Projekt: Kde končí svět? 2011 - 2012

na . Odesláno do Oddělení pro děti

klub det kn

Č e s k ý   r o k

Knihy jsou podobné domovu, do kterého se vracíme i za největší bouřky."
(Bernard Bolzano)


Domov není místo, kde bydlíš, ale místo, kde ti rozumějí."
(Christian Morgenstern)

Poznej sám sebe, abys mohl poznat nové lidi..."
(Jan Amos Komenský)

Projekt Klubu dětských knihoven SKIP Kde končí svět? (nyní už jako bienále) vstupuje právě do osmého ročníku.


(Poprvé jsme se společně s dětmi ptali, kde jsou hranice našich světů, podruhé: jak se v tom světě cítíme - zda se cítíme v bezpečí, a potřetí: jak se v tom našem světě dorozumíváme. Počtvrté byla otázka na první pohled skrytá, namísto otazníku vykřičník: Díky za pohádku! Hodný pan Andersen nás pozval na oslavu dvoustých narozenin a pomohl nám uvěřit, že podobně jako většina pohádek náš svět jednou skončí dobře. Pátý ročník, o velkém a malém v životě a ve světě, jsme pak nazvali Slon a mravenec, v šestém jsme se vypravili na Cestu tam a zase zpátky, v sedmém jsme hledali odpověď na otázku Jakou barvu má svět?)

A co nás čeká poosmé?

Tentokrát zůstaneme po celý rok pěkně doma, a zároveň se vypravíme z České republiky až na druhý konec světa... Jak je to možné? Tak:

Společně prožijeme ČESKÝ ROK a napíšeme a namalujeme o tom knihu pro děti v Malém Himaláji!

Žijí tam totiž úplně jinak než my! V malých vesnicích, roztroušených okolo ledovcových řek a pramenů, ve výškách 3.500 až 4.500 metrů nad mořem, s velkými teplotními výkyvy (od - 40˚C do + 30˚C). Téměř polovinu roku je kamenitá oblast Zanskar (část indického státu Džammu & Kašmír, někdy nazývaná též Malý Tibet) kvůli sněhu prakticky nedostupná. Vede tam pouze jediná silnice! Každá rodina vlastní dům a políčka, ti nejbohatší chovají stáda jaků či ovcí. Rodiče mívají i deset dětí. Tamní lidé jsou skromní a pracovití, navzdory drsným životním podmínkám jsou veselí a bezstarostní - za nejhorší vlastnost prý považují hněv... Mluví zanskarsky (na úřadech pak urdsky, hindsky a anglicky) a používají písmo bodhik. Vyznávají náboženství - tibetský buddhismus. Když onemocní, spoléhají na přírodního léčitele, nebo na milost Buddhy. Ani se školní docházkou to nemají jednoduché, řada obyvatel neumí dosud číst a psát. Naštěstí jim v posledních letech pomáhají zahraniční organizace.

Díky českému občanskému sdružení BlueLand (http://www.blueland.cz) a Národní knihovně v Praze (http://www.nkp.cz) vznikla u nás v roce 2008 v rámci projektu „Knihovna pro Zanskar" sbírka dětských knih v anglickém jazyce a v klášteře Phuktal tak mohla být založena první veřejná knihovna pro děti! Knížky jsou tam k dispozici nejen malým mnichům, ale i dalším deseti základním školám v údolí Lung Nag. Po českých knihovnách ještě stále putuje výstava fotografií z Malého Himaláje...

Proč bychom nemohli na oplátku přiblížit indickým dětem život uprostřed Evropy? Takové naše obyčejné dny v lednu, v únoru, v květnu... Naše zvyky a svátky. Jak to vypadá v české škole? Kde a s kým bydlím? Jak slavím narozeniny? O čem sním? Jaké chováme doma zvíře? Co rádi jíme, čteme, posloucháme... Jak v různých ročních obdobích trávíme pracovní i volný čas?

Knihovny mohou přihlásit literární a výtvarné projekty, jejichž výstupem budou texty a obrázky o životě dětí v České republice. Z nejlepších bude ve finále sestavena kniha. Literární příspěvky mohou mít formu hesla z encyklopedie, mohou být stránkou z osobního deníku, mohou mít podobu komiksu, příběhu nebo básně... (Ale pozor: vybrané texty se budou později překládat do angličtiny!)

Abychom rovnoměrně pokryli opravdu celý rok, rozhodli jsme se, že jednotlivá regionální klubka převezmou ručení za jednotlivé měsíce. Rozdělení roku bylo provedeno losováním.

Leden Regionální klubko Liberecko  
Únor Regionální klubko Karlovy Vary  
Březen Regionální klubko Jižní Čechy  
Duben Regionální klubko Zlínský kraj  
Květen Regionální klubko Severní Čechy  
Červen Regionální klubko Severní Morava  
Červenec Regionální klubko Příbramsko  
Srpen Regionální klubko Jižní Morava  
Září Regionální klubko Praha  
Říjen Regionální klubko Východní Čechy  
Listopad Regionální klubko Plzeňsko  
Prosinec Regionální klubko Střední Čechy  


Jak vidíte z tabulky, na nás připadl říjen.

Říjen - to už je opravdový podzim. Dny jsou krátké, noční teplota klesá. Studený vítr, hodně dešťů a hodně bláta. Ale je to také období zlátnoucího listí a ranních mlh. Když svítí sluníčko, je příroda rozzářená těmi nejkrásnějšími barvami. Na loukách rozkvétají růžové kalichy ocúnů, v lesích svítí červené kloboučky muchomůrek. Podél silnic září aleje jeřabin. Můžeme pozorovat hejna posledních stěhovavých ptáků, z lesů se ozývá troubení jelenů.

V říjnu také slavíme jeden z našich nejvýznamnějších svátků - 28. říjen - Den vzniku samostatného československého státu.

A pro vás to nejdůležitější - několik dnů volna. V říjnu jsou totiž podzimní prázdniny.

Takže říjen není vůbec šedivý a nudný podzimní měsíc, jak se na první pohled může zdát.

Jaký vztah k němu máte vy? Jak prožíváte říjnové dny ve škole, doma nebo ve volných chvílích o prázdninách. Pokuste se o tom napsat nebo nakreslit obrázek. Určitě tohle období vnímá každý jinak, každý dává přednost něčemu jinému a tak věříme, že i vaše pohledy na říjen budou různé.

Naše knihovna se také do projektu přihlásila, a to v těchto oblastech:


    • oblast literárních soutěží a tvůrčího psaní

      Přesný název:
      Říjen v kraji pod stolovými horami. Žijeme v CHKO Broumovsko.


    • oblast výtvarných soutěží

      Přesný název:
      Říjen v kraji pod stolovými horami. Malujeme přírodu pro radost sobě i jiným.

 


Literární soutěž bude mít 3 věkové kategorie:
  • 6 - 9 let
  • 10 - 12 let
  • 13 - 16 let
  Výtvarná soutěž bude mít 4 věkové kategorie:
  • Předškolní věk
  • 6 -   9 let
  • 10 - 12 let
  • 13 - 16 let

V označení každé práce by mělo být uvedeno:  Název práce, jméno autora, věk autora, školu a třídu.

Z každé kategorie vybereme pouze jednu práci, kterou odešleme do regionálního kola. Z ostatních prací připravíme v knihovně výstavu.


Vaše práce prosíme doručit do knihovny nejpozději do 11. listopadu 2011 (z literární oblasti)
a do 30. prosince 2011 (z výtvarné oblasti).