Dětské knihy ČERVEN 2022

Napsal Jakub Gruss na . Odesláno do Knihy pro děti

Knihy pro děti 6 - 8 let

Tilda Kelly: OSAMĚLÝ ORANGUTÁNEK
Malý orangutan potřebuje novou mámu... stejně jako Erin. Erin se dostane k nové pěstounce Rachel, která pracuje jako veterinářka v záchranné stanici pro opuštěné opičky. Když do stanice přijede malý orangutan jménem Budi, rozhodnou se Erin s Rachel vzít si ho na pár dní domů, než ho budou moct pustit do výběhu mezi ostatní opice. Erin sice v dětském domově nějaké spolubydlící měla, ale nikdo z nich nebyl zdaleka tak roztomilý a hravý jako malý orangutan Budi!

Pippa Youngová: RANČ JABLOŇOVÝ KVĚT - FANY A GULLIVER
Na ranči Jabloňový květ nikdy není nouze o nová dobrodružství. Nedávno zde našel dočasný domov poník Pinto, jehož majitel odjel na dovolenou. Mezi ním a Hanou začíná vznikat zvláštní pouto. Je však zřejmé, že Pinta i přesto cosi trápí – nechce žrát a straní se ostatních zvířat. Když se starostlivé Haně podaří odhalit příčinu poníkova smutku, ještě netuší, že zanedlouho jí Pinto péči oplatí a pomůže jí vypořádat se s jejím největším strachem.

Denis Šafařík: BEZTVÁRCI aneb PUTOVÁNÍ ZA KOUZELNÝM STROMEM
Rozpustile veršovaná pohádka pro malé i velké snílky a dobrodruhy. Představte si pohádkovou zemi, kde žijí Beztvárci – roztomilí tvorečkové, kteří však vypadají tak nějak nijace. Aby získali skutečný tvar, putují za Tvárkovníkem – kouzelným stromem, který jednou do roka na jaře vykvete a oni si z něj mohou utrhnout svoji budoucí podobu. Ale i v této zemi se najdou nepoctivci, kteří podvádějí, a tak se na dva Beztvárky nedostane. Co s nimi bude? Kde přečkají zimu? Pomůže jim prasátko, páv, blecha nebo krtek?

Lukáš Pavlásek: BLÁZNIVÁ ŠKOLA 
Tahle škola vás bude bavit! Je totiž bláznivá! No uznejte sami, kde jinde byste si mohli při hodině přírodopisu vše vyzkoušet na vlastní kůži? Třeba strčit hlavu do lví tlamy. Nebo vypěstovat na školní zahradě smradlavku bláznivku obecnou. Už jste někdy potkali paní učitelku, která po vás vše opakovala, nebo šprta, který vyšprtal všechny učebnice, až v nich nezbylo ani jedno písmenko? Ne? Tak na této škole máte jedinečnou šanci! Pan školník je sice tak trochu nemehlo, ředitel se bojí vycházet z ředitelny, ale zato si můžete skvěle zalyžovat na školních chodbách nebo si na hřišti postavit vlastní dům. Paní kuchařka vaří parádní blivajzy a matematikář neumí počítat, ale může se zeptat chlapečka, který ví všechno nejlépe. V téhle škole se prostě nudit nebudete! Pro děti od 7 let.

Antje Herdenová: BARVÍNKOVI - POKLAD, KTERÝ PŘIŠEL POŠTOU
Náš nejnovější příběh začal v den, kdy k nám do vily dorazil dopis z Londýna. Asi si řeknete, že na tom přece není vůbec nic divného. Ale pozor! Nebyl to jen tak ledajaký dopis. Bylo mu totiž STO LET! Navíc popisoval cestu k tajemnému pokladu, který se ukrývá na neznámém místě někde v naší staré vile. Takže se pohodlně usaďte, dobrodružství právě začíná!

Timo Parvela: KOUMÁKŮV FOTBALOVÝ TÝM
Pate už je opět tu. A tentokrát miluje fotbal! Má i svůj nejoblíbenější tým Medvědů a před sebou velký turnaj. K překvapení všech Pate na nominaci středového hráče v týmu nedosáhne, a to i přes to, že je naprosto skvělý a výjimečný! Pate je ale koumák a jen tak se nevzdává. Založí si vlastní tým! Je tedy pravda, že Messi ani Ronaldo jeho skvělou nabídku členství v týmu nepřijmou, ale Pate naštěstí najde nové, o to však zapálenější hráče: co na tom, že jednomu je devadesát, druhý spí a bydlí v parku a třetí je třínohý pes. Možná mají jeho nový spoluhráči skrytý talent!

Frida Nilsson: LÉTO S HEDVIKOU
Hedvika se nudí. Jsou sice prázdniny a sluníčko krásně svítí, komáři pěkně štípou, ale Hedvika je doma na samotě, kde nemá žádného kamaráda. Osel Max-Olov je dost paličatý, a tak je s ním zábava jen občas, a kamarádka Linda odjela. Sousedovy kočky utíkají, jen co Hedviku zahlédnou. Babička je navíc nemocná a chová se podivně. To asi proto, že se Hedvika nechová hezky. Bude se tedy muset polepšit. Hedvice se ale její polepšování ne a nedaří… Kniha pro děti od 7 do 9 let

Knihy pro děti 9- 12 let

Lauren Tarshisová: PŘES PALUBU - PŘEŽIL JSEM POTOPENÍ TITANIKU, 1912
George musí být ten nejšťastnější kluk na světě. Spolu se svou sestřičkou Phoebe a tetičkou se plaví na Titanicu, největší lodi, jaká kdy byla postavena. George si nemůže pomoci a prozkoumá každý centimetr této úžasné lodi, i když ho to přivádí do problémů. A pak se stane nemožné – Titanic narazí do ledovce a dovnitř se dostane voda. George se ocitne sám plný obav na palubě potápějící se lodi. Předtím se vždy dokázal z problémů nějak dostat, ale jak se dostane odsud?

Pavlína Jurková: TAJEMSTVÍ RODINY M.
Víte, že každá rodina má své tajemství? Matylda, Maxmilián a Kryštof jsou sourozenci, kteří jednoho dne zjistí, že před nimi rodiče něco tají. A tak rozjedou pátrací akci. Musí zkrátka přijít na to, oč jde. V jednu chvíli se ale všechno zvrtne a život celé rodiny se obrátí vzhůru nohama. A tak se Matylda rozhodne běžet svůj životní závod a rodinu zachránit. Podaří se jí ale vyhrát?

JAK VYCVIČIT DRAKY: JEZDCI Z BLPU 1. díl -  DRAČÍ VÝHEŇ
Hrdinové ze světa filmů Jak vycvičit draka se na vás těší v novém komiksu! Snoplivcův drak Tesák líná. Žhavé šupiny, které z něj padají, způsobují po celém Blpu požáry. Když nešťastný Tesák z ostrova odletí a nevrací se, Škyťák s Bezzubkou a jejich kamarádi se za ním vydávají na záchrannou akci. Na Tesáka má však spadeno také Alvin Úhoř… Kdo se k Tesákovi dostane první – Škyťák s přáteli, nebo Alvin?

JAK VYCVIČIT DRAKY: JEZDCI Z BLPU 2. díl -  NEBEZPEČÍ Z HLUBINY
Hrdinové ze světa filmů Jak vycvičit draka se na vás těší v novém komiksu! Život na Blpu je hodně rušný. Žádný div, když na něm žije tolik draků a Vikingů! Škyťák a jeho kamarádi musí zvládat výcvik na Dračí akademii, dohlížet na nevycvičené draky a poradit si s nečekanými nepřáteli.

JAK VYCVIČIT DRAKY: JEZDCI Z BLPU 3. díl -  LEDOVÝ HRAD
Hrdinové ze světa filmů Jak vycvičit draka se na vás těší ve dvou komiksových příbězích! Ostrov Blp čelí nebezpečí v podobě záludného návštěvníka, který se vydává za obchodníka s kožichy. Před Škyťákem, Astrid a jejich přáteli stojí nelehký úkol.

JAK VYCVIČIT DRAKY: JEZDCI Z BLPU 4. díl -  ČERNÝ PASAŽÉR
Hrdinové ze světa filmů Jak vycvičit draka se na vás těší v dalším komiksovém příběhu! Dračí akademie má nového studenta – pohledného a odvážného mládence Buráka. A zatímco Burákova oblíbenost v kolektivu roste a Škyťákovi přátelé v jeho případě nešetří chválou, Škyťák k němu pojme podezření, které sílí…

Vít Martin Matějka: KLUB KLIKAŘŮ: BOJ O KRKAVEC
Krkavec – na první pohled obyčejný kopec se starou rozhlednou a televizní věží kousek za Plzní. Kdysi býval oblíbeným cílem výletů, ale teď tam nikdo nesmí. Přesto není opuštěný. Z Krkavce často sjíždí tajemný bílý mercedes s muži, kteří po něčem pátrají. Podezřelé dění kolem kopce svede dohromady partu spolužáků: nadšeného bikera Lukáše, do historie zažraného Jirku a charismatickou Šárku. Dokážou se společně postavit hrozbě, která se na celé město řítí?

Jaroslav Foglar: STRACH NAD BOBŘÍ ŘEKOU
Pokračování slavné foglarovky Hoši od Bobří řeky v novém vydání. Nastaly těžké časy – zemi Hochů od Bobří řeky obsadil Nepřítel, který šíří strach a zakazuje různé spolky. Rikitan ale navzdory všemu pokračuje v činnosti a svému oddílu představí nových třináct bobříků pro ušlechtilý život. I přes ústrky ze strany kolaborantské organizace Prapor a Přístavních povalečů se hoši opět rozhodnou uspořádat tábor ve Sluneční zátoce. Dokážou v sobě najít odvahu a svornost tváří v tvář největšímu nebezpečí, které je kdy potkalo?

DENÍK MALÉHO MINECRAFŤÁKA: BALADA O PODSVĚTÍ – Komiks 2
Minusova dobrodružství v originálním komiksovém příběhu! Minus a Chropt hledají Mobožrouta, blíží se ale noc, a tak se musí uchýlit k Chroptovi domů. Stráví noc v jeskyni, kde je to jedna zombie vedle druhé, přece nemůže být problém.

Knihy pro děti 13 - 15 let

Karin Müllerová: POLÁRNÍ ZÁŘE - OSTROV DIVOKÝCH KONÍ
Nádherné koňské dobrodružství v zemi elfů, víl a trollů s nádechem romantiky! Proč má jet zrovna na Island – do země sněhu, ledu a zimy?! Patnáctiletá Elin není z plánované cesty nijak nadšená. Netěší se ani na projížďku na koních, kterou její máma naplánovala. Koně jsou pro ni totiž uzavřená záležitost. Když však na ostrov přiletí, okamžitě s ním pocítí zvláštní spojení. Tento magický pocit ještě zesílí po setkání s tajemným mladíkem jménem Kári a poté, co pozná smutnou klisnu Ljósadís. Co na ni na Islandu ještě čeká?

Naučná literatura pro děti

Jitka Vítová: KOCOUREK UHLÍK A TAJEMNÁ VRATA
Kniha pro začínající čtenáře plná obrázků. Text je přizpůsoben velikostí písmen a složitostí příběhu. Spisovatelka Jitka Vítová vypráví krásný příběh o kocourkovi, který poznává svět. Příběh pro děti od 5 let v ukrajinštině.

 Stáhnout článek v PDF