Dětské knihy LISTOPAD 2022

Napsal Jakub Gruss na . Odesláno do Knihy pro děti

Knihy pro děti 6 - 8 let

Andrea Schütze: KAMARÁDI Z MEDOVÉHO LESA
S kamarády z medového lesa děti z lesní školky zažívají spoustu dobrodružství. Lišák Míša do všeho strká čumáček a vždy vyčmuchá ta nejlepší dobrodružství. Laňka Daňka je opatrná a neustále si s něčím dělá starosti. Divoké prasátko Chrochtík je mazané a rádo vyhledává lumpárny. Mývalka Makovička se o všechny stará, pečuje o čistotu a každou chvíli radostně zatleská. Tentokrát je to v Medovém lese velmi napínavé. Čtyři statečná zvířátka potkají v lese chlapečka, kterého velmi trápí problémy s mluvením.

Tereza Shalvarová: KRÁLÍČEK TONÍČEK
Jak odnaučit králíčka Toníčka se kvůli všemu hned urážet? Na to se v knížce dobrodružných příběhů s poučením pokusí přijít jeho zvířecí kamarádi. Pomáhají mu s tím kamarádi veverka Terka a ježek Kubík a zažívají při tom mnohá dobrodružství. Povede se jim společně králíčka to urážení odnaučit?

 

William Joyce: OLÍKOVA DOBRODRUŽNÁ VÝPRAVA
Dobrodružný příběh o převeliké odvaze a síle přátelství zavede čtenáře do tajuplné říše obývané nejoblíbenějšími dětskými hračkami. Olíka ušila Vilíkova maminka a pro chlapce tahle hadrová hračka znamená opravdu mnoho. Olík se stane jeho nejlepším kamarádem a důvěrníkem, a ano, i jeho největším oblíbencem. Jenže v říši hraček žijí i padouši, a nejobávanější z nich je šaškovský král Zozo. On a jeho kumpán Kruťas přísahali, že ukradnou všechny nejoblíbenější hračky a budou je věznit, dokud nezapomenou na dítě, kterému kdysi patřily, a nestanou se z nich ztracené hračky. Když unesou i Olíka, Vilík se rozhodne, že ho ze Zozova podzemního brlohu v starém lunaparku vysvobodí. Nejprve ale musí přejít park i les a vydat se do noci… Brzy pozná, že nejúžasnější dobrodružství někdy čekají hned za rohem...

Anna Novotná: BANÁN: PODIVUHODNÁ CESTA BRUNA BANÁNA Z PLANTÁŽE AŽ DO KOŠE
Víš, jak dlouhou cestu musí urazit banán, než ho dostaneš ke svačině? Bruno je velmi zcestovalý banán. Narodil se na slunné plantáži a utrhli ho, když byl ještě zelený. Na lodi se bál tmy, musel překonat mořskou nemoc a nedostatek místa, aby nakonec… skončil v koši. Nebo ne? Příběh dopadne tak, jak rozhodneš.

Hana Štěpánová: NEROZLUČNÍ KAMARÁDI
Nerozlučná trojice pejsek, husa a slepice jsou věrní přátelé. Rádi si spolu povídají, slaví narozeniny, cvičí, účastní se běžeckého závodu či zahánějí zlodějíčky. Jen se na ně podívejte, už na vás čekají! Volné pokračování obrázkového seriálu Tři kamarádi.

Marek Baroš: POHÁDKY ZE SKLÁDKY
Co se děje s hračkami, když je někdo vyhodí? Jednonohé panenky se na skládce ujmou nevšední přátelé: mlsný Méďa s laskavým srdcem, galantní Kovboj a hranatý Robot. Pomůžou jí zařídit si nový život a Bibi zjistí, jak obrovskou cenu má nezištná pomoc a přátelství. Se svými novými přáteli prožije nejedno dobrodružství, a možná se jí dokonce podaří vrátit k Žandě do pokojíčku!

Robin Král: USÍNACÍ KNÍŽKA
Udělejte svým dětem usínání ještě krásnější! Některé zavřou oči hned, jiným to trochu trvá. Všechny děti ale ocení, když se před spaním otevře knížka a něco hezkého se přečte. Třeba básničky, které navodí tu správnou atmosféru. Mluví se v nich o čištění zubů, navlékání do pyžama, tmě, choulení do peřin, mamince a tatínkovi,…..

Petra Johansson: EMMA A TROLLÍ SEN
Humorný příběh o tom, že opravdové přátelství nezná hranic a nedá se ničím nahradit! Emma je dvanáctiletá slečna ze Stockholmu, která si „frčí“ na sociálních sítích. Maso by za nic nevzala do pusy, zato si ráda smlsne na malinách. Morgan je trollí kluk z Kiruny, který propadl u závěrečných zkoušek z lidouky. K jídlu má nejraději guláš z mochomůrek, zelené mouchy a lahodné zaječí bobky. Myslíte si, že tihle dva prostě nemůžou mít nic společného? Omyl! Emma i Morgan hrozně touží po kamarádství, jejich rodiče hledají v zemi poklady, a navíc mají oba opravdu úžasné babičky!

Daniela Krolupperová: MECHOVÁ VÍLA
Mechové víly jsou docela maličké. Člověk je snadno přehlédne. Žijí v lese a pečují o mech. Aby se naučily, jak to v lese chodí, musí do školy. Stejně jako děti. A stejně jako děti ve škole občas zlobí a neposlouchají, co říká slečna učitelka. Najdou se dokonce i dny, kdy se jim do školy vůbec nechce! Jenže co se stane, když malá Mia nedává pozor a ještě se rozhodne zkrátit si cestu ze školy přes nebezpečnou slunečnou mýtinu? Milý a poučný příběh o tom, jak se víla mechová nikdy nechová, je určen začínajícím čtenářům od 5 let.

Knihy pro děti 9- 12 let

Fabian Lenk: FOTBALOVÁ HVĚZDA
Fotbalový gamebook pro kluky! Tomovi se splnil sen - vybrali si ho k profíkům, a tak bude letos poprvé hrát první ligu! Jak se má ale v novém prostředí chovat, když každé rozhodnutí má své následky? Má poslouchat taktické rady trenéra, nebo se předvést a hrát sám na sebe? Má nafilmovat penaltu, nebo se držet zásad fair play? Má se před tréninkem pořádně vyspat, nebo si vyrazit s kamarády? Všechna tahle rozhodnutí teď záleží jenom na tobě.

Katherine Rundellová: BÁJEČNĚ NEROZUMNÉ DOBRODRUŽSTVÍ
Hlavní hrdinka Vita připlouvá se svou maminkou do New Yorku, kde žije její čerstvě ovdovělý dědeček. Starý pán ovšem nepřišel jen o milovanou manželku, ale také o rodinné sídlo zvané „hudsonský hrad“. Lstí jej o něj připravil realitní magnát Victor Sorrotore. Když Vita vidí, jak obě ztráty podlomily dědečkovo zdraví i ducha, přísahá bezcitnému mafiánovi pomstu. Ukuje plán, jak „hrad“ získat zpět. Spojí se s jednou newyorskou kapsářkou a dvěma chlapci od cirkusu a vrhne se do hodně nerozumného dobrodružství – vždyť nepřítel, který stojí proti čtveřici dětí odhodlaných napravit křivdu, je nesmírně mocný. Navíc New York dvacátých let minulého století skrývá mnohá tajemství.

VELKÁ KNIHA KOMIKSŮ 2
Už několik desítek let vycházejí na stránkách časopisu ABC kreslené seriály, z nichž mnohé se v průběhu času staly legendami.

VELKÁ KNIHA KOMIKSŮ 3
Třetí díl souborného vydání příběhů, které ze svého dětství znají už celé generace čtenářů časopisu ABC, obsahuje dalších dvanáct kreslených seriálů. Zavedou vás mezi odvážné letce a námořníky, podíváte se na bojiště druhé světové války, pod hladinu oceánů, ale třeba i do renesanční Prahy. Mimo jiné na vás čekají Příběhy psané střelným prachem, Operace Jericho, Slavné vraky, Golem, Nebe v plamenech nebo Pán Jaguárů.

Jon Claydon, Tim Lawler: TOP GEAR: STIG UŽ ZASE ŘÍDÍ
Druhý titul svižné dobrodružné série o Stigovi, legendárním závodníkovi z Top Gear. Tajemný řidič v bílém. Parta dětí. A nervy drásající dobrodružství v USA. Druhý svazek dobrodružné série pro chlapce a děvčata, který volně navazuje na legendární televizní program o rychlých autech Top Gear.

Daniela Krolupperová: LABUTÍ DŮM
Půvabně ilustrovaná dětská kniha odehrávající se v období první republiky. Píšou se 20. léta 20. století a Československem hýbe technický pokrok. Automobilismus, filmový průmysl i módní salony jen kvetou a všude se vznáší naděje a sny. Má je i trojice dětí, které svede osud dohromady: Rézi, která vypomáhá s úklidem v Labutím domě, miluje svět módy, její spolužačka Madla by ráda byla lékařkou a učeň Pavel se chce za každou cenu stát konstruktérem automobilů. Uskuteční své odvážné plány, i když se jim do cesty staví různé překážky?

Knihy pro děti 13 - 15 let

Amélie Salingerová: ALESPOŇ PROZATÍM
Marina vždycky upřednostňovala fiktivní kluky před těmi skutečnými. Když se však konečně zakouká do svého spolužáka a domluví si s ním rande, zavírají se kvůli pandemii koronaviru školy a Marina se společně s rodinou dočasně stěhuje na chatu poblíž Českého ráje. Nejenže se kvůli tomu její vysněná schůzka odkládá na neurčito, ale zároveň jí pobyt daleko od domova znepříjemňuje přibližně stejně starý soused, který ji nemá příliš v oblibě. Co jiného však dělat celé dny na samotě než se snažit zjistit, proč tomu tak je?

Lois Lowryová: SYN
Ocitáme se ve společnosti, v níž je ve dvanácti letech každému přiděleno budoucí povolání. Claire je zařazena coby rodička a ve čtrnácti letech porodí „produkt“, syna. Podle místní zvyklosti dítě vyrůstá v pěstounském středisku, ale Claire na něj nemůže zapomenout a najde si způsob, jak syna vídat. Pak ale dítě kdosi unese a Claire v zoufalství skočí na loď, která ji k němu, jak doufá, doveze. Loď však ztroskotá… Moře vyvrhne Claire na břeh a ona si nic nepamatuje. Obyvatelé blízké vesnice ji přijmou mezi sebe a dívka poprvé v životě zažívá vřelou lidskou sounáležitost. Když se jí po čase vrátí paměť, rozhodne se jít svoje dítě hledat. Nic ji už nedokáže zastavit, i když jedinou cestou z vesnice (kromě moře) je nebezpečný výstup po skalním útesu… Závěrečný díl slavné tetralogie, započaté dnes už ikonickým Dárcem.

Meagan Spoonerová: NA LOVU
I když Kráska vyrostla mezi šlechtici, zná tajemství lesa lépe než kdokoli jiný. Poté co její otec přijde o majetek, musí se i se sestrami odstěhovat pryč z města. Uleví se jí, protože v lese se už nemusí dál přetvařovat. Jenže při lovu její otec zmizí a Kráska nemá na vybranou. Vydává se ho hledat a stopuje tajemné Zvíře až do jeho království, do světa z pohádek, který ji může zničit, nebo spasit. Ale kdo přežije tento lov: Kráska, nebo Zvíře? Mrazivé převyprávění oblíbené pohádky.

Petra Hůlová: LIŠČÍ OČI
Ve svém prvním románu pro mládež kombinuje známá literátka prvky fantasy s dobrodružným příběhem a alternativní historií. „Opravdu jsem v naší koupelně viděl lišku?“ pomyslí si čtrnáctiletý Eda, když se mu zvíře poněkolikáté mihne před očima. Se sestrou Zuzkou, svým dvojčetem, políčí na šelmu granule. Ráno je v koupelně čeká další překvapení. Granule jsou pryč a v podlaze zeje veliká hluboká díra. Když do ní Zuzka s Edou vleze, netuší, že se ocitli v tunelu vedoucím do jiné doby. Po pražských silnicích duní ruské vojenské kolony, ale děti se vojáků bát nemusí – staly se neviditelnými. Z náhodně získaných novin pak zjistí, že je 22. srpna 1968. Děti se rozhodnou vyhledat babičku, která celý život bydlí na stejné adrese. A když ji najdou, začíná dobrodružství, v němž se dostanou k lidem, o jakých dosud četli jen v učebnicích dějepisu, a na místa, kam se jen tak někdo nepodívá. Co kdyby se jim podařilo změnit běh dějin? Pomůže jim liška?

Naučná literatura pro děti

Markéta Pilátová: GORILÍ TÁTA V AFRICE
Marek Ždánský se před lety staral v pražské zoo o nejslavnější českou gorilu Moju a jeho příhody se zvířaty převyprávěla spisovatelka Markéta Pilátová v knize Gorilí táta. Marek sice po přestěhování Moji do španělského přírodního parku Cabárceno ze zoologické zahrady také odešel, ale gorily mu přirostly natrvalo k srdci. Začal za nimi jezdit do Afriky, aby jim ještě víc porozuměl. A hlavně chce být u toho, jak se gorilí populace v Ugandě, Kamerunu, Rwandě a Kongu pomalu a díky velkému úsilí mnoha lidí obnovuje a roste. Sešli se proto s Markétou znovu, aby tenhle nadějeplný příběh zaznamenali a také aby k ochraně volné přírody přispěli.

 Stáhnout článek v PDF