Dětské knihy LEDEN 2022

Napsal Jakub Gruss na . Odesláno do Knihy pro děti

Knihy pro děti 6 - 8 let

Petr Kopl: MORGAVSA & MORGANA
Oblíbené příhody malé Morganky, které znáte ze Čtyřlístku, vycházejí poprvé v knižní podobě! Jasnozřivá čarodějka Morgavsa a její neposlušná učednice Morganka se zase musí vydat na cestu. Někdo totiž unesl jejich kočku Mikeš. Začíná nová veliká výprava za neznámým nebezpečím do dalekého Egypta.

Eva Papoušková:SÁRA KALAMITA
Sára rozhodně není obyčejná holčička. Dostala totiž do vínku neobyčejné dary. A taky neobyčejnou schopnost způsobovat jeden malér za druhým. Ne nadarmo ji paní Parková z Úřadu pro přidělování dětí do náhradních rodin pojmenuje Kalamita.

Lenka Rožnovská: POHÁDNÍČEK
Pohádky si lidé vyprávějí od pradávna. A právě takovéto pohádky jsme pro vás z velkého rance klasických pohádek vybrali a převyprávěli je.

Petr Horáček: HUSA LÍZA A VÁNOČNÍ HVĚZDA
Nové, velkoformátové vydání oblíbené vánoční knihy pro děti! Když husa Líza zjistí, že na vánočním stromě chybí hvězda, vydá se na dlouhou cestu, aby z oblohy uloupla jednu zářící hvězdu. Je jí jedno, jak dlouhé bude její putování, ona se nevzdá! A na konci knížky čeká na ni i na její kamarády ze statku překvapení.

Ilona Eichlerová, Jana Havlíčková LOGOPEDICKÉ HÁDANKY 2
Kniha Logopedické hádanky 2 hravou formou pomáhá v upevňování výslovnosti českých hlásek (procvičují se zde všechny nejčastěji trénované souhlásky) a zároveň rozvíjí u dětí smysl pro rým, rytmus a jazykový cit. Obě autorky jsou klinické logopedky s dlouholetou praxí.

Lenka Vymazalová: NEMUSÍM SE ŠKOLY BÁT
Chcete, aby se vaše dítě do školy těšilo a bylo připravené na to, co ho tam čeká? Přečtěte mu veselý příběh prvňáčka Martina! Ten provede vašeho předškoláka všemi situacemi, které na něj ve škole čekají. Ukáže mu, že škola není žádný nudný strašák, ale místo, kde najde plno nových kamarádů, skvělou paní učitelku a hromadu zajímavých věcí, které je třeba prozkoumat.

Veronika Francová: PROMRZLÁ VOLAVKA
Přežije zesláblá volavka třeskutou zimu? Příběh z české přírody, který se skutečně stal. Venku mrzne, až praští, a tak sourozenci Tadeáš s Agátou vyrážejí v doprovodu tatínka bruslit na rybník. Když Tadeáš usedne na otočenou pramičku, aby si odpočinul, zaslechne šramocení. S tátovou pomocí loďku obrátí a najdou pod ní promrzlou volavku. Je úplně zesláblá a vyhladovělá. Ani se nebrání, když ji začnou balit do deky, aby ji dopravili do záchranné stanice.

Jitka Saniová: JAK SE PEČE VÁNOČNÍ LÁSKA
Vanilkou a skořicí vonící pohádky pro vánoční čas. V pekárničce dědy Matyáška je před Vánocemi rušno. Dveře si tu podávají neobvyklí pomocníci – kočička Vanilka, pejsek Smíšek, ale i víly, skřítci nebo čertíci. Společně zažijí nejedno dobrodružství a když pomáhají starému pekaři při pečení vánočního cukroví, práce jim jde pěkně od ruky. Seznamte se s nimi a nalaďte se na vánoční čas i adventní pečení.

Daniela Krolupperová: BUBÁČEK A ZLOBIVÁ ZÁVĚJ
Bubáček se vrací v zimním příběhu plném her a dobrodružství. Venku napadl sníh a Bubáček má hotové Vánoce – tohle je totiž jeho první zima! A hodlá si ji pořádně užít. Společně s Lukášem vyrazí ven, aby se pořádně zkoulovali, užili si jízdu na sáňkách a postavili nejlepšího sněhuláka. Zimní radovánky nakonec vylákají ven i Myšošlapa, kterému se do chladného počasí nejdřív moc nechtělo. Jenže Bubáček v jednu chvíli zjistí, že je sám v hlubokém sněhu a nemůže se vyhrabat… Podaří se ho zachránit včas?

Evelína Koubová: HONEM, AŤ UŽ JEDEM!
I cesta může být cíl! Honem, honem, ať už tam jsme! Tatínek je netrpělivý, má hodně povinností a vždycky pravdu. Důležité je být v cíli co nejdřív. Anebo že by ne? Humorný příběh jedné cesty k babičce a dědovi, která se tak úplně nepovedla (alespoň podle tatínkova mínění), rozesměje děti i dospělé. A nebojte, všechno dobře dopadne. Maminka to zařídí! Maminky totiž mají větší sílu, než se na první pohled může zdát.

Knihy pro děti 9- 12 let

Kevin Sands: ALCHYMISTOVA ŠIFRA 5: ZRÁDCOVA DÝKA
Magie, akce, pasti, šifry... Neodolatelná kombinace pro všechny, kdo mají rádi záhady a dobrodružství! Christopher, Tom a Sally jsou konečně zpátky v Londýně. Epidemie moru ustoupila a král, spokojený s jejich službami, jim nabídne překvapivou odměnu. Potíže je však sledují až domů... Neznámý vrah zaútočí na jejich starého přítele a nechá ho umírat. Pak se objeví anonymní dopis – záhadné varování ukryté v hádance a tajné šifře. Christopher a jeho přátelé se opět pouštějí do vyšetřování.

Tuutikki Tolonen: AGNES A ODEMČENÝ SEN
Do muzea jednoho malého ospalého městečka někdo zašle vzácnou starou zamčenou šperkovnici. Muzeum šperkovnici může vystavit, je tu ale jedna podmínka: pokud se najde někdo, kdo od ní bude mít klíč, smí si její obsah odnést. Jedenáctiletá Agnes při návštěvě muzea poznává, že tento vzácný exponát vídá ve spánku a pokud by měla věřit svým snům, ví také, kde ke šperkovnici najít klíč. Společně se svým kamarádem Bunem začnou pátrat po jejím osudu, po domě a po tajemné zahradě z Agnesiných snů.

Thomas Brezina: KLUB TYGRŮ: DŽIN Z KOUZELNÉ LAMPY
Nový případ pro tebe a Klub Tygrů! Vezmi lupu a zapoj se do pátrání. Bohatý obchodník, který žije uprostřed pouště, dvouhlavý had a muž se šesti prsty, který chce získat kouzelnou lampu. To vše čeká na Klub Tygrů v Káhiře, kam přijel navštívit Biggiina otce. Detektivové jsou vtaženi do víru děsivých událostí a poté, co se Luk pokusí vyvolat džina z kouzelné lampy, začnou se dít podivné věci. Podaří se kamarádům odvrátit obrovské nebezpečí a přijít všem nepravostem na kloub?

Connie Glynnová: ZÁPISKY Z ROSEWOODU 3. díl: PRINCEZNA CELÝM SRDCEM
Mozek velí, rozdělte se, srdce to však cítí jinak… Princeznu Ellie, její dvojnici Lottie a princeznina osobního strážce Jamieho čeká další školní rok v Rosewoodu. Nic ale nebude jako dřív. Stále se vzpamatovávají ze svého objevu, že vůdcem Leviatánů je někdo, kdo má k jejich domovu blízko. Potřebují dát dohromady důkazy a odhalit jeho nekalé plány. To ale nebude jednoduché, zvláště teď, když tajný agent Leviatanů navštěvuje jejich školu. Mozek velí, rozdělte se, srdce to však cítí jinak…

Knihy pro děti 13 - 15 let

Dana Hlavatá: NAŠEMU TÁTOVI HRÁBLO
Vtipný román z reálného prostředí má ambice stát se populárním čtením pro dospělé, ale i dospívající mládež. Čtivý příběh přináší svižný děj se zajímavou zápletkou, nečekanou pointou a šťastným koncem.

Adriana Wetterová: NIKDY NEZAPOMENU
Příběh dvou náctiletých, naprosto odlišných lidí, plný překážek, hořkosti, smutku, pocitů neporozumění a osamělosti. Většina z nás si někdy projde náročným obdobím plným nepochopení, kdy se musíme se životem vypořádat. V takové životní etapě se teď nachází patnáctiletá Aneta a osmnáctiletý Marek. Ti se dají dohromady po náhodném setkání ve vlaku a stávají se jeden pro druhého oporou.

Robert J. Harris: LOVEC ZÁHAD ARTIE CONAN DOYLE: KLUB HROBNÍKŮ
Jednoho dne stvoří Arthur Conan Doyle toho nejznámějšího detektiva na světě – Sherlocka Holmese. Teď je mu ale dvanáct a řeší své vlastní záhady! Když se jednou v noci vplíží se svým nejlepším kamarádem na hřbitov, rozhodně nečekají, že tam potkají ducha Šedé paní a objeví stopy obrovského psiska. Podivná vodítka je dovedou k sérii krádeží, jež má na svědomí tajemný Klub hrobníků. Pátrání je zavede nejen na hřbitovy, ale i do ponurých uliček Edinburghu…

Ashley Schumacherová: VŠECHNY STRÁNKY AMELIE
Nikdy není pozdě začít novou kapitolu Amelia s Jennou zbožňují Kroniky Ormanu od záhadného, mladého spisovatele N. E. Endsleyho. Proto se nemůžou dočkat veletrhu, kde má vystoupit. Nakonec se s ním ale setká jen Jenna. Amelia na ni má vztek, jenže pak Jenna zemře při autonehodě. Když zoufalé Amelii přijde poštou limitované vydání Kronik Ormanu, rozhodne se najít odesílatele. Může to nějak souviset s Jennou? Stopy vedou až do knihkupectví na druhé straně země…

Marie Znamínková: GENERACE: TAJEMSTVÍ SÍDLA LOVCŮ
Příběh z budoucnosti, kdy se jednou z největších obav lidstva stanou lovci. Co se ale stane, když natrefí na dívku, jejíž ztracená paměť může změnit nejen budoucnost, ale i minulost světa? Když se země opět spojí v jeden kontinent, svět utichne a největší obavou lidí se stanou lovci, kteří unáší přeživší. Rozhodně nebudete klidně spát. Obzvlášť, když noc je čas lovců. Jedna z těch nocí se stane osudnou i pro Jessicu a její rodinu, pro něž si přijde skupina lovců v čele se Silvestrem. Silvestra s Jessicou přitahuje nevysvětlitelné pouto, které pomůže odhalit zkaženost sídla lovců a pravdu o jejich minulosti a experimentu, který může vše změnit.

Lise Villadsenová: NESPADNI, NEUTOP SE, NEUMÍREJ
Má sesterská láska nějaké hranice? Astrid má pocit, že první rok na střední strávila na školních záchodcích se svou sestrou Cecílií. Mezi nádechy a výdechy se ji snažila povzbudit v boji s paralyzující úzkostí, která ji opakovaně srážela na samé dno. Astrid Cecílii vždycky bezmezně podporovala. Teď však má pocit, že její život neexistuje a vše se řídí jen potřebami nemocné sestry. Pak se objeví kluk, díky němuž po dlouhé době zažije pocity štěstí. Než se zase všechno začne bortit…

Naučná literatura pro děti

Ben Lerwill: HRDINOVÉ SVĚTA ZVÍŘAT
Na světě žije více než milion známých živočišných druhů, od nejmenších breberek v bahnitých loužích až po úctyhodné vládce džungle, a každý z nich je fascinující. Některá zvířata mají ale ještě něco navíc: podílejí se na převratných objevech, přinášejí nám důležité poznatky o světě, nebo dokonce zachraňují lidské životy. Tato kniha vznikla na počest padesáti nejznámějších a nejnezapomenutelnějších zvířat všech dob a jejich pozoruhodných životů. Všech padesát příběhů, které si v ní přečtete, se skutečně stalo.

Petr Sís: NICKY A VĚRA: PŘÍBĚH NICHOLASE WINTONA A JEHO DĚTÍ
Nová kniha Petra Síse vypráví skutečný příběh o holocaustu, který by neměl být zapomenut. Mladý Angličan Nicholas „Nicky“ Winton se v roce 1939 podílel na záchraně dětí a jejich převozu vlaky z Prahy do Londýna. Věra Gissingová je jednou ze zachráněných dívek. Opravdoví hrdinové bývají často nenápadní a skromní.

 Stáhnout článek v PDF