Dětské knihy KVĚTEN 2022

Napsal Jakub Gruss na . Odesláno do Knihy pro děti

Knihy pro děti 6 - 8 let

Zuzana Pospíšilová: VYDĚŠENÝ KALOUS
Dokážou děti zachránit kalouse, který se dostal do úzkých? Příběh z české přírody, který se skutečně stal! Když malý Vláďa zaslechne v noci ze zahrady podivné zvuky, pomyslí si, že tam určitě straší. Jeho kamarádka Mája ho však uklidní. Zvuky slyšela také, a protože je starší než on, tuší, že za tím bude nějaké zvíře. Společně se proto vypraví do zarostlé zahrady a tam objeví strádajícího kalouse ušatého. Dostal se do pasti a možná je zraněný. Kdo jim pomůže se záchranou?

Marta De Rienzo: KORÁLKY Z RYBÍZU
Vyprávění o prázdninových dobrodružstvích městského chlapečka na venkově a nacházení výjimečného v obyčejných věcech. Sedmiletý Cyrilek bývá často nemocný, a tak na radu lékaře odjíždí na celé léto na venkov. Brzy se tu seznámí s holčičkou Mínou. Ta má bujnou fantazii, chodí bosa a v okolí se vyzná. Cyrilek se postupně učí odvaze a nachází v nové kamarádce někoho, komu důvěřuje a koho má rád. Mína ho seznámí také se svou babičkou, která žije v roubence, kde to voní bylinkami. Děti spolu podnikají výpravy do okolních lesů, vydají se na ryby nebo pozorovat hvězdy…

Zuzana Pospíšilová: KOUZELNÁ TŘÍDA V MUZEU
Oblíbení hrdinové se vracejí! Taky jste si mysleli, že se nezbední prvňáci už nikdy s vílou Jasmínou nesetkají? Když žáci kouzelné třídy dostanou za odměnu prázdninovou vstupenku do muzea, netuší, že je to vstupenka do míst, kam se jen tak někdo nedostane. Vítejte v muzeu, bude se čarovat a cestovat! Nový příběh se starými dobrými hrdiny je tu především pro začínající čtenáře.

Zuzana Pospíšilová: KOUZELNÁ TŘÍDA V ZOO
Kam se tentokrát kouzelná třída vypraví? Z hodiny prvouky rovnou do zoo! Když poznávat zvířátka, tak naživo. Vílí učitelka se přece nebude spoléhat jenom na učebnice, a tak se neposední prvňáci sami zaletí přesvědčit, že chobotnice nemá chobot a že slon má sílu… no jako slon. Tajný výlet za zvířátky bude trochu dobrodružný, trochu poučný, ale hlavně veselý a kouzelný.

Ladislav Špaček: DĚDEČKU, VYPRÁVĚJ O PRAZE
Knížka Dědečku, vyprávěj o Praze navazuje na ucelenou řadu knih o laskavém dědečkovi a jeho zvídavé vnučce Viktorce. Tentokrát se vydáme na procházku Prahou. Budeme se seznamovat s jejími památkami, uličkami, romantickými zákoutími, významnými budovami, ale i s důležitými pamětihodnostmi. Dědeček vypráví Viktorce a jejím kamarádům o našich dějinách, jak těch nejstarších, tak i nejnovějších. Společně poznávají všechny čtvrtě historické Prahy: Staré Město, Malou Stranu, Nové Město a Hradčany s Pražským hradem

Maren von Klitzingová: MŮJ BÁJEČNÝ TÝDEN: DOBRODRUŽSTVÍ NA STATKU
Nauč se dny v týdnu, jako když poník cválá! Sedm dní, sedm krásných příběhů. Na statku Blatouch se pořád něco děje. V pondělí stájník Oskar zjistí, že kobylka Fanny neprojde dveřmi na dvůr. V úterý na statek přibude nový přírůstek. Ve středu Lasse zjistí, že jízda na koni je i pro kluky, a ve čtvrtek se děti na hodině jezdectví poučí, že pýcha předchází pád. Chcete se dozvědět, co se odehraje v pátek, v sobotu a v neděli? Tak se pusťte do čtení.

Andrea Popprová: JARO JE TU! S LUCKOU, JENDOU A MARTÍNKEM
Pokračování oblíbené série o ročních obdobích od známé ilustrátorky A je tu zase Lucka s brášky Jendou a Martínkem, které už známe z krásné knížky Čekání na Vánoce. Tři sourozence tentokrát potkáme v jarním čase, který v sobě také skrývá spoustu hezkých zvyků a aktivit, jako je otvírání studánek, pletení věnců, pálení čarodějnic a samozřejmě velikonoční svátky. Děti i rodiče najdou na každé stránce něco nového...

J. S. Betts: PŘÍBĚHY Z VRBOVÉHO HÁJKU: VEVERKA A MOŘSKÁ PANNA
Ve Vrbovém hájku jsou kouzla všude, pokud ovšem víte, kde je hledat! Pokaždé, když sourozenci Tom a Molly navštíví svoji babičku, zažijí něco mimořádného. Aby také ne, vždyť bydlí jen kousek od magického místa, kde se pořád něco děje. Poté, co se dětem podaří zachránit uvězněnou veverku, potkají smutnou mořskou pannu, která přišla o svůj kouzelný hřeben. Dokážou ho děti s pomocí své nové rezavé kamarádky najít?

Jana Olivová: NOVÉ PŘÍBĚHY SE ŠŤASTNÝM KONCEM: ZRANĚNÉ LABUŤÁTKO
Zotaví se roztomilá labuť z nepěkného zranění? Příběh z české přírody, který se skutečně stal. Babička s dědečkem vzali Denisu a Šimona na výlet do Prahy. Při zastávce na břehu Vltavy narazí na pokousané labutí mládě. Děda neváhá a zavolá na záchrannou stanici. Během pár minut je mláďátko v dobrých rukou. Jak se mu však povede dál? Najdou děti způsob, jak se to dozvědět, i když jsou návštěvy pro veřejnost ve stanici zakázané?

Jiří Holub: SLON V POLÍVCE
Co uděláte, když se ve vašem oblíbeném koupacím rybníku zničehonic objeví maringotka tažená slonem a ne ledajakým? Přesně to se totiž stane čtveřici kamarádů, která u rybníka Polívka tráví svoje letní dny. Bláznivá knížka, v níž je možné úplně všechno, vás vezme na prázdninové dobrodružství, kde umí slon zmizet beze stopy, kohout hrát fotbal na světové úrovni a morče všechno, jen ne sedět v bedýnce plné pilin. Vstupte s námi do pomyslné manéže cirkusu Vomáčka. Velevážené publikum, pohodlně se usaďte a nalistujte první kapitolu. Nejbáječnější představení právě začíná!

Knihy pro děti 9- 12 let

Zdeňka Bellingerivá: MELÁNIE A JEJÍ PRAŠTĚNÁ RODINKA
Jmenuji se Melánie a ráda bych vám představila svou úžasně bláznivou rodinu. Právě teď jsem s babičkou na prázdninách u strýčka Cyrila ve vesničce Bodlákov. Strýc žije se synem Davidem a psem Šmajdou ve staré vile a neohroženě se pouští do různých oprav. Většinou ale způsobí víc škody než užitku. Víte, jak se kácí stará hrušeň nebo malují pokoje v podkroví? Nebo jak se utíká před hladovými bernardýny? Že ne? Tak se připravte, protože vám to popíšu do těch nejzábavnějších detailů.

Cube Kid: DENÍK MALÉHO MINECRAFŤÁKA 3: KOMIKS
Minus a jeho přátelé se vrací ve třetím komiksovém dobrodružství! Minus, Chropt a Marguerite hledají portál vedoucí do říše Konce, kde se mají konečně utkat s drakem. Nevědí ale, že je tu ještě krutý bojovník Albéric s mladým učedníkem Bagelem, kteří jsou jim na stopě a udělají vše, aby jim v dosažení jejích cíle zabránili. Čeká na vás dobrodružná komiksová výprava světem Minecraftu, ve kterém rozhodně není nouze o spoustu humoru, katastrof a nečekaných zvratů!

Cube Kid: DENÍK MALÉHO MINECRAFŤÁKA 4: KOMIKS
Čtvrté pokračování Minusových dobrodružství v originálním komiksovém příběhu! Bojovník Albéric těžce nese svou proměnu. Jako zombie se ale nakonec připojí k týmu dobrodruhů s jediným cílem: porazit draka z Konce. Napětí mezi Chroptem a Albéricem je obrovské a Minus, Marguerite i Bagel se snaží je usmířit. Tváří v tvář drakovi si nakonec musí vybrat každý: sjednotit se, nebo prchnout!

FRIGIEL A FLUFFY – DOBRODRUZI Z MINECRAFTU: HON ZA POKLADEM
Frigiel a Fluffy na dobrodružné cestě světem Minecraftu! Frigiel z vesnice Lanniel právě oslavil 10. narozeniny, cítí se ale dost osamoceně, protože jeho děda Ernald bývá často pryč. Většina dětí z vesnice v čele s Erikhem a Broghem si udržuje od Frigiela odstup. Jediná Ophélie a Fluffy jsou jeho věrnými přáteli. Během jednoho velkého honu za pokladem se snaží Frigiel, Ophélie a Fluffy porazit Erikha a jeho tým. Jakmile se ale ztratí Jenna, Erikhova sestra, všichni spojí síly, aby ji našli.

Naďa Reviláková: VLAJKA VIKTORA VAŇKA
Hrdinka bestselleru Deník Dory Grayové opět v akci! Dospívající Hanku opět čeká vzrušující pátrání v naší nedávné historii – tentokrát to bude přelomový rok 1968 a také 50. léta. To vše o prázdninách na táboře, kde si původně chtěla užívat vysněné chvilky se svým klukem. Jenže se omylem přihlásila na úplně jiný tábor... Ten navíc vede obávaný Velitel, který zakazuje vycházky i mobily. I kvůli němu a jeho dramatické minulosti Hanka pochopí, že svoboda rozhodně není samozřejmost a že stojí za to si jí vážit.

Václav Dvořák: JÁ, FINIS
Ze Země se ztrácí kluci. Přesně v den svých osmých narozenin beze stopy zmizí a nikdo tomu nedokáže zabránit. Lidé ztratili veškerou naději, dokonce si už ani nekladou otázky kdo, kam a hlavně proč chlapce unáší. Dvanáctiletý Petr však nezmizel. Možná za to mohou jeho extrémně citlivé oči chráněné silnými černými brýlemi, které mu umožňují vidět i ve tmě. Díky nim spatří podivné přízraky kradoucí jeho brášku. Petr vymyslí šílený plán a jsou to právě jeho oči, které mu umožní nalézt cestu do temného světa nestvůr a monster. Pro nebojácné čtenáře od 11 let.

Lucie Hlavinková: SESTERSTVO A SÍLA MOCI
Kouzelná výprava v pátém dílu bestsellerové série Kouzelná kočka Fabiola tentokrát zavede Sesterstvo do tajemné čtvrti Zahrádky. Bývalá zahradnická osada je plná života a slouží jako útočiště mnoha druhům zvířat – i Fabiola sem ráda zajde na návštěvu. Bára, Míša a Ela kouzlu tohoto podivuhodného místa úplně propadnou. Nový starosta ale chce Zahrádky srovnat se zemí. Podaří se Sesterstvu změnit jeho plány? Pokud zapojí všechen svůj důvtip a odvahu, určitě něco vymyslí!

Thomas Brezina: PŘÍPAD PRO TEBE A KLUB TYGRŮ: TAJNÝ ÚKOL PRO UPÍRA
Tajný vzkaz vyláká kamarády z Klubů Tygrů v noci na hřbitov. Když se mezi náhrobky zjeví postava upíra, pořádně je to vyděsí. Tygři se stáhnou do bezpečí, ale příhoda jim nedá spát. Vrátí se na hřbitov ještě jednou, ale tentokrát se jim do cesty připletou další záhadné postavy celé v černém a začnou je pronásledovat a ohrožovat.

Vojtěch Matocha: KRONIKY PRAŠINY: KŘÍDOVÝ PANÁČEK 1
Vojtěch Matocha: KRONIKY PRAŠINY: KŘÍDOVÝ PANÁČEK 2
Ode dne, kdy se Prašina proměnila, uplynuly dva roky. Čtvrť už není černým ostrovem uprostřed zářícího města. Nad starými střechami se teď tyčí siluety jeřábů, kamenné domy vyklízí prostor sklu a oceli a dávná tma nevyhnutelně prohrává svůj boj se světlem. Do probouzející se pražské čtvrti přichází za novým životem zakřiknutý mladík Vašek a brzy na vlastní kůži pocítí, že zdejší klid je jen zdánlivý. Na Prašině začne řádit tajemný žhář a na ohořelých stěnách se objeví podivný symbol. Pod slupkou všedního života dřímají stará tajemství. Vesmír knižního fenoménu Prašina se rozrůstá v komiksové sérii.

Kevin Sands: ZLODĚJI STÍNŮ: POD OCHRANOU LIŠKY
Callan a jeho parťáci dostali neuvěřitelnou nabídku. Co na tom, že jde o krádež, na které si vylámala zuby řada dospělých, a oni nejsou ještě ani plnoletí. Když zvládnou vyfouknout přísně střežený poklad nejmocnějšímu čaroději ve městě, budou moct pověsit svoji stinnou minulost na hřebík! Callana však vždycky varovali, že kouzla se kdykoliv mohou obrátit proti vám a způsobit, že místo abyste podvod řídili vy, stanete se jeho obětí. Stojí ten risk za to? 

Knihy pro děti 13 - 15 let

Jenn Bennettová: CESTA ZA ŠTĚSTÍM
Myslela si, že ho zná… ale teď je všechno jinak. Nadějná fotografka Josie strávila půlku života stěhováním. Když se s mámou po letech vrací do Nové Anglie, aby se postaraly o rodinné knihkupectví, nehodlá zůstat navždy. Sní o opačném pobřeží a má plán, jak se tam přestěhovat. Potká však někoho, kdo na žádné plány nedbá – svého kamaráda z dětství Luckyho Karrase. Už to není ten hodný kluk, kterého znala. Teď má špatnou pověst, pekelně černý smysl pro humor a vážně boží úsměv. A možná i pár tajemství…

Emily Wibberley: RIVALOVÉ
Navzájem se nesnáší, ale co když mezi nimi přeskočí jiskra? Alison a Ethan soutěží. Skoro ve všem, ve škole i mimo ni, nebere to konce. Oba však chtějí ve všem uspět, stát se nejlepšími studenty v ročníku a dostat se na Harvard. Kdyby se Alison mohla Ethanovi až do konce školy vyhnout, s chutí by to udělala. Kvůli doporučujícímu dopisu však snad ještě jednu společnou aktivitu zvládne, když zatne zuby. Nebo to nakonec nebude třeba? Jejich rivalita se najednou spíš podobá přátelství a ona má pocit, že jediné, po čem touží víc než zvítězit v tomhle závodě, je... Ethan?

Kendare Blake: DVĚ TEMNÉ VLÁDKYNĚ, 3.díl
Jedna královna vládne, druhá povstane. Třetí díl série Temné koruny. Královna Katharina čekala na korunu celý život. Když ji však teď konečně má, královstvím se šíří nespokojené hlasy. Navíc si není jistá, zda její dvě sestry zemřely, nebo pro ni představují hrozbu. Mirabella a Arsinoe jsou skutečně naživu, ale navštěvuje je přízrak proslulé Modré královny. Jules stojí před těžkou volbou: Má vést armádu proti Katharině? Chystá se povstání, s nímž má Modrá královna možná společného víc, než by kdokoli hádal… nebo čekal.

Kendare Blake: PĚT TEMNÝCH OSUDŮ, 4.díl
Sestra se postaví sestře, mrtví nemrtvým. Velkolepé finále série Temné koruny. Po hrozivém střetu s královnou Katharine leží povstání v troskách. Julesina kletba se vymkne kontrole a je pouze na Arsinoe, aby našla lék. Mirabella totiž zmizela. Když se však objeví s nabídkou příměří, Katharine zatouží po její blízkosti. Mrtvé královny však varují: Opatrně, Mirabelle se nedá věřit. Tři sestry povstanou, aby bojovaly. Historie Fennbirnu vydá svá tajemství. A osud celého ostrova je tam, kde byl vždy – v rukou jeho královen.

Ashley Elstonová: 10 RANDE NASLEPO
Rodina dokáže Vánoce vždycky pořádně osladit, tomu věřte! Sophie si k Vánocům přeje jedinou věc - strávit víc času se svým klukem. Jenže se ukáže, že on by si dal od jejich vztahu raději pauzu. Sophie se se zlomeným srdcem uchýlí k prarodičům, jejichž dům je plný spousty rodinných příslušníků, kteří tam přijeli na vánoční prázdniny. A babička vymyslí (ne úplně super) plán: během následujících deseti dnů vyrazí Sophie na deset schůzek naslepo, které jí dohodnou její příbuzní. Tohle budou ty nejhorší vánoční prázdniny, jaké kdy zažila... nebo nakonec ne?

Petra Martišková: KOUZLO OBSIDIÁNU
Druhý díl české fantasy ze současné Prahy - Svět démonů a zaklínačů. Zakázaná láska, která začíná být pro oba nebezpečná. Starodávné proroctví, které se začíná naplňovat. Vzdorovat osudu se nedá…

Caroline Georgeová: NEJDRAŽŠÍ JOSEPHINE
1821: Elias Roch nemá štěstí v lásce. Josephine De Clareovou potkal jen jedinkrát a od té doby jí napsal desítky dopisů v naději, že ji znovu najde.
2021: Josephine De Clareová má špatný vkus na kluky. Ten poslední málem zničil přátelství s její nejlepší kamarádkou. Nyní, po smrti svého otce, Josie najde Eliasovy dopisy. Najednou cítí, že ji cosi táhne k muži, který žil před dvěma sty lety. Dokážou najít jeden druhého?

Nofreeusernames: LETNÍ NOCI
Když zakopneš, udělej z toho součást choreografie! Volné pokračování bestsellerů Navždycky a Miluju tě. Já vím. Všichni si myslí, že Charlee vede dokonalý život. S tanečními videi kraluje TikToku, míří za svým snem hrát v muzikálech, a navíc ji obsadili do hlavní role ve školním představení Pomády. Koho by napadlo, že slečna dokonalá trpí úzkostmi a v noci nespí? Sladké sny se jí vyhýbají i kvůli Noahovi, představiteli Dannyho, který se mu dost podobá – obléká se do černé a kašle na pravidla. Charlee ho nemůže vystát, ale letní noci mají svoje nepředvídatelné kouzlo…

Naučná literatura pro děti

Magdalena Šorelová:  MOURRISONOVA PORADNA
V knize otázek a odpovědí, která je určená všem holkám a klukům ve věku 10 až 15 let, si mladí čtenáři mohou přečíst odpovědi na otázky, které jim nedají spát, kvůli kterým se trápí a prožívají chvíle, jež si dospělí kolikrát ani nedovedou představit. Na některé otázky rodiče neumí anebo se zkrátka stydí odpovědět. To ale neznamená, že dotazy dětí jsou nepatřičné anebo že jejich trápení má menší váhu. Problémy a trápení se v žádném věku nesmí bagatelizovat, a proto je fajn mít na blízku anonymního člověka anebo maskota, kterého se mohou zeptat úplně na cokoli. Maskotem v této knize je kocour Mourrison z časopisu ABC.

Iva Petřinová: HRAVÝ PRŮVODCE ČESKEM
24 jedinečně ilustrovaných výletů od autorů oceněného bestselleru Hravý průvodce Prahou. Čekají vás prázdniny nebo volný víkend? Tak nazujte toulavé boty a objevujte spolu se svými dětmi krásy naší vlasti! S tímto hravým průvodcem se z každého výletu stane nezapomenutelný zážitek. Poznáte kraj blanických rytířů, půvaby Šumavy nebo největší skalní město v Evropě. Vydáte se údolím Vydry, do magického ráje poustevníků, za zkamenělou pohádkou, do českého Betléma či za bohem Radegastem. A během putování vás čeká spousta zajímavostí, pověstí, úkolů i kvízů!

 Stáhnout článek v PDF