Dětské knihy BŘEZEN 2023

Napsal Jakub Gruss na . Odesláno do Knihy pro děti

Knihy pro děti 6 - 8 let

Sabine Bohlmannová: DÍVKA JMÉNEM WILOW: ŠEPOT LESA
Láska může být občas pěkně začarovaná. Kdyby se Valentýnina maminka zamilovala, nemuseli by se stěhovat a všechno by zůstalo při starém. Čtyři kamarádky se přece tolik těšily na léto ve Willowině čarodějném lese! Avšak s podomácku vyrobeným lektvarem lásky to nevyjde tak úplně podle plánu. Navíc musí Willow, Valentýna, Markéta a Lotti vyhnat tři kluky, kteří si v čarodějném lese bez zeptání staví stromový domek. Les se však nezdá být tak úplně proti…

Anna Luňáková: ATLAS BABIČEK
Tonička je normální holka. Teda… skoro. Když dostane k prvním kulatým narozeninám úplně obyčejné klubko, neobyčejně se jí změní život. Magie ji obklopuje na každém kroku. Vydává se na kouzelné putování napříč časem a prostorem: od starověké Mezopotámie přes Paříž až po Čínu. Objevujte s Toničkou tajemství babiček! Setkáte se s významnými i skoro zapomenutými hrdinkami světových dějin a společně s Toničkou rozpletete červenou nit rodokmenu. A co vy, znáte všechny svoje babičky?

Pirate Sourcil: DENÍK MALÉHO MINECRAFŤÁKA 6 – komiks
Minus a jeho skupina dobrodruhů mají důvod k radosti. Našli způsobit, jak dostat Albérica zpátky! S ním se ale vrátí i drak, a to není zrovna dobrá zpráva... Bagel se nemůže Albérica dočkat, Marguerite je ale opatrnější a snaží se ji brzdit, což mezi přáteli vytváří nebezpečné napětí...

Joris Chamblain: JASMÍNA LOVKYNĚ ZÁHAD: TAJEMNÁ KNIHA: DENÍK 2 
Jedenáctiletá Jasmína by chtěla být spisovatelkou. Na radu maminky si založila deník a zapisuje do něj všechny zajímavé věci, které se kolem ní odehrají. Nejvíc ji baví pozorovat dospělé. Jaká mají tajemství či přání? Tentokrát ji zaujala Agnes. Proč si tato starší dáma už dvacet let půjčuje v městské knihovně stále stejnou knihu? Čím je tak výjimečná? Jakou hádanku asi skrývá? Jasmína tomu chce přijít na kloub. A co ty? Budeš pátrat s ní?

Zuzana Pospíšilová: KOUZELNÁ TŘÍDA SLAVÍ DEN DĚTÍ
Začtěte se do nového dobrodružství z oblíbené série pro začínající čtenáře. Nejoblíbenější svátek všech dětí se blíží a nemine ani žáky kouzelné třídy. Co si pro ně přichystala víla Jasmína tentokrát?

Mirek Vostrý: KRESLENÉ VTIPY PRO DĚTI 3
Ilustrovaná kniha plná vtipů udělá radost všem. Věděli jste, že během smíchu se mozku dostává až 5 x více kyslíku než při obvyklém dýchání a dochází při něm k dokonalé synchronizaci mozkových hemisfér? Doporučujeme tedy číst tuto knihu i o přestávkách ve škole. O hodinách vám to pak bude víc myslet.

Jan Lebeda: MEDOVNÍČKOVA DOBRODRUŽSTVÍ
Skřítek Medovníček se musel přestěhovat, ale dál žije ve svém lese. Našel si chaloupku blízko paseky a je rád, že mohl zůstat se svými včeličkami a ostatními zvířátky. Znovu se potkává s kamarádem skřítkem Barvínkem, naučí slepičku Pipku počítat, po veliké bouřce nechá včelky, aby se usušily v jeho chaloupce, spřátelí se s koníkem Tomíkem a zažije další dobrodružné příhody, o nichž si, milé děti, přečtete v knížce.

Knihy pro děti 9- 12 let

Thomas Brezina: KLUB TYGRŮ: ZÁHADA OPUŠTĚNÉ VILY
Ve vile za městem kdysi bydlel se svojí rodinou jistý vědec. Pak ale všichni náhle zmizeli a už je nikdo nikdy nespatřil. Další nájemníci toto místo vždy rychle opustili a dům chátral. Teď se však zdá, že se sem bývalí obyvatelé vrátili, ale jako duchové! Kamarádům z Klubu Tygrů nedá tato záhada spát, a tak se vydají strašidelnou vilu prozkoumat. Najdou Biggi, Luk a Patrik mezi oprýskanými zdmi odpovědi na své otázky?

Vít Martin Matějka: KLUB KLIKAŘŮ: PROKLETÉ VELIKONOCE
Jaro je v plném proudu. Příroda ožívá, nad Plzní se však stahují temná mračna… a Velikonoce tentokrát nebudou svátky klidu a míru. Nikdo ve městě už si není jistý bezpečím, ale ani soukromím. Může za to nová mobilní hra, která všechny pobláznila? Propadl jí i Jirka. Šárka s nikým nemluví a Lukáš se dál zabývá jen vysílačem na Krkavci. Vysílač však není jedinou cestou, jak ovládnout dav. Dají se členové Klubu Klikařů zase dohromady a zachrání ohrožené město?

Vojtěch Matocha: PRAŠINA: KŘÍDOVÝ PANÁČEK 6
Tajemná Prašina se proměnila. Nad starými střechami se tyčí siluety jeřábů, kamenné domy vyklízí prostor sklu a oceli. Dávná tma nevyhnutelně prohrává svůj boj se světlem. Jenže co když na sebe tma dokáže vzít lidskou podobu? Nový domov sem přichází hledat nesmělý mladík Vašek a brzy na vlastní kůži pocítí, že zdejší klid je jen zdánlivý - pod skořápkou všedního života stále dřímají stará tajemství. Na Prašině začne řádit tajemný žhář a na ohořelých stěnách se objeví podivný symbol.

Vojtěch Matocha: PRAŠINA: KŘÍDOVÝ PANÁČEK 67
Tajemná Prašina se proměnila. Nad starými střechami se tyčí siluety jeřábů, kamenné domy vyklízí prostor sklu a oceli. Dávná tma nevyhnutelně prohrává svůj boj se světlem. Jenže co když na sebe tma dokáže vzít lidskou podobu? Nový domov sem přichází hledat nesmělý mladík Vašek a brzy na vlastní kůži pocítí, že zdejší klid je jen zdánlivý - pod skořápkou všedního života stále dřímají stará tajemství. Na Prašině začne řádit tajemný žhář a na ohořelých stěnách se objeví podivný symbol. Přes 130 let byla Prašina temným ostrovem uprostřed zářící Prahy. Nikdo netušil, proč v záhadné čtvrti nefunguje elektřina a kolik pokladů i nebezpečí se skrývá v jejích ulicích. Na Prašinu se před časem vydali Jirka a jeho kamarádka En. Společně odhalovali dávná tajemství Prašiny, osud geniálního vynálezce Hanuše Nápravníka a jeho objevů. Jejich příběh je zaznamenaný v knižní trilogii Prašina, Prašina: Černý merkurit a Prašina: Bílá komnata.

Karin Erlandssonová: NOČNÍ RYCHLÍK
Jedenáctiletá Danja tráví každý prosinec s rodinou u babičky, která žije v bývalé nádražní budově u zrušené vlakové trati. Tolik tajuplných zákoutí, tolik her! Jenže letos je všechno jinak - starší sestra už si v někdejších pokladnách hrát nechce a babička Danju skoro nepoznává, nic si nepamatuje a mluví z cesty. Vykládá o nějakém klíči, ale Danje to nedává smysl. A pak se babička ještě ke všemu ztratí. A aby toho nebylo málo, v noci na kolejích před zrušeným nádražím zastaví vlak! Noční rychlík, do něhož můžou nastoupit jen ti, komu se ztratil někdo milovaný, ať už doopravdy, nebo obrazně. Danja tak vkročí do neuvěřitelného dobrodružství, v němž půjde o vzpomínky, čas, paměť a lidi, kteří jsou nám nejbližší. Napětí se stupňuje, čekají vás překvapivé dějové zvraty, budete se zkrátka muset hodně držet, abyste zvládli přečíst jen jednu kapitolu denně. Je jich totiž přesně čtyřiadvacet, takže při správném dávkování vám vystačí na celý advent.

Knihy pro děti 13 - 15 let

František Tichý: LABYRINT NEDOKONČENÝCH SETKÁNÍ
Marek - věčný průšvihář z choceradského děcáku, který od života už nic nečeká. Filip - kluk z gymplu a jeho tajemství (které tak trochu tají i sám před sebou). Starý deník (psaný před posledním transportem) nalezený na terezínské půdě… a chvíle, ve které se celý život obrátí naruby. Dobrodružný příběh ze současného i protektorátního Terezína se nevyhýbá vážným tématům a klade otázky, na něž není snadné najít odpověď. Tak jako pro tři dospívající kluky není snadné najít sama sebe.

Mala Kacenbergová: MALA A JEJÍ KOČKA
Příběh dvanáctileté židovské dívky Maly, která se narodila v polské vesničce Tarnogród. Se svou rodinou a sourozenci prožívá idylické dětství do doby, než nacisté obsadí Polsko. Kdysi poměrně zámožná rodina se potýká s hladem a odvážná Mala se občas vykrade ven, aby v okolí vyžebrala něco k jídlu. Při tom ji věrně doprovází její kočka jménem Malach, což hebrejsky znamená anděl. Jednoho dne je rodina zařazena do transportu a jediná Mala se svou kočkou unikne. Začíná závod o přežití.

Jenny Jägerfeld: MŮJ FAKTICKY SUPROVÝ ŽIVOT
Jenny Jägerfeld přichází s příběhem o osamělosti a přátelství, vyloučení a popularitě a o výběru toho, kým chcete být. Stejně jako ve svých předchozích románech Jenny vypráví s dechberoucím humorem i překvapivou vážností, které nenechají žádného čtenáře v klidu.

František Tichý: REKRUT 244
Svět blízké budoucnosti trpí změnami klimatu, válkami a nekonečnými uprchlickými vlnami. Za vysokou zdí, která chrání starý kontinent od nebezpečného světa tam venku, se ale žije šťastně a pohodlně. Lidé v propojených urbánních zónách vědí, čeho se vyvarovat, vědí, jak žít zdravě, jak zacházet se svými emocemi. Jejich život řídí a chrání dokonale propracovaný Systém. Čtrnáctiletý Jony se v něm pohybuje jako doma. Jednoho dne je ale vybrán pro tajnou armádní misi. Má zaběhnout nový program na ochranu země. V každém systému se ale čas od času objeví nějaká trhlina...

Krystal Sutherlandová: TEMNÉ SESTRY
Sedmnáctiletá Iris Hollowová byla vždycky trochu zvláštní. V dětství se jí a jejím dvěma starším sestrám stalo něco hrozného, a ačkoli si na to nepamatují, navždy je to poznamenalo. Mimo jiné to zanechalo na krku každé z nich identickou půlměsícovou jizvu. Iris se většinu svého dospívání snažila vyhnout podivnostem, které jako by se jí lepily na paty. Pak se ale její nejstarší sestra Grey za podezřelých okolností ztratí a podivné zážitky obklopí Iris ze všech stran. Začnou ji pronásledovat rohatí muži, ze stropu v bytě její sestry vypadne mrtvé tělo a do popředí Irisiny mysli se začnou drát ošklivé vzpomínky. Začíná být zřejmé, že jediným způsobem, jak sestru zachránit, bude rozluštit záhadu a přijít na to, co se třem sestrám v dětství stalo. Čím blíže se Iris dostává k pravdě, tím je jasnější, že odpověď bude temná a nebezpečná - a že před ní Grey celá léta skrývala strašlivé tajemství.

Naučná literatura pro děti

Alena Ryšánová: FOTBAL TO JE HRA
Povinnost pro všechny malé i velké příznivce nejoblíbenějšího týmového sportu na světě! Nejzásadnější informace fotbalu, které by měl znát každý hráč, hráčka, fanoušek i fanynka – vznik a historie sportu, pravidla a názvosloví, zajímavosti a profily nejslavnějších hráčů i hráček!

 Stáhnout článek v PDF