Dětské knihy ČERVEN 2021

Napsal Jakub Gruss na . Odesláno do Knihy pro děti

Knihy pro děti 6 - 8 let

MYŠKA A POHÁDKOVÁ POLÍVKA – Arnold Lobel
Stačí čtyři pohádky k tomu, aby byla polívka skutečně znamenitá? Jak to se statečnou myškou dopadlo, když ji lasičák unesl k sobě domů? Po přečtení jejích pohádek se to dozvíte!

POHÁDKY O DOMOVNÍCH ZNAMENÍCH – Jiří Teper
Ozdoba domu je znamení nad vchodem -- poznejte ta neznámá. Víte, co jsou domovní znamení? Správně, ty hezké obrázky nebo sošky nad vchody domů. Ale jak se tam ocitly? Proč je někde postava, zvíře, nebo rostlina, jinde věc, a tamhle třeba planeta? O vzniku znamení v jedné staré ulici ve starém městě vyprávějí tyhle pohádky. A že jsou to příběhy vskutku neobyčejné!

DEVĚT MALÝCH ZAHRADNÍKŮ: ROK VE ŠKOLNÍ ZAHRADĚ – Klára Smolíková
Na školní zahradu vyráží za každého počasí devět malých zahradníků. Mravenec Míra se nestačí divit, kolik práce zastanou. Pohrabou posekanou trávu, zasejí semínka, vyplejí a zalijí záhony, sklidí úrodu. Ani v zimě se venku nenudí. Každý z nich je jiný a mravenec se je brzy naučil od sebe rozeznávat. Co všechno se od devíti malých zahradníků dozvíš? Pusť se do čtení a zjistíš to.

Knihy pro děti 9- 12 let

HARRY POTTER A KÁMEN MUDRCŮ – J. K. Rowlingová
HARRY POTTER A TAJEMNÁ KOMNATA – J. K. Rowlingová
HARRY POTTER A OHNIVÝ POHÁR – J. K. Rowlingová
Staronové vydání fantasy příběhů z Bradavic

PŘÍPAD PRO TEBE A KLUB TYGRŮ: PO STOPÁCH YETTIHO – Thomas Brezina
Luk s Biggi doprovázejí Patrika, kamaráda z Klubu Tygrů, na hory, kde se má zúčastnit juniorských závodů v jízdě na snowboardu. Zatímco on pilně trénuje, užívají si zbylí Tygři zimních radovánek. Na okraji sjezdovky náhodně objeví podivné stopy ve sněhu, které mohou pocházet jedině od yettiho.

PŘÍPAD PRO TEBE A KLUB TYGRŮ: POČÍTAČOVÍ PIRÁTI – Thomas Brezina
Zapoj se do pátrání i ty a zažij celé dobrodružství z první ruky! Biggi, Luk a Patrik jsou strachy bez sebe! Na monitoru školního počítače se objevuje podivná tvář, která hrozí vymazáním dat, a dokonce jeho zničením. Požaduje výkupné, jinak svůj plán uskuteční.

VOLÁNÍ DIVOČINY: DUCHOVÉ VE HVĚZDÁCH, 6. díl – Erin Hunterová
Strhující závěr první medvědí série Erin Hunterové! Cesta zpět na pevninu z království zimy a ledu zavede Lusu, Kalliku, Ujuraka a Tokla na ostrov, kde jsou místní lední medvědi ve velkém nebezpečí. Navíc se zdá, že duchové předků se od medvědů odvrátili – světla na obloze pohasla a ne a ne se znovu objevit. Medvědí přátelé se rozhodnou ostrovním obyvatelům pomoct a Ujurakovi se konečně podaří zjistit, jaký byl celou dobu smysl a cíl jejich putování…

ZEMĚ ODVÁŽNÝCH : ROZVRÁCENÁ SMEČKA, 1. díl – Erin Hunterová
Pro zvířata na afrických pláních po celé generace platil jediný zákon: smíš zabít, jen abys přežil. Když však dlouholetý mír naruší nečekaná zrada, musí se ve velkolepé bitvě o přežití spojit neobvyklá trojice mladých zvířat: lev, slonice a pavián. Křehká rovnováha mezi lovci, mrchožrouty, predátory a kořistí se tak ocitá v tlapkách nečekaných hrdinů, z nichž každý může něco získat – nebo všechno ztratit.

VE SPÁRECH ŠELMY – Lauren Tarshisová
Akční a dobrodružný příběh pro děti na motivy skutečných událostí. Jedenáctiletá Melody jezdí do parku se svou rodinou každé léto a vždycky tu dokázala zapomenout na všechny své starosti. Ale letos je to jiné. Po mámině smrti je každý okamžik v parku jen srdcervoucí připomínkou minulosti. Pak se Mel setká tváří v tvář s majestátním medvědem grizzlym. A najednou jde jen o jedinou věc – přežít.

ALEA DÍVKA MOŘE: ŘEKA ZAPOMNĚNÍ, 6.díl – Tanya Stewnerová
Získá Alea zpět své vzpomínky? Šestý díl dobrodružné ságy. Všichni členové posádky Alfa cru přišli o své vzpomínky – nepamatují si ani, kolik jich bylo původně a zda někdo nechybí. Jestli chtějí zjistit, co se s nimi stalo, musí se co nejrychleji zase zorientovat. Proč po nich jdou? A kdo je ten podivný muž v černém kabátě, který je sleduje ze břehu? Alea to ani v tak složité situaci nevzdává.

TAJEMSTVÍ VELKÉHO VONTA – Jaroslav Foglar
Stínadelská trilogie vrcholí v závěrečném dílu. Po neklidné éře bezvládí ve Stínadlech zvítězilo vontské hnutí Žlutý květ. Velkým Vontem se stal Vláďa Dratuš, ale v poslední době s ním cosi není v pořádku – chová se čím dál nervózněji, a navíc se ulicemi šíří zvěsti, že přišel o ježka v kleci. Kdo je tajemný Cizinec, který Vláďu v poslední době navštívil, a co mu chtěl? Rychlé šípy musejí záhadě přijít na kloub dřív, než Stínadla opět zachvátí vlna násilí a nejistoty…

DENÍK TAJEMNÉ EXPEDICE – Kryštof Kratochvíl
Příběh dobrodruhů opředený tajemnem a doprovázený nádhernými ilustracemi. Z výzkumné expedice do neznámých krajin se vrátila jen hrstka jejích členů. Jeden z nich po letech předal své vzácné zápisky vnukovi, který se v dospělosti rozhodl vydat po stopách svého dědečka a odhalit dávná tajemství. Podivná krajina, nevídaní tvorové a zvláštní dobrodružství. Vydejte se spolu s ním po stopách tajemné expedice do neznáma. Zapojte fantazii a pokuste se s pomocí neúplných zápisků v deníku odhalit celý příběh.

KLUB TYGRŮ: FANTOM Z FOTBALOVÉHO HŘIŠTĚ – Thomas Brezina
Nový případ pro tebe a Klub Tygrů! Vezmi lupu a zapoj se do pátrání. Před fotbalovým tréninkem najde Patrik v kůlně u hřiště podivný, křiklavě zelený míč. Poté se začnou dít divné věci. Z reproduktorů zazní výhrůžný hlas a pak se na hřišti zjeví fantom, který začne Patrika ohrožovat. Sebere míč a mizí s ním pryč. Co to má znamenat? Biggi, Luk a Patrik se pouštějí do jeho pronásledování. Na horkou stopu narážejí v podzemním systému městské kanalizace...

NEBEZPEČÍ NA ŠPIČKÁCH – Helen Lipscombe
Špiónské dobrodružství z baletního světa Milly má potíže. Ve chvíli, kdy ji čeká nejdůležitější taneční vystoupení v jejím životě, její matka, která je prima balerínou, záhadně zmizí. Zničehonic je Milly pozvána, aby začala studovat na tajemné baletní škole. Pomalu přichází na to, že Labutí dům není jen školou pro baletky, ale i přípravkou pro špióny. Milly zjišťuje, že ona i její matka jsou ve strašném nebezpečí. Dokáže čelit nebezpečí na špičkách?

Knihy pro děti 13 - 15 let

BÍLÁ PAST – Maureen Johnsonová
Strhující finále detektivního příběhu Křiváků, které vás vtáhne a nepustí! Ellinghamská akademie je snad prokletá. Už tu zemřeli tři lidé. Všichni tři byli na špatném místě ve špatnou dobu. Přesně v okamžik Stevieina největšího triumfu… už ví, kdo jsou Křiváci. Vyřešila největší případ celého století. Tedy aspoň si to myslí. Pak ale přijde obrovská sněhová bouře, což je samozřejmě pro Stevie ten správný okamžik udělat nějakou hloupost. Je čas zůstat v horách a čelit bouři – a vrahovi.

APOLLÓNŮV PÁD: HROBKA NEMRTVÝCH, 4.díl – Rick Riordan
Apollónova cesta za vykoupením nebere konce. 4. díl série ze světa Percyho Jacksona. Být Apollónem není hračka, obzvlášť když vás vykážou z Olympu, a ještě vás uvězní v těle smrtelníka Lestera Papadopoulose. Řecký bůh na cestě za znovuzískáním někdejších schopností se tentokrát vydává do Tábora Jupiter v Sanfranciském zálivu. Všehoschopní římští imperátoři míří tamtéž, aby zaútočili na římské polobohy novými ničivými zbraněmi. A co hůř, na pomoc si vedou mocného spojence – ani živého, ani mrtvého, ale o to nebezpečnějšího.

PRAVIDLA PRO HOLKY – Candace Bushnellová, Katie Cotugnová
Marin je vynikající studentka, Její budoucnost vypadá zářně – angličtinář pan Beckett oceňuje, jak píše, a povídá si s ní o knihách. Když ale učitel zajde v jejich „vztahu“ příliš daleko, je Marin v šoku a zmatená, protože neví, co se vlastně stalo. Může za to všechno ona? Když konečně sebere odvahu celou situaci řešit s vedením školy, nikdo jí nevěří. A ona ho navíc musí dennodenně vídat. Když události ve škole i v jejím osobním životě začnou nabírat nebezpečné obrátky, musí si napsat vlastní pravidla.

Stáhnout článek v PDF