Doporučená četba - 4. a 5. ročník ZŠ

Napsal Jakub Gruss na . Odesláno do Četba doporučená knihovnou

Applegaetová, Katherine: Strom naděje
Laskavý a vtipný příběh od oceňované autorky o nutnosti postavit se strachu čelem. Jindy poklidná atmosféra v malém městečku se změní, když se přistěhuje nová rodina, která je tak trochu “jiná”. Hrozí, že kvůli nevraživosti místních bude muset z města zmizet a s ní i prastarý dub, ke kterému lidé už po léta chodí na prvního máje věšet svá přání. Ale za ta léta, co je dub na světě, si naštěstí našel v říši zvířat přátele, kteří ho nenechají na holičkách!

Praha: Albatros, 2018, 240 stran

Bohlmannová, Sabine: Dívka jménem Willow*
Neodolatelná atmosféra magického dobrodružství a půvabných ilustrací. Co jen si má Willow počít s lesem, který zdědila po své tetě Alwině? Tetička jí zanechala také malý polorozbořený domek, ale hlavně – svou čarodějnou moc! Má Willow vůbec chuť přijmout toto dědictví i se vším, co obnáší? A k tomu všemu musí ještě nalézt další tři dívky, které v sobě stejně jako ona ukrývají čarodějnické nadání. Jenže kde je má hledat? A jak? Naštěstí na to Willow není sama – věrně ji doprovází tajemný lišák Rufus.

Praha: CPress, 2020, 256 stran

Brezina, Thomas: Klub tygrů
Parta tří kamarádů – 2 kluci a 1 holka řeší různé záhady a detektivní zápletky.

Březinová, Ivona: Útěk Kryšpína N.
Jedenáctiletý Kryšpín krásně maluje, ale protože nosí naslouchátko, do třídního kolektivu příliš nezapadá a spolužáci si z něj často dělají legraci. Žije pouze s babičkou. Na škole v přírodě už to citlivý Kryšpín nemůže vydržet, a tak raději jedné noci z horské ubytovny uteče. Začne pátrání, které šťastně skončí. Kryšpín se najde a on i jeho spolužáci pochopí vážnost situace. Obě strany z toho vytěží to pozitivní.

Praha: Albatros, 2014, 93 stran

Březinová, Ivona: Netvor třese zemí*
Gang odvážných míří do Japonska. Pátá kniha ze série GO! Šestice Gangu odvážných spolu se čtyřmi dospělými přiletí za přáteli do Tokia. Hodlají strávit poklidný den v tradiční japonské zahradě poblíž světoznámého chrámu, na nejvyšší věži světa i v muzeu japonských strašidel a démonů. Vtom se země zničehonic začne otřásat… a všechny plány se během několika sekund změní v strastiplné čekání na záchranu. Přijde pomoc včas?

Praha: Albatros, 2021, 120 stran

Březinová, Ivona: V pasti dravé řeky*
Šestici kamarádů z Gangu odvážných zastihne při výletu do soutěsek v Hřensku blesková povodeň. Říčka Kamenice se v náhlé průtrži prudce vzedme a připraví návštěvníkům soutěsek smrtelnou past. Podaří se Marianě, Alfě, Betě, Timovi, Jonášovi a Hardymu vyváznout se zdravou kůží? A co se stane, když déšť nezeslábne a voda postupně začne zvedat i hladinu Labe?

Praha: Albatros, 2021, 120 stran

Drijverová, Martina: Duchové na mé lodi (5. ročník)
Jsou tady. Slyším je! Chodí po palubě, naříkají. Duchové. Duchové jsou na mé lodi! Říkal jsem Margaret, že má na vyvolávání duchů zapomenout. Je to přece podvod. Ale když přijdou sami…? Elisha Kane byl kapitán záchranné výpravy, která se měla vydat po stopách polárního objevitele Johna Franklina. Expedice vyrazila k severu v květnu roku 1853. Když se po dlouhých a vyčerpávajících měsících přiblížila k severnímu pólu, na palubě se začaly dít zvláštní věci…

Praha: Albatros, 2016, 120 stran

Fišerová Ilona: Na orlích křídlech
Tomáš a jeho kamarádi zbožňují landkiting, jízdu na prkně za tažným drakem. S kamarády si říkají Bratrstvo orlích křídel, snad jako by tušili, že je jejich záliba přivede na stopu pašeráků vzácného ptactva. Začíná dobrodružný příběh plný záhad a napětí, ale taky otázek.

Praha: Albatros, 2014, 110 stran

Goscinny, René: Malý Mikuláš
Humorná knížka. Mikuláš je malý nezbedný kluk s partou kamarádů, kupou bláznivých nápadů a úžasným dětským pohledem na svět.

Praha: BB art, 2020, 120 stran

Hlavinková, Lucie: Sesterstvo a největší kouzlo kočky Fabioly*
Čtvrté napínavé dobrodružství Sesterstva kouzelné kočky Fabioly Sesterstvo vstoupilo do nového školního roku a hned od začátku je toho trochu moc: hora učení, zvláštní nový kluk ve třídě, paní Marie v nemocnici… a jedna velká záhada, která holky tentokrát přivede do skutečného nebezpečí. Ještěže mají kouzelnou kočku Fabiolu, která jim vždy se vším pomůže! Jenže tentokrát bude mít napilno, takže si Bára, Ela a Míša možná budou muset vystačit samy. Dostanou se na stopu člověka, který se neštítí trápit zvířata?

Praha: Albatros, 2021, 144 stran

Hunterová, Erin: Zákon smečky (5. ročník)
Zvířecí sága o statečné a nezdolné smečce psů, z nichž každý pes je jiné rasy, jiné povahy, přesto jsou svázáni společným poutem přátelství.

Praha: Albatros, 2014, 216 stran

Jurková, Pavlína: Viktor a záhadná teta Bobina
Horší už to být nemůže! Přesně tak se cítí devítiletý Viktor. Kvůli sérii průšvihů dostane trojku z chování, rodiče zuří a kamarádi s ním nechtějí nic mít. A aby toho nebylo málo, jeho „převýchovy“ se na celé léto ujme podivná stárnoucí teta žijící v malém zapadlém městečku Hrabákově. Viktorem cloumá zlost a beznaděj. Takové prázdniny si opravdu nepředstavoval! Ale to, co ho čeká ve starém tajemném domě svérázné tety, překoná všechny jeho hrůzné představy…

Praha: Albatros, 2018, 160 stran

Knopfová, Hana: Hilda a Sofie
Dvě úplně odlišné holky = jedno velké přátelství! Sofie sní o jediném: stát se primabalerínou. Kvůli svému snu se odstěhuje od milující rodiny do neznámého města, kde nastoupí na výběrovou baletní školu. Daří se jí, radost z úspěchu jí ale kazí schválnosti a závist spolužaček. Hildu spolužačky většinu času ignorují a ona ignoruje je. Má pár kilo navíc a je prostě třídní outsider. Myslí si, že tak to taky zůstane. Dokud nepotká Sofii a nezačnou se dít věci…

Praha: Albatros, 2019, 136 stran

Kratochvíl, Miloš: Prázdniny blbce číslo 13
Tadeáš zažívá každým rokem před vysvědčením stejný pocit. Pochvala ho doma nečeká. Je to prima kluk, ale učení mu prostě neleze do hlavy. Ještě štěstí, že na prázdninách u babičky a dědy na něj nečekají jenom rozzuření rodiče, ale taky zvláštní strejda Olda, kterému jsou známky ukradené, a dva úplně noví kamarádi. A objímání stromů, sádrování zdravé nohy, soutěž ve smíchu zvaná Žižlovský chechták a spousta dalších vtipných zážitků.

Praha: Mladá fronta, 2015, 152 stran

Kvapil, Libor: Výprava do pravěku*
Vítej, dobrodruhu, na výpravě do pravěku! Napadlo tě někdy, jak to u nás, v srdci Evropy, vypadalo v pravěku? Jaká tu žila zvířata a jaké tu rostly rostliny? Bylo Česko někdy u moře? Zkus to zjistit! Náš gamebook tě přenese o miliony let nazpátek a provede tě jednotlivými érami. Seznámíš se se slavnými badateli a převratnými objevy, které se zapsaly do dějin české paleontologie. Vydej se na úžasnou výpravu za poznáním, jak se ti povede, bude záviset jen na tvých rozhodnutích!

Praha: Fragment, 2021, 120 stran

Lindo, Elvira: Manolito a blbeček
Taky tvému mladšímu sourozenci všechno projde? Taky mu rodiče všechno koupí? Máš pocit, že ty to vždycky slízneš za oba a on se ti pak akorát směje? Ani nevíš, jak ti rozumím. Jmenuju se Manolito Brejloun a tahle knížka je přesně o tomhle. O tom, jaký to je mít mladšího bráchu. I když... někdy to není zas tak špatný... občas je s ním velká legrace. Vlastně ani nevím, co bych bez něj dělal. Byla by to asi pěkná nuda.

Praha: Omega, 2017, 232 stran

Massanek, Joachim: Fotbaloví divoši – Felix Tornádo
Felix má nového spolužáka. Rocce je syn brazilského fotbalového profesionála, který hraje u FC Bayern. Rocce všechny nadchne svým fotbalovým uměním a rozhodne se hrát u Fotbalových divochů. Náhle však přestane chodit na trénink, protože mu jeho otec zakázal hrát s partou kluků, kteří „jen tak plácají do mičudy“. Felix a ostatní kluci to nenechají jen tak, a dokážou Roccovu otci, že fotbal hrát umí.

Praha: Fragment, 2008, 140 stran

Matocha, Vojtěch: Prašina (5.ročník)*
Prašina je tajuplné místo, temný ostrov uprostřed zářící Prahy. Nikdo neví proč, ale na Prašině nefunguje elektřina. Lampy tu nesvítí, tramvaje nejezdí, rádio nehraje, mobil je bez signálu. A v téhle strašidelné čtvrti pátrá Jirka se svými kamarády Tondou a En po dávném tajemství, které by mohlo změnit svět. Jejich dobrodružství je o to nebezpečnější, že při tom musejí čelit partě všeho schopných dospělých chlapů, kteří mají stejný cíl. Foglarovsky laděný a mimořádně napínavý příběh doplňují ilustrace, které čtenáře vezmou přímo do nitra Prašiny.

Praha: Paseka, 2020, 260 stran

O´Connorová, Barbara: Splněné přání*
Každý sen se ti může splnit, když si ho opravdu přeješ! Klárka musí odjet od rodičů k tetě na venkov, kde se jí vůbec nelíbí. Všechno se ale změní, když se objeví chlupatý psí tulák. Kromě vysněného pejska Klára nakonec získá i toho nejúžasnějšího kamaráda a především nový domov a milující rodinu. Neobyčejně poutavý příběh o věrném kamarádství.

Praha: Bambook, 2021, 216 stran

Pažoutová, Naďa: Vilma běží o život*
Vítězný rukopis literární soutěže Albatrosu na téma „Když nemůžeš, přidej“. Malá Vilma se během běžeckých závodů v Africe ztratí uprostřed neprostupné džungle. Dostane se až do vesnice, kde ji domorodci přijmou za svou. Vilma poznává jejich způsob života, tolik odlišný od toho, co zná, a najde si i nové kamarády. Život v džungli ji fascinuje, zároveň ale touží vrátit se domů. Opustit deštný prales navíc možná budou muset i její noví přátelé, vesnici totiž hrozí, že bude srovnána se zemí. Ale Vilma je odhodlaná nenechat to jen tak!

Praha: Albatros, 2019, 157 stran

Pennypacker, Sara: Klementýnka a přehlídka talentů
Když přijde na proplouvání třetí třídou, Klementýnka je pánem situace – no dobře, možná ne úplně vždycky. Když ale učitel třídě oznámí, že třeťáci a čtvrťáci uspořádají přehlídku talentů, Klementýnka zpanikaří. Neumí ani zpívat, ani tancovat, ani hrát na žádný hudební nástroj. Ani poskakovat pořádně neumí. A jako by toho nebylo dost, její dokonalá nejlepší kamarádka Margareta má talentů tolik, že je musí řadit podle abecedy, aby se v nich vůbec vyznala. Velká „Talentová megashow“ se blíží a Klementýnka se zoufale snaží vymyslet nějaké, jakékoli vystoupení. Nečekaný talent, který nakonec na přehlídce předvede, ale všechny překvapí – a nejvíc ji samotnou.

Praha: Albatros, 2015, 137 stran


Reeve, Philip: Mopslíci z ledového severu
66 × 4 = 264 = vítězství?!? Jen jednou za život se pořádá závod na zamrzlý konec světa. Cena pro statečného vítěze? Nevyčíslitelná! Pocit dokonalého štěstí, že to dokázal!!! Není to totiž žádná sranda. Cestu k cíli ohrožují sněžní obři, mořské nestvůry a tlupy hladových yettiů. Šen a Sika nemohou odolat touze po dobrodružství a hlavně po vítězství. Čekají na ně silní soupeři, ale ti na rozdíl od nich nemají šestašedesát mopslíků, a tedy saně poháněné dvěma sty šedesáti čtyřmi tlapkami. To by v tom byl mops, aby nevyhráli.

Praha: Albatros, 2016, 214 stran

Reschová, Stanislava: Jemně tajemně (5.ročník)
Hororově laděné příběhy pro starší čtenáře, jejichž hrdiny jsou především děti a teenageři. Tajemné úkazy, noční můry, podivná zvířata, obtížný hmyz, vlkodlak, pobledlé bytosti, ohnivý mužíček, zloděj vzpomínek a další záhady, z kterých jemně mrazí, mají překvapivé vyústění. Tak se trochu hezky bojte, vždyť sedět doma v bezpečí a číst si strašidelnou knížku má něco do sebe!

Praha: Albatros, 2013, 88 stran

Roguljič, Hana: Jono a Kíš*
Žít tak v Minecraftu! Postavit si skromný hrádek, farmařit a kutat diamanty, být naprosto svobodný, nemuset spát, necítit bolest, o všem rozhodovat sám… No nechtěl by to každý páťák? Jonovi a jeho sestřičce Kíš se to podaří. Jednoho odpoledne prostě zmizí v notebooku jako v černé díře a ocitnou se v nekonečném světě internetu. Jaké to tam je? Nezatočí se jim hlava? A dá se vůbec dostat ZPÁTKY?

Brno: Větrné mlýny, 2021, 208 stran

Santiago, Roberto: Fotbaláci*
Jmenuju se Francisco, ale všichni z týmu mi říkají Pako. Nedávno mi bylo jedenáct a právě jdu kopat tu nejdůležitější penaltu v dějinách Soto Alta. Sedmý fotbalový tým Soto Alto není jen obyčejný školní oddíl. My jsme mnohem víc. My jsme Fotbaláci! Máme dohodu: nikdo a nic nás za žádnou cenu nerozdělí. Vždycky budeme hrát spolu. Ať se děje cokoli. Takže když se stalo to, co se stalo, neměli jsme jinou možnost než začít jednat: zapojit mozkové závity a přijít na kloub té nejpodivnější záhadě, jakou kdy kdo ve fotbale zažil. Jak může rozhodčí usnout uprostřed zápasu? Jak můžou usnout dva rozhodčí ve dvou zápasech?

Praha: Host, 2018, 296 stran

Smolíková, Klára: Tajná dvojka A + B. Zločin mezi dinosaury
Artur a Bára jsou spolužáci a kamarádi, ale ve třídě na sebe moc neupozorňují. Potřebují vypadat nenápadně. Jsou to totiž špičkoví detektivové, kteří za pomoci supermoderních technologií řeší zapeklité záhady. Měla to být poučná exkurze, při které se žáci dozvědí o životě v druhohorách, ale návštěva v muzeu se proměnila v nebezpečné drama. Začalo totiž hořet! Vyváznou všichni bez zranění? A vyšetří Bára s Arturem, kdo využil požáru ke krádeži?

Praha: Fragment, 2016, 143 stran

Sutherlandová, Tui: Psí průšviháři – Retrívr věčně na útěku
Patrik nikdy netoužil mít psa. Když ale do jeho života vstoupí hravý retrívr Marlin, je nadšený. Od prvního okamžiku se z nich stane nerozlučná dvojka. A to doslova. Kdykoli Patrik někam odchází a chce nechat Merlina doma, on uteče ze zahrady a utíká za ním. Jak Merlina naučit, aby zůstal tam, kde je, a počkal, až se Patrik vrátí domů? Skvělá série o chlupatých rošťácích, kteří sice trošku zlobí, ale jsou to ti nejvěrnější kamarádi na světě!

Praha: Fragment, 2017, 160 stran

Šlik, Petr Hugo: Zkáza Jezerní kotliny*
Pokračování legendární Chaty v Jezerní kotlině! Ludva s Pavlem dál chodí do své milované Jezerní kotliny a nosí do města lékárníkovi vzácný šafrán. Občas však mají pocit, že je někdo sleduje. Při jedné z výprav objeví jeskyni a v ní něco, co otevře celou řadu otázek. Kdo je tajemný Havran? Kdo podepisuje zlověstné dopisy jménem mrtvého Derneta? A skrývá Jezerní kotlina něco ještě cennějšího než šafrán? Dobrodružný příběh v tradici Jaroslava Foglara.

Praha: Albatros, 2022, 160 stran

Šlik, Petr Hugo: Ztracený na Nevděku*
Dobrodružný příběh ve stylu foglarovek pro starší kluky a holky David Bílek je nejproblémovějším žákem ve třídě: věčně odmlouvá, pošťuchuje se s ostatními a navíc je hyperaktivní. Křehkou harmonii mezi ním a jeho třídním učitelem Cihlářem naruší školní výlet do Žlutic. Podle pověsti se zde nachází vchod do samotného pekla. A když David uteče skupině do lesů, zjistí, že pověsti nemusí být jen báchorky určené k vyprávění u nočního táboráku, ale mohou v sobě skrývat tajemství, které mělo zůstat navždy pohřbeno...

Praha: Albatros, 2021, 128 stran

Šrut, Pavel: Lichožrouti
Napínavý a vtipný příběh jedné lichožroutí rodinky, starého mládence pana Vavřince a malého nešiky lichožrouta Hihlíka.
Možná i vám se včera nebo právě v této chvíli ztratila ponožka. Kdo za to může? Lichožrout! Záhadný tvor, který žere ponožky a z párů dělá licháče.

Praha: Paseka, 2012, 232 stran

Tarshisová, Lauren: Ve spárech šelmy*
Akční a dobrodružný příběh pro děti na motivy skutečných událostí. Jedenáctiletá Melody jezdí do parku se svou rodinou každé léto a vždycky tu dokázala zapomenout na všechny své starosti. Ale letos je to jiné. Po mámině smrti je každý okamžik v parku jen srdcervoucí připomínkou minulosti. Pak se Mel setká tváří v tvář s majestátním medvědem grizzlym. A najednou jde jen o jedinou věc – přežít. Mel se má stát aktérkou jedné z nejtragičtějších sezón v dějinách amerických národních parků – hrůzyplného léta, které navždy změní přístup k soužití lidí a grizzlyů v divočině.

Praha: CPress, 2021, 111 stran

Tirel, Élodie: Luna – Prokleté město*
S vlčí silou a odhodláním v boji proti temnému zlu“ Luna je mladičká stříbrná elfka, která vyrůstala ve smečce vlků. Když nepřátelští bojovníci, temní elfové, pobijí její adoptivní rodinu, objeví v sobě dříve netušenou schopnost ovládat tajemnou energii. Luně se tak podaří utéct z nebezpečí a ukryje se u svého učitele, který jí poodhalí podivné okolnosti jejího narození. Při hledání své skutečné rodiny se setkává s temným elfem Darkanem a jejich životy se osudově propletou...

Praha: CPress, 2019, 240 stran

Tolonen, Tuutikki: Agnes a odemčený sen*
Do muzea jednoho malého ospalého městečka někdo zašle vzácnou starou zamčenou šperkovnici. Muzeum šperkovnici může vystavit, je tu ale jedna podmínka: pokud se najde někdo, kdo od ní bude mít klíč, smí si její obsah odnést. Jedenáctiletá Agnes při návštěvě muzea poznává, že tento vzácný exponát vídá ve spánku a pokud by měla věřit svým snům, ví také, kde ke šperkovnici najít klíč. Společně se svým kamarádem Bunem začnou pátrat po jejím osudu, po domě a po tajemné zahradě z Agnesiných snů.

Praha: Portál, 2021, 256 stran

Walliams, David: Něfo*
Myrta Mírná má všechno, na co si vzpomene. Jenže mít všechno jí pořád ještě není dost. Chce víc, víc a ještě víc! Když přijde se svým dalším přáním, má to malý háček. Nikdo neví, co to je. Myrtini trpěliví rodiče však udělají cokoli, jen aby jejich dceruška byla šťastná. Pátrají v zaprášených svazcích encyklopedie netvorů v tajných strašidelných sálech knihovny. Vydají se do neprobádaného nitra nejdivočejší džungle, kde se ukrývají nevídaní živočichové. Bude ale jejich zoufalá snaha korunována úspěchem?

Praha: Argo, 2021, 212 stran

Wilsonová, Jacqueline: Čtyři děti a skřítek
Rosalind s Robbiem jsou otrávení, že mají strávit léto v tátově domě s jeho krásnou novou ženou a její protivnou dcerou Smash. Táta si přeje, aby spolu všichni dobře vycházeli, a tak navrhne, že by si mohli udělat piknik v nedalekém Oxshottském lese, s čímž děti neochotně souhlasí. To odpoledne vysloví Rosalind ve staré pískovně své přání a stane se něco mimořádného. A mohlo by to dokonce znamenat, že se týdny hádek promění v nejfantastičtější prázdniny jejich života.

Praha: BB/art, 2013, 284 stran