Dětské knihy KVĚTEN 2023

Napsal Jakub Gruss na . Odesláno do Knihy pro děti

Knihy pro děti 6 - 8 let

Michaela Fišarová: KAMÍNEK MALOVANÝ
Sourozenci Amálka a Tobiáš najdou pěkný kamínek. Kamínek, který už byl leckde a zažil mnohá dobrodružství. Ale obrázek? Ten na sobě ještě neměl! To se změní, když na něj Amálka namaluje úsměv. A ponechá ho na nejzajímavějším místě, které najde – v koruně stromu. A protože cesty kamínků jsou nevyzpytatelné, ocitá se pomalovaný hrdina ve vlaku, v kufru, na Ještědu, na letišti, a dokonce až v daleké Americe. Jestlipak se s ním Amálka ještě někdy shledá?

Danka Šárková: ČERNÁ, BÍLÁ A ZRZAVÁ KOČIČKA
Jsme tři malé kočičky a žijeme v jedné ulici v městečku. Vlastně jsme dvě kočičky a jeden kocourek. Neznáme se, a přitom jsme sousedi. Čím to může být? Proč nemůžeme být spolu a zažívat společná dobrodružství? Možná se i jedna druhé bojíme a nechceme se spolu stýkat. Ach jo! Hezky se usaďte a přečtěte si o tom, jaké jsou příběhy Lady, Čičika a Klotyldy. Možná vám život černé, bílé a zrzavé kočičky trošku připomene ten váš.

Daniela Krolupperová: DVEŘE KE SNU
Malý chlapec žije se svým dědečkem a psem v kraji pod vysokými skalami, kde se nedaří květinám ani stromům. Radosti zažívá jen pomálu. Chlapec ale tuší, že jsou na světě místa, kde se mu nebudou ostatní posmívat. Místa, kde rostou květiny samy od sebe a kde se mu bude dařit. Ale jak se tam dostat? Přece dveřmi! A tak začne vyřezávat dveře do uschlého kmene starého stromu. Jsou sice krásné, ale nebude možné je otevřít, natož jimi někam vstoupit. Nebo že by přece?

Lucie Novotny: KRÁLOVNA NOC
Královna Noc rozhodně není jen tak ledajaká královna. Je to bytost, jež se rodí za soumraku a umírá s prvním ranním rozbřeskem. Je spravedlivá, moudrá a má i svoje kratochvíle. Zná své poslání. A ví, že vše ve vesmíru pracuje podle pevného řádu a v dokonalém souladu. Malá holčička Mančinka, která se bojí tmy, se o tom všem přesvědčí na vlastní oči. Noční hvězdné dobrodružství, jež na ni čeká v našem pohádkovém příběhu, jí pomůže porozumět, jak to vlastně s jejím strachem ze tmy ve skutečnosti je.

Zuzana Pospíšilová: BEZVA KAMARÁDI Z 1. TŘÍDY
Do první třídy děti nastupují s obavami, protože nevědí, co je čeká. Ocitnou se v novém prostředí a své spolužáky téměř neznají. Prvňáci z této knížky měli ale velké štěstí. Hned na začátku školního roku odjeli na školu v přírodě, kde měli příležitost lépe se poznat, a tak se z nich brzy stali kamarádi. Zažili spolu hodně zajímavých příhod, které by se ve škole stát nemohly. Dokonce s nimi na školu v přírodě odjel i jeden čtyřnohý kamarád. Chcete vědět jaký? No tak se pusťte do čtení! Za každým příběhem najdete úkoly nejen k procvičení porozumění textu, ale i paměti, postřehu a dalších školních dovedností.

Jana Olivová: ZACHRÁNĚNÝ KONÍK
Lucku odmalička trápí alergie. Když se její stav během léta zhorší, pošle ji pan doktor na tři týdny do ozdravovny v Krkonoších. Tady se Lucka spřátelí nejen se svými třemi spolubydlícími, ale také s Lunou – nemocným hříbátkem s krásnýma, ale smutnýma očima. Luna měla být vycvičena na těžkou práci v lese, tu však kvůli své vrozené nemoci dělat nemůže. Dokážou dívky vymyslet plán, jak nešťastného koníka zachránit? Najdou mu nový domov?

STAR WARS – platinová kolekce
Před dávnými časy se v předaleké galaxii začal psát příběh, který dnes miluje celý vesmír. Užijte si to nejlepší z něj a nechte se strhnout dobrodružstvími na motivy filmů Star Wars! Na pouštní planetě Tatooine budete pátrat po mistru Jedi Obi-Wanu Kenobim, zachráníte princeznu Leiu ze zajetí, pomůžete Hanu Solovi a jeho přátelům utéct z Hvězdy smrti, poznáte učení řádu Jedi a po boku Luka Skywalkera se utkáte se sithským lordem Darthem Vaderem. Postavte se s oblíbenými hrdiny silám zla a zachraňte galaxii!

Kateřina Halászová: NEJLEPŠÍ PRÁZDNINY
Chcete během letních prázdnin procestovat svět? S kouzelným těžítkem to bude hračka! Všichni se rozjeli na prázdniny, jen kamarádi Ema a Tom zůstali doma. Z chmurné nálady je vytrhne dárek, který z cesty kolem světa poslala Emě její babička. Jestlipak tušila, že těžítko, které koupila v cizině na trhu, bude kouzelné? Stačí s ním zatřást a přenese vás do všech koutů světa. Ema a Tom díky němu navštíví deset zemí na různých kontinentech. Poznají místní lidi, kulturu, zvířata či rostliny. Zkrátka prožijí ty nejlepší prázdniny!

Olga Rusnáková: ZACHUMLEJ SE, POHÁDKA ZAČÍNÁ
Pohádkové příběhy přinášejí dětem laskavou moudrost a velmi citlivě uchopené ponaučení okořeněné špetkou poezie. Před branami fantazie někdy zažíváme obyčejnost. Obyčejnost? I ta bývá často úsměvná, však uvidíte. Podaří se pošťáku Edovi doručit všechny dopisy na jeho kouzelném kole? Překoná sněhová vločka Kristýnka strach z výšek? Splní se starému dřevěnému mostu jeho tajný sen? Dvě nerozlučné kamarádky Dobrovolnice a Doopravdice vás provedou každým příběhem a ani na konci pohádky vás nenechají vydechnout. Těšte se!

Markéta Veselá: DINOSAUŘÍ POHÁDKY
Vítej mezi dinosaury! Snad se jich nebojíš? Někteří dinosauři sice mají velké zuby, jsou obrovští, hluční a občas i dost nahlas vrčí, ale ti, které potkáš v našich pohádkách, jsou úplně jiní. Mírumilovní a kamarádští. Představ si, že řeší stejné problémy jako ty. Občas si nechtějí čistit zuby, někdy neposlouchají maminku a tatínka anebo zlobí kamarády, jindy je jim třeba i trochu smutno. Vydej se s námi do pravěku a zjistíš, jak to chodí v takové docela obyčejné dinosauří školce. Pro děti od 3 let

Knihy pro děti 9- 12 let

Noemi Cupalová: CYKLISTA CYRIL
Proč se patnáctiletý kluk sebere a jde na kole do Marseille? Protože může. A třeba po přečtení téhle knihy namažete řetěz, sbalíte náhradní duše a větrovku a vyrazíte přes Alpy taky. Cyril ovšem nejede jen tak, putuje za rodinnou historií, každý den pilně posílá pohledy a kromě toho kousek od Interlakenu potká Genevieve, která je chytrá, vtipná a umí jezdit na kole bez držení. Letní cestovatelskou lovestory pro mladé dobrodruhy doplňují místní pamětihodnosti, mapy, autentická korespondence a zajímavosti z dějin i současnosti cyklistiky.

David Walliams: BABIČKA DRSŇAČKA ZNOVU V AKCI
David Walliams se vrací do světa Babičky drsňačky v prvním a zároveň posledním (kdo ví) pokračování! Ben si zvyká na život bez své milované babičky. Byla svérázná: náruživě pojídala kapustu (což mělo za následek vytrvalé nevoňavé pokvákávání jejího zadku), skvěle hrála scrabble... a hlavně byla slavnou lupičkou známou pod přezdívkou Černá kočka. Benovi po ní zbyla báječná vzpomínka na neobyčejnou výpravu s cílem ukrást korunovační klenoty. A pak se stane cosi nevysvětlitelného. Pod rouškou tmy je uloupen největší světový poklad. A stopy vedou k Černé kočce! Ale to přece není možné... nebo je?

Kelly Barnhillová: ZLOBRYNĚ A SIROTCI
V Kámentálu, kdysi prosperujícím a klidném městečku plném stromů, vypukne požár, při němž shoří knihovna, centrum moudrosti a pospolitosti. Od té doby to jde z kopce – lidé se vzájemně odcizují, vesnice chudne a chátrá, stromy chřadnou. Zdá se, že jedinou spásou je věčně usměvavý starosta. Vždyť slibuje, že všem pomůže. Lidé ale netuší, že v kůži starosty se skrývá cosi děsivého a nenasytného. Jen vzdělané a chytré děti z místního sirotčince starostovu omamnému kouzlu nepodléhají. Jednoho dne však jeden ze sirotků zmizí a starostovy pletichy způsobí, že oči všech se upřou na zlobryni žijící na okraji města. Prý ho unesla. Jenže zlobryně je docela jiná, než byste soudili, je laskavá, štědrá a obětavá – už dlouho obyvatelům Kámentálu nezištně a tajně pomáhá. Dokážou sirotci zvítězit nad zlobou a nenávistí?

Vojtěch Matocha: PRAŠINA: PODIVNÉ PROCHÁZKY 1
Svět knižního fenoménu Prašina se rozrůstá v komiksové sérii s novými příběhy, novými hrdiny a novými záhadami. Toto jsou kroniky Prašiny. Užijí si je nováčci i čtenáři, kteří mají Prašinu prochozenou.

Vojtěch Matocha: PRAŠINA: PODIVNÉ PROCHÁZKY 2
Péťa nemá moc kamarádů, zato má hodně followerů. Na svém kanále se věnuje nejrůznějším záhadám i podfukům. Když náhodou narazí na průvodce po Prašině, na vlastní kůži pozná, kde končí smyšlenky a začíná pravda. A jak s tím souvisí odkaz vědmy Tamary Jemné…

Ivana Peroutková: ISABELA A ŽLUTÉ ÚTESY
Už je to málem rok, co se Isabela zamilovala do Tomáše. Když však potkala jeho staršího bratra Kryštofa, vše se změnilo. Co ji k němu táhne? Proč jí najednou Tomáš připadá dětinský? A jak se má vyznat sama v sobě? Možná to vyřeší letní dovolená ve Francii, na kterou Isabela vyrazí s Tomášovou rodinou. Bretaň dívku okouzlí nejen divokým skalnatým pobřežím, ale i všudypřítomnou keltskou minulostí a bájí o krásné víle Vivianě, která očarovala Merlina. V takovém magickém kraji se může přihodit ledacos…

Tuutikki Tolonen: AGNES A TAJEMNÝ DŮM
Agnes se společně s maminkou seznamuje se svým novým domem, který jim odkázala před svou smrtí tajemná a překvapivě nalezená prababička Agnes Maria. Stará dřevěná vila Rauhala ale zdaleka není obyčejný dům. Agnes najde v domě utajenou skříň a v něm spoustu podivných předmětů. Skrytou skříní však celá záhada vily rozhodně nekončí. Proč voní v pokojích neexistující květiny? A proč je víko klavíru vždy znovu otevřené? Co se skrývá pod schody? A čí jsou tiché kroky, které slyší nejen Agnes, ale i Piškot? Co všechno ze svých tajemství vila ještě vydá? A kolik odvahy to bude Agnes a jejího kamaráda Piškota stát?

Sarah Horne: ZA DVĚŘMI JE PANDA
Laskonka, panda v edinburské zoo, dokáže rozesmát každého návštěvníka. Co by ji ale udělalo opravdu šťastnou je rodina, o kterou by se mohla starat – stejně jako její hrdinka Mary Poppins. Mezitím chlapec Conn Campbell zažívá doma perné chvilky. Jeho rodiče se hádají a jeho sestra je pěkně protivná. Navíc dostane ke svým devátým narozeninám místo vysněného lega certifikát o adopci pandy! Zásahem osudu se stane něco neuvěřitelného. Jednoho dne někdo zazvoní u dveří Connova domu. Kdopak to asi je?

Vojtěch Matocha : PRAŠINA: KŘÍDOVÝ PANÁČEK 4
Vaškův strýc a Cihlářová pod tlakem veřejnosti chystají léčku. Na Prašině se schyluje k něčemu strašnému a zdá se, že Vašek je tím jediným, kdo tomu může zabránit. Svět knižního fenoménu Prašina se rozrůstá v komiksové sérii s novými příběhy, novými hrdiny a novými záhadami. Toto jsou kroniky Prašiny.

Knihy pro děti 13 - 15 let

Raina Telgemeierová: NERVY
Už víme všechno o její ségře a jejích zubech, teď se Raině podíváme až do žaludku. Jídlo nás všechny spojuje, ale co když má člověk z jídla strach a bojí se, že mu některé potraviny nedělají dobře? Právě tím si puberťačka Raina prochází, spolužáci si přitom libují v nechutnostech a největší událostí je, když ve škole řádí střevní chřipka. Rainu ale její žaludeční potíže neopouští, do toho má spoustu starostí s dospíváním, školními povinnostmi a udržováním kamarádů. Co se to děje? Celosvětově nejčtenější autorka komiksu vypráví empatický příběh podle skutečných událostí. Ukazuje, že není ostuda, když si člověk chce o své úzkosti s někým popovídat. Naopak - první krok k překonání našich obav uděláme, když se někomu svěříme.

Kim Foresterová: KRONIKY KAVALONU 2: KLETBA OCEÁNU
Prastarý artefakt se objevuje a zlo, které je s ním spojeno, může ohrozit celý Kavalon. Druhý díl dobrodružné fantasy. Útokem na Svobodné město se porušil léta trvající mír mezi národy Kavalonu. Stopy útočníků vedou do skryté laboratoře pod vyhaslou sopkou. Kniha kouzel, kterou kentauři před sto lety přísahali zničit, se objevila a padla do nesprávných rukou. Strašliví minotauři – tvorové, jež všechny národy považovali za dávno vyhynulé – s ní provádějí kruté experimenty a nezastaví se před ničím. Nová válka je na spadnutí. Dokáží naši hrdinové Kavalon zachránit?

Aleš Novotný: DOKUD DÝCHÁM
Po strašlivých loňských událostech to vypadá, že v městečku Tišiny konečně nastal klid. Jen Adam si stále dělá starosti o svého mladšího bratra Martina, který se izoloval od zbytku světa. Pak ale na stěnu jejich domu někdo napíše rudý výhružný vzkaz a pachatel se podepíše jako sériový vrah, který Adama před třinácti lety unesl. Hned vzápětí se v sousední vesnici ztratí malá holčička, a zatímco po ní Adam s kamarády zkoušejí pátrat, je v místním parku nalezeno tělo studenta Jakuba. Adam zjišťuje, že oběť by mohla mít spojitost s loňskými vraždami. Ale jakou? Pachatel je přece po smrti, tak kdo stojí za tak hrůzným činem? Na povrch vyplouvá nejedno temné tajemství, které mělo zůstat skryto… Pokračování young adult thrilleru Pamatuj na smrt. Doporučený věk 13+

David Levithan: AŽ PŮJDEŠ, VEZMI MĚ S SEBOU
Ezra Ahern se jednoho dne probudí a zjistí, že jeho starší sestra Bea je pryč. Žádný vzkaz, žádná stopa, nic než e-mailová adresa schovaná na místě, kde ji mohl najít jen on. Nečekal, že někdy zůstane sám s agresivním otčímem a matkou, která se o něj nezajímá, ale teď je to jeho každodenní realita. Bea věděla, že musí odejít. V cizím městě, o samotě a bez jasného plánu pátrá po někom, kdo možná ani nechce být nalezen. Snaží se přitom vypořádat s tajemstvím z minulosti, které navždy změní to, jak vnímá svoji rodinu. Když si začnou dopisovat, Ezra pochopí, jak moc sestru trápí výčitky svědomí, že ho opustila, ale že neměla na výběr. A jak Bea pomalu odhaluje skutečný důvod svého odchodu, nacházejí sourozenci odpovědi na otázky, které je trápí celý život. Ale najde Bea i sílu vrátit se domů? Nebo odejdou oba – nadobro? Doporučený věk 13+

Júki Obata: TAKOVÍ JSME BYLI 1
Plachá Nana nastupuje na střední školu s nadějí, že si najde přátele – a možná i první lásku. Její pozornost upoutá místní idol Jano, kolem nějž se točí celý středoškolský život, Nana ho však na rozdíl od ostatních dívek nesnáší pro jeho zlomyslnou povahu. To se však brzy zlomí a oba se nečekaně sblíží. V jeho minulosti se totiž skrývají bolestná tajemství. Stanou se překážkou pro jejich vztah, nebo je dokážou překonat? Leží před nimi dlouhá cesta, na níž se o sobě dozvědí řadu nečekaných věcí...

Jenn Bennettová: VŽDYCKY JANE
Láska se nestará o to, co máte v plánu. Jane vyrůstala mezi zaměstnanci bohatého hudebního producenta – na dosah milovaných kapel, ale nikdy jedna z nich. Každé léto jezdí s tátou do hor, pracovat v producentově sídle u Kondořího jezera, kde se koná hudební festival – a Jane se konečně povedlo upoutat pozornost Eddieho, syna Sarafianových, kteří ho pořádají. Ale když se vrátí k jezeru a znovu se setká s Eddieho tajuplným bratrem Fenem, začne o svých citech pochybovat. Který z bratrů je pro ni ten pravý? A jaká tajemství skrývá minulost?

Naučná literatura pro děti

Monika Švec Sybolová: MŮJ STÁT: PUTOVÁNÍ ZA PAMÁTNÝMI MÍSTY ČECH
Navštivte s námi památná místa Čech a hledejte stopy bájné i reálné historie od dávnověku do 21. století. Každý národ má své historické osobnosti i významná místa, která nás spojují s naší minulostí. Poznejte s námi pět zámků, šest hradů, čtyři hradiště, jeden klášter, pět studánek, šest hřbitovů a patnáct kostelů, jež hrály v naší národní historii nezaměnitelnou roli. Tak nasadit pohodlné boty, batoh na záda a hurá za památnými místy!

 Stáhnout článek v PDF