Dětské knihy DUBEN 2022

Napsal Jakub Gruss na . Odesláno do Knihy pro děti

Knihy pro děti 6 - 8 let

Ladislav Špaček: DĚDEČKU, VYPRÁVĚJ O ČESKU
Knížka Dědečku, vyprávěj o Česku je volným pokračováním série předchozích čtyř knih o dědečkovi a jeho vnučce Viktorce. Trpělivý a laskavý dědeček tentokrát projíždí s Viktorkou naší zemí a vypráví jí o pamětihodnostech, přírodních krásách i slavných osobnostech našich kulturních dějin. Viktorka už zná leccos ze školy i z dřívějších cest, přesto má stále co objevovat. Vyprávějí si s dědečkem o úsvitu našich dějin, o významných panovnících Českého království, o tom, jak lidé dříve žili a kolik úsilí museli vynaložit, abychom my dnes mohli žít v bezpečí a pohodlí. Pro velký úspěch stejné koncepce předchozích dílů je knížka doplněna o CD, jež načetl sám Ladislav Špaček.

Iva Hoňková: ZÁMECKÁ STRAŠIDLA
Věděli jste, že každý hrad či zámek má svá tajemství? Třeba na Růžovém zámku bydlí strašidla. A je jich tam hned několik. Procházejí se komnatami a temným sklepením, při úplňku tančí po střeše, hlídají tajné chodby a střeží poklad. Na zámek ale přijde nový kastelán, který ho chce přestavět a přilákat davy turistů. A to znamená pro strašidla jediné – konec jejich klidu. Duchové a skřítci nemají rádi, když je někdo vyrušuje. Podaří se jim překazit kastelánovy plány?

 

Knihy pro děti 9- 12 let

Tuutikki Tolonen: STRAŠIDELNÁ CHŮVA
Zábavná, humorná, lehce strašidelná knížka v sobě spojuje to nejlepší z Roalda Dahla a Astrid Lindgrenové. Vypráví příběh obyčejné současné rodiny, jejíž život se zcela nečekaně obrátí vzhůru nohama, když se u nich na prahu jednoho dnes objeví vlasatá příšera páchnoucí močálem, která o sobě tvrdí, že se specializuje na péči o děti a bude novou chůvou jejich dvou dcer. Určeno především čtenářům ve věku 8–12 let. Tuutikki Tolonen je uznávaná finská spisovatelka pro děti a mládež

Naučná literatura pro děti

O SPANÍ PŘED SPANÍM – Pozoruhodná fakta o spánku
Je to nabité fakty jako encyklopedie a čte se to dětem před spaním. Ve třiceti kapitolách této knížky, která je jako stvořená k večernímu čtení, najdete atraktivní témata vážící se k spánku, snům, hibernaci apod. Je nabitá ověřenými fakty a zajímavými informacemi, přesto se skvěle předčítá a hlavně poslouchá. A k tomu je celá nádherně ilustrovaná, takže je to radost i pro oko. Pozor, učení těsně před spaním je nejefektivnější, protože ve spánku mozek třídí informace a bezprostředně je ukládá do dlouhodobé paměti. Takže se pak nedivte, až vám z malého rozumbrady přes noc vyroste vědátor.