. Bohužel neúspěšně. Poučné vyprávění o tom, že všichni lidé mají své dobré a špatné vlastnosti. Těch špatných se jen tak nezbavíme.

Praha: Triton, 2013, 130 s.

Kratochvíl, Miloš: Zajatci stříbrného slunce (3. ročník)
Marek je kluk, který rád sedí u počítače a hraje hry. Třeba „střílečky“. Ty, ve kterých se bojuje, nechávají se vybuchnout domy, zabíjejí se lidi. Jednoho dne se Marek dostane do města, které rozbořil a najednou se stává součástí hry. Potkává kluka, kterého zabil, a ten se stane jeho průvodcem po zničeném městě. Marek je vylekaný a najednou prožívá dobrodružství z druhé strany. Kde je hranice virtuálního a reálného světa v mysli kluka, kterého rodiče nechají sedět od rána do večera u bojových her? A existuje vůbec?

Praha: Triton, 2015, 95 s.

Kratochvíl, Miloš: Strašibraši aneb Tajemství věže v Kamsehrabech
Baf a Bubu sice chodí jako všechna ostatní strašidla do strašidlácké školy, jenomže je strašení nebaví a příliš jim nejde. S jejich nešikovností to dojde tak daleko, že jsou jednoho dne nuceni uprchnout před hněvem Strašmistra. Dostávají se do věže zapadlého městečka Kamsehraby. Zde vyvolají svými pokusy o strašení takový kolotoč nehod a problémů, že mají co dělat, aby se z té šlamastyky vůbec dostali. Nakonec však všechno dobře dopadne, Baf a Bubu najdou nový domov a skvělé nové kamarády.

Praha: Mladá fronta, 2010, 176 s.

Krolupperová, Daniela: Jak Bubáček potkal Bubáka
Další příběh Bubáčka, skřítka Myšošlapa a Lukáše. Jednoho dne odjede Lukáš na školní výlet a malí kluci zůstanou doma sami. Těší se, že v společných hrách a zábavách jim čas do Lukáškova návratu rychle uteče. Ale hned další ráno je probudí ostrý přísný hlas. Ve dveřích stojí něco velkého, nehezkého a ukřičeného. Bubák!

Praha: Albatros, 2016, 67 s.

Krolupperová, Daniela: Kouzelná aktovka
Na jaře se do blízké říčky vrátili raci, a tuhle vzácnou podívanou si druháci Viktor a Hugo nemohli nechat ujít. U vody však zvědavý Viktor na mokrém svahu uklouzne – dokonale se zmaže a školní aktovku promění v potrhanou kouli. Když se kamarádi sklesle loudají přes park domů, na lavičce sedí dva pánové, kteří vypadají jako ze starého filmu. A jeden z nich Viktorovi nabídne novou brašnu. Viktor si ji rád vezme, ale pak nestačí kulit oči, co aktovka všechno dovede!

Praha: Albatros, 2015, 75 s.

Macourek, Miloš: Žofka ředitelkou ZOO
Knížka veselých příběhů podnikavé opičky Žofky Orangutanové a jejích kamarádů.

Praha: Albatros, 2001, 149 s.

Nepil, František: Pět báječných strýčků
Minka dostala k Vánocům nové lyže a vyráží s tatínkem a jeho pěti kamarády – pěti báječnými strýčky - na hory. Zimních radovánek si Minka na horách moc neužije, protože dostala angínu a musí zůstat v posteli. Každý den s ní zůstane jeden ze strýčků a krátí ji dlouhou chvíli vyprávěním neuvěřitelných příběhů, které kdysi zažili.

Praha: Amulet, 1999, 93 s.

Papoušková, Eva: Cestování s Velrybou
Zelníčkovi jsou úplně normální rodina – maminka, tatínek, tři děti a pes Kolumbus. Jednoho dne jim tatínek odhalí překvapení, které dlouhou dobu tvořil v garáži – Velrybu – ohromný nákladní vůz, který už nebyl nákladní, protože měl na korbě postavený domeček s okny a dveřmi a byl propojený s kabinou řidiče. To byl jejich cestovní vůz, kterým se vydají na dovolenou.

Praha: Albatros, 2014, 107 s.

Peroutková, Ivana: Ukradená cukřenka
Dětská detektivka. Tři kluci pátrají po rodinné památce tety jednoho z nich. Seznámí se při tom s mužem, kterého podezřívají a z něhož se vyklube neškodný sochař.

Praha: Albatros, 2016, 87 s.

Peroutková, Ivana: Anička a její kamarádky
Aniččini rodiče odjeli na rok pracovat do Afriky, a tak se Anička nastěhuje k babičce. Do druhé třídy bude chodit v malebné vesničce. Přestože to tu Anička dobře zná, má zprvu trochu obavy: jaká bude nová třída, najde si nějakou kamarádku, co všechno ji čeká? Brzy však z ní její strachy opadnou, a spřátelí se dokonce hned se dvěma spolužačkami. S nimi pak Anička zažívá skvělá dobrodružství a radosti i starosti, které přináší kamarádství tří děvčat.

Praha: Albatros, 2004, 115 s.

Peroutková, Ivana: Anička v Austrálii
Jednou večer tatínek oznámí Aničce novinu – jede na kongres do daleké Austrálie. Ale nejúžasnější je, že Anička s babičkou poletí s ním! Nadšená Anička se těší, určitě ji tam čekají báječné zážitky, a navíc uvidí exotické rostliny, klokany, papoušky a medvídky koala! Svůj deník si tentokrát povede jako opravdová cestovatelka.

Praha: Albatros, 2014, 132 s.

Poslíšilová, Zuzana: Nezralá, Hruška, k tabuli *
Linda Nezralá a Honzík Hruška jsou kamarádi. Chodí spolu do první třídy a kromě čtení, psaní a počítání budou muset zvládnout i jednu hodně nepříjemnou situaci. Když onemocní jejich hodná paní učitelka, nahradí ji přísná a zlomyslná kolegyně, která ve třídě žertuje na Honzíkův a Lindin účet. To je ale podpásovka. Co s tím?

Praha: Bambook, 2017, 72 s.

Rožnovská, Lenka: Já, štěně *
Co všechno se musí malé štěně naučit, než si pro něj může přijít nový páníček? Než se ze štěněte stane pes, musí zvládnout spoustu věcí… Ale o tom už vám v nové knížce Lenky Rožnovské povypráví jedno neobyčejné štěně samo – štěně Charlie, štěně komediant, a dokonce štěně záchranář!

Praha: Albatros, 2018, 46 s.

Sís, Petr: Komodo
Petr Sís tento příběh inspirovaný vlastní rodinou nakreslil už před čtvrt stoletím. Chlapce, který je okouzlen vším, co se týká draků, vezmou jeho rodiče na cestu do Indonésie. Na jednom z ostrovů totiž žije největší ještěr na světě. Dětské sny se tak začnou proplétat s realitou divoké zelené džungle...

Praha: Labyrint, 2016, 34 s.

Skálová, Pavla: Malostranská psí zima
Jmenuji se Fanča a jsem stará, moudrá psice mopsice. Jsme tři holky, dvě mopsí a jedna kočičí – perská kočka, a všechny žijeme s „Naší“ ve starém domě u řeky, kde se říká „na náplavce“, blízko ještě staršího mostu. Všeho, co se děje kolem nás, si bedlivě všímám a zapisuji si to za svoje černá ouška. Budu vám vyprávět, jak to u nás na Malé Straně, v našem domě a na náplavce, chodí v zimě. To byste koukali, co se tam všechno může stát!

Praha: Albatros, 2007, 73 s.

Smolíková, Klára: Na hradě Bradě (komiks)
Na hradě Bradě, v městečku Podbradí nebo okolních lesích se prohánějí Bertík a Bibi, děti barona Barnabáše a baronky Berty. Zažívají veselé příběhy v pohádkovém světě, kde na koštěti poletuje teta Čárová, v rybníku bydlí hastrman a mezi stromy tančí meluzína.

Praha: Albatros, 2015, 89 s.

Soumar, Jaroslav: Pírko
Příběh o ptačím klukovi, který najde na okně zahradní budky semínko, ze kterého vyroste nejvzácnější rostlina na světě.

Liberec: Bor, 2013, 31 s.

Stará, Ester: A pak se to stalo!
Nečesané vlásky, nemyté uši, nevysmrkaný nos, nečištěné zoubky, neuklizené hračky, neslušné chování u jídla, rozvázané tkaničky, žalování – to jsou drobnosti, o nichž děti nechtějí ani slyšet. Ale pak se něco neuvěřitelného stane! A tak se neposluchové musejí honem polepšit, pokud chtějí zase být hezkými a veselými dětmi! Deset pohádek o maličkostech, ze kterých si děti nic nedělají a dospělí z nich šílí.

Praha: Albatros, 2010, 52 s.

Svěrák, Zdeněk: Tatínku, ta se ti povedla
Tatínek Šíma má dvě děti, které rády poslouchají pohádky. Zpravidla jim je vypráví maminka, ale jednoho dne se do vyprávění pustí tatínek. A bere tuto povinnost velmi zodpovědně.

Praha: Albatros, 2012, 45 s.

Šrut, Pavel: Pavouček Pája
Malý pavouček Pája má spoustu sourozenců a nejraději poslouchá vyprávění svého strýčka Herkula, který už toho hodně zažil. Kromě toho se Pája rád vydává do lesa a objevuje nové a nepoznané skutečnosti. V příbězích se setkáme i s dalšími obyvateli lesa – s můrou Chmůrou, s Pišiškvorem, s krtkem Čtvrtkem, se Sluníčkem šestitečným, s Potemníkem čili Jeskyňákem, s hejnem Knihomolů a dalšími.

Praha: Albatros, 2001, 125 s.

Vítová, Jitka: O Květušce a tesaříkovi
Květuška objeví kouzelný pařez, který ji dokáže zmenšit natolik, že se stane součástí hmyzí říše. Postupně se seznamuje s obyvateli lesa a luk. Prožívá zde spoustu dobrodružství, některá jsou příjemná, jiná naopak nebezpečná. Jejím nejvěrnějším přítelem se stane tesařík. Děti se nenásilnou formou dozvídají informace o různých zvířatech, především z hmyzí říše.

Praha: Thovt, 2011, 75 s.