Dětské knihy LISTOPAD - PROSINEC 2020

 

PĚT ÚKOLŮ PRO RUDOLFAPavla Šebková
Přemýšlivý příběh pro děti od 8 let. Duch Rudolf poletuje po starém domě, protože nestihl za svého života dokončit několik důležitých věcí. Napravit mu to pomáhají dva myšáci a zrzavý kocour.

MODRÁ HODINAAlžběta Dvořáková
Na jedné půdě žijí netopýři a vychovávají tam svá mláďata – to by nebylo nic divného. Ale když se ujmou i malého opuštěného dráčka, to už sourozenci Martin s Eliškou mají při objevování půdy o dobrodružství postaráno!

BORIS A MAXOlga Landová
Polická autorka paní Landová se tentokrát zaměřila na dětské čtenáře, naši krajinu a domácí mazlíčky v pohádkovém vyprávění.

ŠTĚPÁNŮV PODIVUHODNÝ STROJZuzana Pospíšilová
Štěpán je neobyčejně zvídavý kluk. Proto se starožitné hodiny a stará truhla plná hodinových strojků u dědečka a babičky stávají jeho královstvím.

TEREZKA A UŠÁČEKVěra Hudáčková Barochová
Protože Terezka nemá sourozence, dostane za vysvědčení malého králíčka, aby se necítila tak sama.

RÓZA, HÁŇA A TAJNÝ ŽIVOT LESATereza Kopecká
Sestry Háňa a Róza stráví celé léto u prababičky a pradědečka na Jizerce. Okolní příroda a lesy jim připraví báječné prázdniny.

FIPS MÁ NAROZENINYHarald Salfellner
Fips je opičák a žije ve Zlaté uličce na Pražském hradě. S kým asi oslaví svoje narozeniny?

JAK BYL FIŠKUS MALÝ A ZTRATIL SESven Nordqvist
Vyprávění o dědovi Pettsonovi a jeho zvláštním kamarádovi – roztomilém mluvicím kocourkovi Fiškusovi. Text doplněn krásnými ilustracemi.

Knihy pro děti 9- 12 let

CHA CHA CHÁ, ZASMÁL SE MORDECHAJKlára Smolíková
Židovský synek Mordechaj rozbije v otcově dílně rabínovy hodiny. Rozbité hodiny Mordechaje provedou každodenním životem v židovské komunitě od 10. – 19. století.

PSÍ DNYJana Jašová
Knížka plná psů zavede čtenáře do malého, zdánlivě klidného městečka. Kromě psů hraje důležitou roli taky šesťačka Rebeka Voříšková, osamělá zakomplexovaná holka.

ČTVRTÝ RUBÍNJames R. Hannibal
Druhý díl z řady Třináctý odstavec, žánr fantasy.

KDYSI - Morris Gleitzman – 1.díl
Jsem Felix a tohle je můj válečný příběh:
Kdysi jsem utekl ze sirotčince, abych našel tátu s mámou.
Kdysi jsem z hořícího domu zachránil holku jménem Zelda.
Kdysi jsem žil s dalšími dětmi ve sklepě.
Kdysi nacisté objevili náš sklep…

POTOMMorris Gleitzman – 2.díl
Potom jsem měl pro sebe a Zeldu plán.
Potom jsme měli předstírat, že jsme někdo jiný.
Potom jsme měli najít nové rodiče a žít navždy v bezpečí.
Potom přišli nacisti…

KDYŽMorris Gleitzman – 3.díl
Když mi nacisté vzali rodiče, bál jsem se.
Když zabili moji nejlepší kamarádku Zeldu, byl jsem smutný a měl jsem vztek.
Když na moje třinácté narozeniny přišla do stodoly, kde jsem se ukrýval, tajná policie, rozhodl jsem se utéct do lesa…

TANČÍM CHARLESTONJacqueline Wilsonová
Jsou 20. léta 20. století - to je (nejen) v Anglii doba charlestonu. Monu vychovává teta a strýc v malém domku na panství Somersetových. Rodinné dědictví Moně otevře dveře nejen do zámku, ale i do vybrané společnosti. Zároveň tak dostává příležitost odhalit tajemství její minulosti..

Knihy pro děti 13 - 15 let

NAVŽDYCKYNofreeusernames
Láska přes messenger. Feel –good romance ze střední.

PARKOURISTAEva Dolejšová
David je patnáctiletý kluk, který během své brigády na tenisových kurtech objeví krásu parkouru. Ten ukáže Davidovi životní směr a cestu k disciplíně, nachází dobré i falešné kamarády. I první lásku…

DENÍK DORY GRAYOVÉNaďa Reviláková
Deník z roku 1942 našla Hanka na půdě starého domu, do kterého se přestěhovala z Prahy se svými rodiči. Prostřednictvím zápisků odhaluje osud původních majitelů domu. Válka, vystěhování, Sudety, vyhlazení Lidic,… Žije ještě Dora Grayová?

TAMAŘINO SOUHVĚZDÍAnna Musilová
Liv studuje prvním rokem práva, ale její sen je věnovat se fotografování. Aby si zpříjemnila studentský život, pracuje jako brigádnice v malé pražské kavárně. Zde se setká s Tamarou a pro Liv to znamená zásadní zlom v jejím osobním životě. Citlivý, psychologický příběh.

ZLODĚJSKÁ PŘÍSAHAMary E. Pearsonová
Druhý díl fantasy série. (1.díl – Zlodějský tanec)

SPOLU JSME DOKONALÁ HOLKAAriel Kaplanová
Ona je kráska. Já mám kuráž. Obě máme své nedostatky, ale společně? Společně jsme neohrožené, bezvadné, nezkrotné. Společně získáme jednoho skvělého kluka. Společně jsme dokonalá holka.

ZÁHADA ZAMČENÉHO KUPÉRobin Stevensová
Detektivka ve stylu Agathy Christie. Detektivem vyšetřujícím zločin však není Hercule Poirot, ale dvě mladé slečny - Daisy Wellsová a Hazel Wongová – W+W.

42 DNŮSilene Edgarová
Sašovi je dvanáct let a se svým mladším bráchou Jacobem odjíždí do penzionu svého strýce na prázdniny. Jenže nic není takové, jak se na první pohled zdá – strýce v životě neviděli, penzion u moře v Bretani je ve skutečnosti ústav pro duševně nemocné. Opravdová se zdá být jen druhá světová válka - 42 dnů v roce 1942.

Stáhnout článek v PDF