Dětské knihy ČERVENEC, SRPEN 2021

Napsal Jakub Gruss na . Odesláno do Knihy pro děti

Knihy pro děti 6 - 8 let

Marci Peschkeová: KÁŤA LÍBEZNÁ, PIRÁTSKÁ PRINCEZNA
Jsem pirátská princezna! Nebo bych aspoň ráda byla. Četla jsem totiž o opravdové pirátce. Ale jeden kluk z naší třídy říká, že holky nemůžou být piráti. Podaří se mi s naší pirátskou posádkou nejlepších kamarádek a s pomocí tajemného pana souseda dokázat, že nemá pravdu? Myslím, že jo… to budete koukat!

Franziska Gehm: SOPTÍCI JSOU BOMBOVÍ!
Plamínu a Krata už znáte. Jsou to soptíci – prdící bytůstky, které bydlí v sopkách a mají na svědomí to neustálé pobublávání a výbuchy. Nedají bez sebe ani ránu, a to to kolem nich bouchá neustále! Krato nemůže najít svého domácího mazlíčka, dráčka Smoka. Co když se ztratil v husté mlze, která už několik dní leží nad údolím sopek? Je potřeba najít ho a zachránit. Soptíci se neohroženě vydávají na nebezpečnou pátrací akci. Netuší však, že objeví něco neuvěřitelného! 

Sam Hay: STELLA A NOČNÍ SKŘÍTKOVÉ: ZOUBKOVÉ ZLODĚJKY
Stelle se viklá zub! Doufá, že se s přispěním svých nových brýlí osobně seznámí se Zoubkovou vílou. Ale místo ní potká Pipi, nočního skřítka a zoubkovou zlodějku. Pipi se vozí na třpytivé koloběžce, umí na ní náramné akrobatické kousky… a je lstivá: senzační lesklé mince, které pod polštářem nechává Zoubková víla, vyměňuje za bezcenné věci. Stella musí přijít na to, jak před zoubkovou zlodějkou svoji minci uchrání – a možná se jí přitom i podaří najít novou kouzelnou kamarádku!

Sam Hay: STELLA A NOČNÍ SKŘÍTKOVÉ: ŠMODRCHALKY
Když Stella zjistí, že musí nosit brýle, je z toho nešťastná. Ale nejenže jí nové brýle moc sluší a bezvadně se s nimi čte, navíc jsou kouzelné. Díky nim totiž Stella vidí třpytivé noční skřítky! Hned první noc se seznámí s Trixie, skřítkem šmodrchalkou, která spolu se svými zlomyslnými kamarádkami zamotává a zaplétá spícím holčičkám a klukům vlasy. To by tak hrálo, aby se kvůli ní Stella musela jít ostříhat! Podaří se jí svoji novou kamarádku přesvědčit, aby jí svým uzlíkováním neznepříjemňovala život?

Igor Lange: DOPRAVA NAD A POD ZEMÍ
Existuje tolik nejrůznějších dopravních prostředků! A každý z nich má jiný úkol. Některá vozidla mají kola a jezdí po silnicích, jiná se posunují vpřed či vzad po kovových pásech, a některá se umějí dokonce vznést a létat! Prostřednictvím této knížky se seznámíte s mnohými z nich. Zavítáte na letiště, prosvištíte dálnicí a navštívíte nádraží. Hurá, jedeme! Leporelo pro nejmenší.

Stefan Seelig: STAVBY NAD A POD ZEMÍ
Ve městě se hodně staví. Ale není stavba jako stavba! Některé šplhají do velkých výšek, jiné vznikají hluboko pod zemí. A co teprve takový most – jak se vlastně staví most přes řeku? V této knížce navštívíte stavbu výškové budovy nového hotelu, zúčastníte se prací na stavbě mostu přes řeku a podíváte se hluboko pod zem, jak vzniká tunel metra. Tak hurá na stavbu! Leporelo pro nejmenší.

Petr Mrázek: PŘÍBĚH CHYTRÉHO MĚSTA: JAK HONZÍK OBJEVIL, JAK BUDOU FUNGOVAT MĚSTA V BUDOUCNOSTI
Kniha se snaží přiblížit nejmladším čtenářům, jak lze v budoucnu chytře využít moderní technologie pro lepší život. Dědeček vezme zvídavého Honzíka a jeho kamarády na výlet do Třebíče, kde narazí na chytré využití moderních technologií, např. na tzv. chytré parkování, chytrou lavičku, elektromobil, elektrokolo... Podívají se také do ekotechnického centra Alternátor, kde pomocí zajímavých modelů získají představu o ekologickém a hospodárném využití technologií. Naučná knížka pro děti od 5 let. 

Knihy pro děti 9- 12 let

Sonja Kaiblingerová: SMRŤÁK HARRY – PŘÍPAD TAJEMNÉHO STRÝCE
Člověče, řeknu ti, i smrťák občas potřebuje dovolenou. Mám kliku, že v IPD* je momentálně absolutně mrtvo! Tady na Havaji usrkávám osvěžující koktejly u bazénu, učím se surfovat a opaluju si… ehm, kosti. Jejda, právě mi přišla SMS od Oty. Zdá se, že se to najednou ve městě hemží samými duchy, lidi se začali chovat podivně a ve škole propukl vyslovený chaos. Ota s Emilkou mají takové neblahé tušení, že to má něco společného s Otovým zesnulým strýcem Archibaldem… No, tak to abych se tam skočil podívat. Ale co by člověk neudělal pro přátele! S pozdravem, Váš Harold (Smrťák, ve službě už 520 let) * Institut přepravy duší

Milena Durková: TYRANO, DOBRODRUŽSTVÍ ČESKÉHO UPÍRA
Na jednom v zámečku v Čechách žije podivná rodinka. Upíří rodinka! Nejmladší ze tří bratrů Tyrano se ale jako upír moc nevyvedl. Má zrzavé vlasy a nenarostly mu ani upíří špičáky. Když už rodina neví, co s ním, vystěhuje ho do opuštěné chatky v lese, kde má žít a každý měsíc hlásit, kolik zlých skutků udělal. Jednoho dne Tyranovi bratři omylem unesou lidského kluka Kryštofa. A protože neví co s ním, hodí ho na krk nemehlu Tyranovi, který mu má pomoct najít rodiče a vrátit se domů. Chlapec ale z nějakého důvodu nechce prozradit, kdo jsou jeho rodiče a kde bydlí...

Knihy pro děti 13 - 15 let

Dana Hlavatá: NAŠÍ MAMCE HRABE
Dva bratři Maroš a David, přezdívaní Mako a Vido, žijí jen s rozvedenou mámou. Obyčejní chlapci v obyčejném bytě v obyčejném paneláku. Kromě školy, spolužáků a fotbalu řeší máminu vážnou známost. A starší Mako taky svoji novou spolužačku Emu. Podaří se klukům najít mámě partnera a sobě nového otce? Kam se dopracuje Mako s Emou? A co na to děda Teodor? Autorka úspěšných knih pro dospělé čtenářky nezapomíná ani na děti. Její vtipný román z reálného prostředí má ambice stát se populárním čtením pro třeťáky až páťáky. Čtivý příběh přináší svižný děj se zajímavou zápletkou, nečekanou pointou a šťastným koncem.

Stáhnout článek v PDF