Dětské knihy ČERVEN - SRPEN 2023

Napsal Jakub Gruss na . Odesláno do Knihy pro děti

Knihy pro děti 6 - 8 let

Ivana Peroutková: VALENTÝNKA A STARÉ ŘECKÉ BÁJE
Valentýnka s rodinou tráví prázdniny na ostrově Korfu. Kde jinde si přečíst Staré řecké báje a pověsti? Nejvíc ze všech ji zaujme příběh odvážného hrdiny Thesea, který porazil netvora Minotaura. Podle jeho dobrodružství by se dalo nacvičit skvělé divadelní představení! Jakmile se Valentýnka vrátí domů, pustí se s kamarády do zkoušení. Bude mít jejich vystoupení úspěch? Když Valentýnčin gejzír nápadů i pochybností usměrní Anička Válová, určitě všechno dobře dopadne.

Romana Suchá: LASKAVÉ POHÁDKY VÍLY LASKONKY
Jednoho dne víla Laskonka objeví zvláštní šuplík, ve kterém žijí neobvyklé postavičky – a prostřednictvím pohádek společně prozkoumají pestrý svět pocitů a emocí. Přidejte se k nim! Seznámíte se s věčně vystrašeným myšákem Maxem, veselým skřítkem Raráškem, chápavou ovečkou Béčou, nabručeným kocourem Bonifácem, moudrou královnou Bohdanou a spoustou dalších pozoruhodných bytostí. Děti díky nim lépe pochopí, co se odehrává v jejich nitru, a dokážou si v životě poradit i s nelehkými situacemi.

 

Zuzana Pospíšilová: KOUZELNÁ TŘÍDA MEZI STRAŠIDLY
Žáci kouzelné třídy se ve škole ani chvilku nenudí. Jak by také mohli, když je neučí obyčejná paní učitelka, ale hodná víla. Ta umí čarovat a plnit i ta nejtajnější přání.
Když jednoho dne provedou její žáci pořádnou lumpárnu, vnuknou jí nápad na další úžasné dobrodružství. Čeká je setkání s vládcem pekel, od vodníka dostanou lekci plavání a podívají se, jak to vypadá v hejkalově lekárně. Která další strašidla kouzelnou třídu ještě postraší?

Markéta Šmalcová: DRZÝ JAKO OPICE
„To je ale bláznivý svět… Ota je drzý jako opice, Simonka si pořád něco pobrukuje a kroutí se přitom jako žížala, Teo při chůzi funí jako ježek a Mára, který je hladový jako vlk a neustále do sebe něco láduje, má asi kachní žaludek,“ říká si pan Bartoloměj a hladí si svůj mroží knír. Co to všechno znamená a proč se lidé tak rádi přirovnávají ke zvířatům? O tom se dozvíte v této knížce, která obsahuje více než 40 zvířecích přirovnání s veselými verši pro snazší zapamatování.

Oldřiška Ciprová: KŮŇ A JÁ: VZÁCNÉ SEDLO
Detektivní příběh z jezdeckého prostředí! Adélka chodí do třetí třídy a miluje koně. S nadšením dochází do jezdeckého oddílu Vraník, kde se společně s dalšími dětmi o koně a poníky starají a užívají si vyjížďky po okolí. Během víkendu na koních, který děti z oddílu tráví na ranči v horách, dojde k nepříjemné události – ztratí se vzácné sedlo. Adélka s kamarádkou Karolínkou se neohroženě vydají po stopách zloděje a přes všechny nástrahy se snaží vypátrat, kam se to nádherné sedlo podělo.

Oldřiška Ciprová: KŮŇ A JÁ: NEČEKANÁ VÝHRA
Detektivní příběh z jezdeckého prostředí vás zavede na charitativní dostih klubu Vraník. S největším favoritem závodu není něco v pořádku a Adélka si toho hned všimne. Podaří se jí rozluštit záhadu a přijít na to, proč nakonec vyhrál jiný kůň?

Katarína Macurová: KDE JE TEN PRAVÝ BALON?
Vydejte se s medvídkem hledat ten správný balon v obrázkové knížce pro děti a rodiče. Medvídek si přeje hezký balon. Ale kde ho najít? To není jen tak. Jedna kulatá věc je velká, druhá malá, další moc těžká… žádná se k hraní nehodí. Ale ví vlastně medvídek, jak takový pravý balon vypadá? Obrázková knížka pro děti a rodiče.

Dagmar Medzvecová: NA VÝLETĚ V RAKETĚ
Čeká vás čtení plné napětí i legrace. Vše začalo obyčejným přáním tří nerozlučných kamarádů, skřítků Zkoumala, Svítila a Čmárala, kteří milují vesmír a rádi by se do něj vypravili. Pak jim jednou padající hvězda daruje kouzelnou raketu a jejich přání splní. Vydejte se s malými výletníčky na dobrodružné výpravy, prozkoumejte s nimi všechny planety Sluneční soustavy a poznejte i jejich obyvatele Jupiteránky, Marsíky, Saturníky, Neptuňáky nebo Venušáky. Připoutejte se, letíme do vesmíru!

Knihy pro děti 9- 12 let

Tony Di Terlizzi: KRONIKA RODU SPIDERWICKŮ 2: KÁMEN KE KOUKÁNÍ
Boj sourozenců Graceových, kteří se nedávno přestěhovali do starého viktoriánského domu, se skřítky, skřety a nejrůznějšími strašidly pokračuje. Kouzelné bytosti, které zchátralý dům a jeho okolí obývají, jsou stále drzejší a troufalejší. Dokonce unesou jedno z dvojčat, Simona. Jared a Mallory se za pomoci hodného skřítka Náprstníčka vypraví na záchrannou výpravu. Podaří se jim bratra zachránit? Najdou zvláštní brýle s kouzelným kamenem, s nimiž lze spatřit neviditelné bytosti? Pokračování napínavého příběhu pro čtenáře od devíti let je plný napětí, tajemných kouzel i humoru. Pro děti od 8 let.

Veronika Válková: KELTOVÉ: DRUIDŮV POKLAD
Mohou se druidi ženit a mít děti? Může se druidem stát i holka? Chodí druidi do boje? Umí opravdu čarovat? Vidí do budoucnosti a do minulosti? A mohou se také někdy v něčem splést? Skutečně dokážou zabít pouhým slovem? Proč svoje učení zásadně nezapisují, i když psát umí? Může člověk od druida dostat úkol, který má splnit až za dva tisíce let? A může člověk v minulosti poznat svou budoucnost? Opravdu existují jiné světy a živí mohou někdy mluvit s mrtvými? Setkání s druidem Kengetorígem bylo jedno z nejzajímavějších, nejnapínavějších, nejpodivnějších a, to si Bára musela přiznat, i nejnebezpečnějších, jaké kdy zažila. Historička Veronika Válková ve svých knihách přenáší čtenáře do skutečné, reálné historie, kde spolu s Bárou zažívají napínavé chvilky, zároveň se toho ale také hodně dozvědí.

Leslie Connorová: NOVÝ DOMOV
Poutavý příběh o jednom psím rebelovi, obětavém přátelství a láskyplné rodině. Lydie zůstala bez rodičů, a tak se stěhuje k tetě na venkov. Krátce nato přijde na farmu i adoptovaný pes Guffer. Mezi dívkou a svérázným psem postupně vznikne zvláštní pouto. Najdou Lydie i Guffer společně nový domov?

Rachel Renée Russellová: DENÍK MIMOŇKY: PŘÍBĚHY NEOHRABANÝ KRASOBRUSLAŘKY
Tentokrát se Nikki se svou rivalkou střetne na charitativní lední revue! Když se Nikki dozví, že její tajná láska Brandon vypomáhá jako dobrovolník ve zvířecím útulku, vlastně ji to ani nepřekvapí. Brandon je prostě boží kluk s obrovským srdcem! Jenže útulek se teď bude muset zavřít a ve hře je MNOHEM víc než jen pár Brandonových slz. Nikki si naštěstí vždycky umí poradit a možnost zúčastnit se charitativní lední revue přijde jako na zavolanou. Zas tak jednoduché to ale samozřejmě nebude: Nikki má totiž k ladné krasobruslařské princezně pěkně daleko a všechno navíc – jako vždycky! – pořádně zkomplikuje její zapřisáhlá rivalka Mackenzie.

Vojtěch Matocha: PRAŠINA KRONIKY: PODIVNÉ PROCHÁZKY 3
Péťa nemá moc kamarádů, zato má hodně followerů. Na svém kanále se věnuje nejrůznějším záhadám i podfukům. Když náhodou narazí na průvodce po Prašině, na vlastní kůži pozná, kde končí smyšlenky a začíná pravda. A jak s tím souvisí odkaz vědmy Tamary Jemné…

Knihy pro děti 13 - 15 let

Nofreeusernames: JSME NEVYHNUTELNÍ
První pravidlo Travisovy kapely zní: členové si spolu nesmí nic začít. Druhé pravidlo Travisovy kapely zní: členové si spolu NESMÍ nic začít. Zdá se to snadné, ale vše se zkomplikuje, když Travis jednou přijde na zkoušku a zjistí, že kluci vybrali novou zpěvačku – jeho expřítelkyni Harper. Protože od jejich rozchodu uběhl nějaký čas a oba mezitím byli s někým jiným, dalo by se čekat, že jeden druhého už pustili z hlavy. Jenže jak říká Loki: „Láska je dýka.“ A zrovna tahle je nebezpečně ostrá.

Alena Štraubová: LÉTO MEZI ŘÁDKY
Osmnáctiletý Denis se svou přítelkyní Vendy odjíždí na celé léto do Španělska, kde má působit jako animátor. Ne že by to byl jeho styl – nejraději by prázdniny strávil doma s nosem zabořeným do knihy. Místo toho však začne prožívat vlastní příběh jako z románu. Členem animátorského týmu je i Vincent, chytrý, sebevědomý a pohledný bohém. Denise vytáčí naprosto vším, co udělá, zároveň ho ale nepochopitelně fascinuje. A Denis si poprvé připadá, že je skutečně naživu. Co všechno tohle léto přinese?

Rick Riordan: PERCY JACKSON A EGYPTŠTÍ MÁGOVÉ
První setkání Percyho Jacksona a Annabeth Chaseové s Carterem a Sadií Kaneovými provází magie, nebezpečné nestvůry a nepředstavitelný chaos. Záhadní tvorové se zjevují na místech, kde by je nikdo nečekal, a polobohové musejí spojit síly s mágy. Ve víru boje za pomoci božského bronzu a zářících hieroglyfů si hrdinové uvědomí, že toho mají hodně společného – a jsou silnější, než by čekali. Bude to však stačit k porážce nepřítele, který s ďábelskými úmysly mísí řecká a egyptská zaklínadla?

Ruta Sepetysová: V ŠEDÝCH TÓNECH (grafický román)
Píše se rok 1941. Lině je patnáct let a těší se, že po prázdninách půjde na uměleckou školu. Jednoho večera do jejího domova ale vtrhne sovětská tajná policie. Linu, jejího brášku i jejich maminku čeká deportace do pracovních táborů na Sibiři. Dívka musí v nelidských podmínkách bojovat o svůj život i o životy všech, které miluje. Přitom tajně schraňuje vzkazy v podobě kreseb s nadějí, že je jednoho dne někdo objeví a vyjde najevo, jakým peklem si lidé v pracovních táborech museli procházet.

Petra Martišková: SÍLA OBSIDIÁNU
Anna se vzpamatovává z vražedného řádění Kiry. Nejradši ze všeho by se na chvíli schovala před celým světem, ale Kira má plán a ten jí musí stůj co stůj překazit. Podaří se jí najít Kiru dřív, než ublíží někomu dalšímu? Poskládá dohromady všechny dílky skládačky jménem Proroctví? A dokáže ho Anna opravdu naplnit i za cenu toho, že navždycky ztratí Damiena a Cedrika?

Robin Stevensová: TRAGÉDIE NA JEVIŠTI
Hazel Wongová a Daisy Wellsová se vydávají do londýnského divadla Rue, aby čelily zcela nové výzvě – herectví. Budou účinkovat v představení Romeo a Julie a ani ve snu by je nenapadlo, že si na ně nebezpečí počíhá i na jevišti. Atmosféra v divadle by se totiž dala krájet. Žárlivost a výhrůžky střídají škodolibé naschvály, a když je pak nalezeno tělo, detektivnímu duu W + W dojde, že mají další případ. Dokážou zločin vyřešit dřív, než vrah udeří znovu?

Naučná literatura pro děti

Magda Garguláková: RUKA: KOMPLETNÍ PRŮVODCE
Od zápěstí až po konečky prstů, od anatomie až po kulturu. Lidská ruka ze všech úhlů pohledu. Ruka. Skládá se ze zápěstí, dlaně a pěti šikovných prstů – je to zkrátka spolehlivý parťák, bez kterého bychom se obešli jen stěží. Máme ji denně po ruce, ale téměř ji nevnímáme. Zamysleli jste se někdy nad tím, jak vlastně funguje? Proč je někdo levák a jiný pravák? Jak se liší ruka sochaře od ruky pianisty? A věděli jste, že rukama se dá i mluvit, když vám dojdou slova? Garantujeme, že po přečtení této knihy budete své ruce vnímat jinak než doposud.

 Stáhnout článek v PDF