Dětské knihy DUBEN 2021

Napsal Jakub Gruss na . Odesláno do Knihy pro děti

Knihy pro děti 6 - 8 let

BUDEŠ MŮJ KAMARÁD? – Sam McBratney
Kouzelná knížka s překrásnými ilustracemi vypráví příběh o přátelství mezi dvěma malými zajíčky.

JAK FIŠKUS SÁZEL MASOVOU KULIČKU – Sven Nordqvist
Děda Pettson se chystá zasít semínka mrkve a vysadit brambory. Ale filuta kocourek Fiškus o žádnou zeleninu nestojí. Raději si zasadí masovou kuličku, ta je mnohem lepší!

POHÁDKOVÁ MAMINKA – Martin Petiška
Alenka z této knížky má maminku, která si s ní umí krásně povídat. A z toho povídání pak vymýšlí nádherné pohádky. O neobvyklých hrdinech.

MÁJA A SMRAĎOCH Z NEZNÁMA – Élise Gravelová
Mája zbožňuje zvířátka (možná kromě komárů) a vychází s nimi na jedničku! Lidi? S těmi je to rozhodně o dost složitější… Kromě zvířat miluje Mája ještě makarony se sýrem, ale hlavně VĚDU. Až vyroste, bude z ní světoznámá zooložka, bude mít parádní laboratoř na stromě v džungli a taky opičího asistenta Huga. Jen počkejte!

TADY JSME DOMA : PLANETA ZEMĚ PRO ÚPLNÉ ZAČÁTEČNÍKY – Oliver Jeffers
Nádherná autorská knížka, kterou napsal autor během prvních dvou měsíců života svého syna, když „přemýšlel, co by tak měl do začátku vědět….“ – Kniha nenápadně, zato originálně a s humorem otvírá před dětskýma očima velká témata o tom, kam ve vesmíru patříme, jak se máme ke své planetě a k sobě navzájem chovat…

TAJNÉ JEZERO – Karen Inglisová
Sourozenci Stella a Tom se přestěhují do nového domu s rozlehlou zahradou. Náhodou tam objeví skrytý tunel, kterým jako zázrakem projdou do minulosti. Ocitnou se na překrásném místě s jezerem – ve skutečnosti však ve stejné zahradě, jen o desítky let dříve. Zásadní roli sehraje pejsek Harry a také kouzelní krtci, díky nimž se tunel času otevírá…

STRAŠIDLAŘ: MEZI NÁMI CIZOKRAJNÝMI STRAŠIDLY – Hynek Klimek
Vypravěčem pohádkových příběhů o strašidlech a příšerách z cizích zemí je domýšlivý, avšak velice sečtělý a vzdělaný severský elf.

HOTEL U ZVÍŘÁTEK: KOČIČÍ TAJEMSTVÍ – Kate Finchová
Osmiletá dvojčata Karlík a Magda zachránila tetin chátrající hotel tím, že ho přeměnila v domov pro zvířátka, o která by se jinak neměl kdo starat. Se svým chundelatým štěňátkem mají hodně práce, aby se o všechny zvířecí hosty postarali, ale společně si dokážou užít i hodně legrace.

PECIVÁL DOMÁCÍ JE HRDINOU LÉTA – Dagmar Medzvecová
Pecivál domácí je velký lenoch. Hoví si ve zrezivělé konvi a nevystrčí ven ani nos. I kdybyste ho lákali sebevíc. Vystačí si s pojídáním drobků a lenošením ve svém křesle. Ale jednoho dne….

DĚDEČKU, VYPRÁVĚJ O SVĚTĚ – Ladislav Špaček
Dědečku, vyprávěj o světě je dalším pokračováním oblíbené série knížek o zvídavé Viktorce a laskavém a moudrém dědečkovi.
Tentokrát se společně vypraví na cestu po pěti důležitých evropských zemích. Viktorka se brzy naučí orientovat se na letišti, chovat se v hotelu, využívat své znalosti angličtiny, ale hlavně se od dědečka dozvídá spoustu informací o zemích, které navštěvují, o jejich historii, jazycích, národních jídlech a tradicích.

CO MAJÍ NA PRÁCI MYŠKY A MYŠÁCI – Robin Král
Kniha formou bajek představuje dětem různá prostředí, která jsou podle svého charakteru naplněna co nejširším spektrem rozličných činností, jež si můžou samy nebo s pomocí rodičů vyhledávat. Na každé dvoustraně pak najdou úkoly, díky nimž můžou obrázky popisovat a zažít tak spoustu zábavy. Kniha je určena pro děti od 4 let.

Knihy pro děti 9- 12 let

HRA O SEN – Pavlína Jurková, Jarmila Vlčková
Napínavá knižní reality show pro ty, kdo se rádi bojí. Deset výjimečně nadaných dětí odjíždí do staré zapomenuté vily uprostřed divoké přírody. Čeká je tvrdý boj. Byly vybrány do nové televizní soutěže TAJNÝ MECENÁŠ – soutěže, která je podivná, nebezpečná a její pravidla se vymykají zdravému rozumu. Neúprosný boj právě začíná!

PŘÍPAD PRO TEBE A KLUB TYGRŮ: PRASTARÁ HLADOMORNA – Thomas C. Brezina
Klub Tygrů je v úzkých. Společenství Bílých rytířů je chce přinutit, aby našli prastarou hladomornu, ve které má být držen v zajetí jeden z jeho členů. Pokud to Tygři odmítnou, vyděrači unesou Biggiinu tetu!

GUSTÍKOVY PATÁLIE – Claudine Desmarteauová
Hrdina knížky je desetiletý Gustík, který vtipně a trefně komentuje soudobým jazykem postavy i dění kolem sebe. Do hry samozřejmě vstupují vymoženosti i nešvary moderní doby.

ADÉLA NA SVATBĚ KRÁLOVNY MARGOT – Silene Edgarová
Povinná četba o prázdninách je pro třináctiletou Adélu peklo. Při čtení ale usne a jako zázrakem se ocitne v době, o níž kniha vypráví – v 16. století na svatbě královny Margot a Jindřicha Navarrského v Louvru!

TRUHLA ČASU – Andri Snaer Magnason
Se světem se stalo cosi divného. Lidé přebývají v truhlách, v nichž neplyne čas, a čekají na lepší budoucnost. Města zarostla lesem, ulicemi se potulují vlci a v obchodních domech řádí medvědi. Co se přihodilo? Odpověď zná jen stará paní, která se jediná nezavřela do truhly.

NĚFO – David Walliams
Další k popukání zábavný, poněkud tajuplný příběh o neuvěřitelně laskavých rodičích a jejich děsivě příšerné dceři.

VODA VODĚNKA: VODA NENÍ NUDA! – Kristýna Gregorová
Bohatě ilustrovaná naučná kniha, která vás přesvědčí, že voda není nuda! Kniha je určena pro děti od 8 let a jejich dospělé kamarády.

Knihy pro děti 13 - 15 let

HORA ŠTÍRŮ: BRATRSTVO 5 – John Flanagan
Araluenský král Duncan má pro Hala a bratrstvo Volavek naléhavý úkol. Jeden pokus o zavraždění princezny Kasandry byl překažen, vrazi však nepřestanou, dokud nesplní svou povinnost, kterou považují za věc cti.

UMRLČÍ TVÁŘE: BRATRSTVO 6 – John Flanagan
Volavky zastihne na moři strašlivá bouře a zažene jejich loď k neznámé zemi daleko na západ. Když Volavky zachrání dvě domorodé děti ze spárů obrovského medvěda, získají si vděčnost a přátelství místního kmene Mawagansettů. Jenže Umrlčí tváře, nemilosrdný kmen válečníků a odvěký nepřítel Mawagansettů, jsou znovu na válečné stezce.

FEROMON: CÍTÍ TĚ – Rainer Wekwerth Thariot
2018: Sedmnáctiletý Jake Merdon žije naprosto normální život. Chodí do školy, hraje fotbal, má kamarády. Když si však zapomene vyzvednout svou víkendovou dávku léku proti senné rýmě, jeho život nabere nečekaný spád. Jeho zrak se zbystří. Ve sportu má neobvyklou výdrž. Ale zdaleka nejpodivnější je jeho čich – oheň ucítí na sedm kilometrů daleko.
2118: Války skončily. Chudobě a hladu po celém světě odzvonilo. I terorismus je otázkou minulosti. Kriminalita je nejnižší v historii, ve společnosti vládne pořádek a čistota, a své místo si v ní najde každý, kdo o to stojí.

SLZA TOUHY – Simona Nečasová
Příběh, který by se mohl stát i vám. Pokud jste ovšem mladou ženou, do jejíhož stále ještě dívčího světa vstupuje osud jejího milovaného koně, přísný otec a chápající matka, věrná kamarádka – a samozřejmě i láska.

JIZVY JAKO KŘÍDLA – Erin Stewart
Šestnáctiletá Ava Leeová přišla o všechno: o rodiče, nejlepší kamarádku, domov a dokonce i o tvář. Nepotřebuje zrcadlo, aby viděla, jak vypadá svůj odraz vidí v očích všech, kteří se na ni dívají. Rok po požáru, který zničil její svět, stojí před návratem do „normálního“ života. Pro popálenou dívku jako ona už ale žádný normální život neexistuje.

ČERNOBYLSKÉ DÍVKY – Anne Blankmanová
Na jaře roku 1986 se spolužačky Valentina a Oksana probudí a obloha nad jejich hlavami je vztekle rudá. Reaktor v jaderné elektrárně Černobyl explodoval. A než se stihnou vzpamatovat, ocitnou se ve vlaku do Leningradu, kde mají teď bydlet u Valentininy babičky.

Stáhnout článek v PDF