Dětské knihy ŘÍJEN 2022

Napsal Jakub Gruss na . Odesláno do Knihy pro děti

Knihy pro děti 6 - 8 let

Sven Nordqvist: JAK FIŠKUS ZAHNAL PETTSONOVY CHMURY
Začal podzim a na Pettsona padly chmury. Podaří se kocourku Fiškusovi dědu rozveselit? Léto je nenávratně fuč, venku se ochladilo a za oknem panuje pochmurné počasí. Děda Pettson má špatnou náladu. Nechce se mu nic dělat — zrýt brambořiště ani nasekat dříví, natož hrát si s Fiškusem. Celé hodiny jen sedí u kuchyňského stolu, kouká a nespokojeně bručí. Fiškus se dědu snaží všemožně rozptýlit a vylákat ho k jezeru na ryby, jenže se mu to nedaří. Na Pettsona nic neplatí, ani když kocourek brázdí v kastrolu po kuchyňské podlaze nebo strčí dědovi do ruky šňůru s přivázanou rybí trofejí. Nakonec se rozhodne, že dědu přelstí a nastraží na něj past. Jenže to by nebyl Fiškus, aby u toho zase něco nevyvedl! Podaří se kocourkovi Pettsona nakonec rozveselit?

Petra Jánská: O STATEČNÉM TOBIÁŠOVI
Pohádka, ve které můžeš rozhodnout, jak to bylo dál… Chasník Tobiáš se vydal do světa na zkušenou. Protože vyrůstal v lese plném kouzelných bytostí, má pro strach uděláno. Když ho nohy zanesou do sousedního království, doslechne se o únosu krásné princezny. Vydá se královskou dceru zachránit? Dokáže překonat všechny překážky? To bude záviset i na tobě. Na konci každé kapitoly rozhodni, co má Tobiáš udělat a zažij pohádkové dobrodružství spolu s ním!

 

Romana Suchá: MUŠLENČINY LÉČIVÉ POHÁDKY PRO DĚTSKOU DUŠI
Co se děje ve tvém nitru? Laskavé příběhy, díky kterým děti porozumí vlastním emocím. Každý z nás má ve své duši kouzelnou perlu – a nikdo ji neumí objevit tak dobře jako víla Mušlenka. Právě pořádá slavnostní oběd, kam zve všechny svoje kamarády. Přisedněte si také ke stolu a poznejte skřítka Kuliferdu, draka Mraka, bubáčka Strašpytlíka a spoustu dalších neobyčejných bytostí. Společně zažijete zázračná dobrodružství, překonáte nebezpečné situace a najdete třeba odvahu i radost, které jsou důležité pro každý den.

Petr Hugo Šlik: MARTA SI VZPOMÍNÁ
Jak se vyrovnat se ztrátou někoho blízkého? Optimistické vyprávění o nelehkém tématu. Marta odjakživa milovala svoji babičku, která znala všechny bylinky, dokázala najít cestu z nejhlubších částí lesa zpět do chaloupky a jejíž zástěra vždycky voněla kouřem. Jenže teď už tu stará paní není. I když se to dá představit jenom těžko, pohltila ji mlha zvaná NIC. Marta nemůže na babičku přestat myslet a přemítá o všem, co spolu zažily. Dokážou hezké vzpomínky zahnat smutek po někom, kdo tu s námi už není?

Jan Lebeda: POHÁDKY SKŘÍTKŮ MEDOVNÍČKA A BARVÍNKA
Skřítek Medovníček z chaloupky pod vysokým dubem si našel nového kamaráda. Jmenuje se Barvínek, je to také skřítek a žije v trávě na loukách. Stará se o kytičky a vůbec o všechny rostliny, dbá o to, aby květy měly správnou barvu, aby tráva dobře rostla a obilí pěkně zrálo. Oba skřítkové spolu zažívají spoustu dobrodružství a legrace, kamarádí se nejen s včelkami, ale se všemi zvířátky na louce i v lese a každému, kdo potřebuje, rádi pomohou.

Ivona Březinová: Q JE O S OCÁSKEM
Kam zmizelo písmenko z abecedy? Pátrejte s prvňáčky! V 1. A se ztratilo jedno písmeno abecedy. To je nadělení, vždyť se brzy chystá písmenková slavnost! Odhodlaná šestice prvňáčků se rozhodne písmenko vypátrat, i když si vlastně nikdo nepamatuje, jak vypadá. A kde se nejlíp takové písmeno hledá? Přece v knihách a v knihovně. Ale snadné to nebude!

Sophie Schoenwaldová: VELKÉ ČIŠTĚNÍ ZUBŮ V ZOO
Veselý příběh, díky němuž se pasta a kartáček stanou oblíbenými kamarády vašich dětí! Zvířátka se rozhodla, že si přestanou čistit zuby, a tak se kolem zoo šíří nepěkný puch. S tím se musí něco udělat – rozhodne ředitel Alfréd Prudký a vyšle ježka Ignáce na životní misi. S pastou na zádech a odvahou v srdci se Ignác vydává do výšky za paní žirafou, do hloubky ke žraločím zubům i do střežené klece ke králi zvířat lvovi. Během své mise zjišťuje, že čištění zubů je nejen zábava, ale taky pořádné dobrodružství.

Knihy pro děti 9- 12 let

Tereza Kopecká: HONBA ZA SVĚTLITEM: DOBRODRUŽSTVÍ Z MINECRAFTU
Jedinečný kostičkovaný příběh pro změnu na stránkách knihy! Členy party, Vika, Berta, Heldu a Alistu, svede dohromady jedna malá krádež spáchaná s dobrým úmyslem… Plachý Vik, který dosud vyrůstal jako v bavlnce, chráněn před existencí nepřátelských mobů, se musí vypořádat se zjištěním, že svět za zdí jejich farmy vůbec není takový, jak mu rodiče tvrdili. Je obrovský, zákeřný, a tak nevyzpytatelný! Ale zároveň mu do cesty připletl tři dobré kamarády, s nimiž se ani on sám nebojí pustit do velmi nebezpečných dobrodružství!

Lauren Tarshisová: HORA OŽÍVÁ
Dokázal bys přežít ty? Jedenáctiletá Jessie vyrůstala s výhledem na nádhernou horu Svaté Heleny. Prošlapávala její klikaté stezky, potápěla se v jezerech a lovila pstruhy v říčkách. Věděla, že se jedná o sopku, netušila však, že jde o aktivní vulkán, který by dokázal ničit a zabíjet. A pak hora Svaté Heleny exploduje. Jess se znenadání ocitá uprostřed nejsmrtelnější a nejničivější sopečné erupce v dějinách Spojených států. Kolem ní tryská popel a kamení a Jess netuší, zda se jí podaří včas uniknout.

Lindsay Currie: CO ŽIJE V LESÍCH
Jediné, co Ginny Andersonová chce, je užít si pohodové léto v rodném Chicagu a chodit během něj na kurz psaní. Plány jí změní tatínek, který kvůli práci plánuje celou rodinu vzít na měsíční pobyt v sousedním Michiganu. A ne na jen tak ledajaký pobyt. Namísto hotelu, kde by nejspíš bydlela většina rodin, mají bydlet ve sto let starém zámečku s dvaceti šesti místnostmi, obklopeném hustými lesy. Ginny ještě před odjezdem zjistí, co se o lesích mezi místními povídá - že v nich žijí zmutované stvůry, které jsou výsledkem dávných experimentů šíleného vědce. Teď není ohroženo jenom její léto, ale i bezpečí a zdraví celé její rodiny…

Tanya Stewnerová: ALEA DÍVKA MOŘE: 7.díl V ZAJETÍ PŘÍSAHY
Setká se konečně Alea se svou sestrou? Sedmý díl dobrodružné série. Posádka Alfa cru se rozhodla nastražit past na doktora Oriona. Sammy, Ben a Tess vyplouvají do Říma, zatímco Alea a Lennox se vydávají po souši ke skále Loreley, u které se podle legendy nachází vstup do světa mrtvých. Doufají, že tam najdou Aleino dvojče Antheu. Pokud by se s ní skutečně setkali, mohlo by se jim podařit obnovit Aleiny schopnosti mořské dívky. Co když ale doktor Orion jejich plány prohlédne a vymyslí svou vlastní ďábelskou lest?

Oldřiška Ciprová: MŮJ PŘÍTEL VLK
Jonáš miluje zvířata. Kromě psa Buddyho má ještě jednoho neobvyklého mazlíčka – vlka. Ten je prozatím umístěn v záchranné stanici v nedaleké zámecké zahradě. Jednoho dne k vlkovi přibyde mladá vlčice, v zajetí se jí však nelíbí a při první příležitosti se pokusí o útěk. Jonášův vlk uteče s ní a srazí ho auto! Vlček po zranění nechce žrát ani pít, a tak je na Jonášovi, aby do něj nějaké jídlo dostal a pokusil se ho zachránit. Podaří se mu to? A co vlčí slečna Lily? Zvykne si na nový domov s novým kamarádem?

Soman Chainani: NETVOŘI A KRÁSKY: NEBEZPEČNÉ PŘÍBĚHY
Myslíte si, že ty příběhy znáte, že? Mýlíte se. Všechno je úplně jinak. Dvanáct nebezpečných příběhů plných záhad, magie a vzpurných srdcí. Každý se vine a klikatí jako řeka, aby odhalil pravdy plné varování i vítězství, pravdy, které osvobodí tak dlouho vězněná srdce, pravdy, které zkoumají život… a smrt. Princ dojde k překvapivému prozření. Kráska bojuje jako zvíře. Chlapec se odmítá stát kořistí. Cesta ke štěstí je ztracena… a pak znovu nalezena. Tyhle příběhy vás znají. Rozumí vám. Odrážejí vás. Jsou to pohádky pro naši dobu. Tak čtěte, pokud se odvážíte…

Thomas Brezina: KLUB TYGRŮ: DRAČÍ TETOVÁNÍ
Zapoj se do pátrání i ty a zažij celé dobrodružství z první ruky! Paní Šustrová, která doučuje Biggi, Luka a Patrika, byla přepadena. Nahlásit útok na policii však z neznámého důvodu nechce. Pak někdo napadne i jejího manžela a několik dalších lidí. Všichni však zarytě mlčí. Co skrývají a co je asi spojuje? Může to být obrázek draka, který má učitelka vytetovaný na své paži? Kamarádi z Klubu Tygrů se vydávají po stopě neznámého tatéra a výsledek pátrání se zdá být pěkně překvapivý!

Wilson Rawls: KDE ROSTE ČERVENÉ KAPRADÍ
Nezapomenutelný příběh plný dobrodružství, přátelství se psy a hrdinství z pera jednoho z nejoceněvanějších světových autorů. Billy už dlouho sní o tom, že bude mít ne jednoho, ale rovnou dva psy. Když se mu konečně podaří našetřit dost peněz, aby si mohl vlastní štěňata Dana a Aničku pořídit, je štěstím bez sebe. Brzy se Billy a jeho psi stanou tou nejvyhlášenější loveckou partou v údolí. Krásná divoká příroda však skrývá nejen příležitosti k těm nejbáječnějším dobrodružstvím, ale také mnohá nebezpečí. Pochopí Billy, že z jizev minulosti může vzklíčit naděje?

Anica Mrose Rissiová: ŽE MĚ NENAJDEŠ!
Neradi se nudíte, ale zato se moc rádi bojíte? Pak je pro vás sbírka dvaceti hrůzostrašných příběhů jako dělaná! Přináší totiž pořádnou dávku napětí, děsu, ale i zábavy. Najdete v ní příšery všeho druhu, které vám zaručeně nedají spát, a strašidelné černobílé ilustrace, z nichž se vám bude tajit dech. Každý příběh je navíc vyprávěný tak trochu jinak – formou divadelní hry, básně, dopisů nebo třeba jako chatová konverzace. Při čtení vám bude jistojistě běhat mráz po zádech. Že máte pro strach uděláno? Co si takhle nějaký příběh přečíst s baterkou pod peřinou? Tak už se do toho pusťte, pokud tedy máte dost kuráže…

Erin Hunterová: ZEMĚ ODVÁŽNÝCH: ZÁKON CTI (2.díl)
Druhý díl dobrodružné zvířecí série. Došlo k porušení zákona divočiny. Sloní vůdkyně známá jako Velká matka byla zavražděna. A Země odvážných se zmítá na pokraji chaosu. Tři mladá zvířata, pavián, slonice a lev, musí společně odhalit pravdu – dřív než se křehká rovnováha v Zemi odvážných zhroutí navždy.

Erin Hunterová: ZEMĚ ODVÁŽNÝCH: KREV A KOSTI (3.díl)
Třetí díl napínavé fantasy série. Slonice obdařená velkou mocí. Lev kráčející po nebezpečné cestě. Pavián v zajetí pravdy. Vzmáhá se obrovské zlo. Zvířatům z plání nyní velí vrah. Zatímco slonice Obloha se svým stádem zoufale pátrá po skutečném vůdci Země odvážných, pavián Trn je nucen uprchnout ze své staré tlupy a lva Hrdinu, který býval jejich přítelem, svede na scestí tyran. Hrozí, že se rovnováha v Zemi odvážných zhroutí – pokud se predátoři, lovná zvěř i mrchožrouti společně nesemknou.

Knihy pro děti 13 - 15 let

Tanja Voosenová: MÁ DRUHÁ ŠANCE
Na lásku není nikdy pozdě. Co byste dělaly, kdyby vás kluk, do kterého jste zamilované, viděl jen jako svou nejlepší kamarádku? Lorn je basketbalová hvězda, ale v lásce je naprosto nesmělá, a proto Theo nemá o jejích pocitech ani ponětí. Jinak by jí nikdy nepředložil tenhle návrh: Lorn s ním půjde na školní ples - ale jen proto, aby se zbavil ostatních holek! Pak se ale spojenectví změní v něco mnohem hlubšího. Lorn i Theo se totiž ocitnou tváří v tvář problémům, které hrozí navždy změnit jejich životy...

Lorna Byrneová: MŮJ ANDĚL STRÁŽNÝ, MŮJ NEJLEPŠÍ PŘÍTEL
Lorna Byrneová říká, že všichni vidíme anděly, když jsme malí, ale postupně jsme zvyklí na ně zapomínat. Poprvé zde sepsala příběhy sedmi dětí inspirované skutečnými situacemi, po nichž se jejich životy díky kontaktu s anděly strážnými změnily a zlepšily. Tyto příběhy jsou napsány tak, aby dětem ukázaly, jakými způsoby mohou požádat o pomoc své anděly strážce a možná je i zahlédnout.

Jessica Cluessová: ROD DRAKŮ
Dechberoucí fantasy, kterou žene dopředu partička outsiderů, kteří vám ukradnou srdce, zlomí je vejpůl, zase složí dohromady a vrátí zpět. Vždy, když zemře císař, posílá pět královských rodů své zástupce, aby se ucházeli o uvolněný trůn. Odjakživa šlo o nejstarší potomky, kteří se odmala připravovali na úkol, který je čeká. Tentokrát je ale všechno jinak. Vyzváni byli outsideři: lhářka, voják, služebná, zloděj a vražedkyně. Kdo získá trůn a kdo zemře? Touží všichni vyhrát, nebo má někdo úplně jiný cíl?

Maureen Johnsonová: SKRÝŠ V LESE: KŘIVÁCI 4
Volné pokračování série Křiváci. Stevie se po skončení školy nudí doma, ale kontaktuje ji majitel kempu Sunny Pines u městečka Barlow Corners, kde se kdysi došlo k dodnes nevyjasněným vraždám. Stevie mu má pomoci s true crime podcastem o dávných událostech. Co je lepší než strávit léto společně s kamarády s Ellinghamu, kteří přijedou společně s ní, a zabývat se přitom starými případy? V Barlow Cornes však ve vzduchu visí cosi zlého. Dokáže Stevie záhadu rozlousknout dřív, než ji pohltí nebezpečí, které se jí lepí na paty?

Kim Liggettová: PROKLETÝ ROK
Dívkám ve vesnici se tvrdí, že mají moc vyrvat spořádané muže z náruče jejich manželek. Proto jsou v šestnáctém roce života vyhnány do divočiny, kde se musí od této magie očistit – ne všechny se však vrátí. Tierney Jamesová sní o společnosti, kde mají ženy větší hodnotu než kus masa. Ale jak se blíží její vlastní prokletý rok, zjišťuje, že hrozba nečíhá jen v lesích. Nebezpečí se skrývá v nitru samotných dívek.

Kendare Blake: VŠECHNA TA TĚLA
Geniální thriller od autorky série Tři temné koruny. Je léto roku 1958 a Americký středozápad sužuje série podivných vražd. Těla obětí jsou nalezena bez jediné kapky krve a krev není ani nikde okolo. V září stejného roku je uprostřed těl zmasakrované rodiny Carlsonových nalezena Marie Catherine Haleová. Je celá od krve, ale krev není její. Svůj příběh se rozhodne vyprávět Michaelovi – synovi místního šerifa. Dokáže začínající novinář zjistit, co se stalo? Jak se mezi mrtvými těly ocitla tato dívka?

Axie Oh: XOXO
Láska v rytmu k-popu! Cellistka Jenny se chce dostat na prestižní konzervatoř – a to je její jediný sen. Pak v karaoke baru v L.A. pozná záhadného kluka jménem Če-u a prožije s ním večer plný dobrodružství – než Če-u beze stopy zmizí. O tři měsíce později Jenny s matkou odjíždí do Jižní Korey, aby se postaraly o nemocnou babičku. Jaké je její překvapení, když zjistí, že Če-u je její nový spolužák – a navíc člen jedné z největších k-popových skupin na světě. A má velmi přísný zákaz randění. Co se vyplatí riskovat pro lásku?

Naučná literatura pro děti

Thomas Gretler: RYBAŘENÍ PRO DĚTI
Od malé rybky - k parádní štice Jak loví candát? Od způsobu života ryb až k jejich stanovištím, od prutu až k rybářskému příslušenství. V této knize se dozvíš všechno, co musíš znát v začátcích sportovního rybaření.

 Stáhnout článek v PDF